ABD Vizesi Yenileme
ABD vizesinin süresi olan kişiler Amerika’da kalmaya devam etmek istemeleri durumunda vizelerinin yenilenmesini isteyebilirler.
Bunun için yenileme işlemini nasıl yapılacağının araştırmasını yaparlar. Yenileme işlemleri vize alma işlemleriyle aynıdır ve şartlara uygun olan kişiler vize başvurusu yapar gibi yenileme başvurusu yaparak vizelerini yeniden kullanmaya başlayabilirler.
Vize Menüsü
Hangi Durumlarda ABD Vizemi Yenileyebilirim?
Bunlar;
- Vizenin geçerlilik süresinin bittiği durumlarda (vize türü fark etmeksizin)
- ABD vizenizin süresi doldu ve siz kendi ülkenizdeyseniz
- Vizenizin 48 aydan daha az süre önce süresinin dolduğu durumlarda
- Süresi dolan vizeniz için aranılan şartları hala taşıyorsanız
- Önceki dönemlerde vize başvurunuz reddedilmediyse
Bu durumları taşıyorsanız yenileme için başvuruda bulunabilirsiniz. Vizenizi süresi bitti ancak siz hala Amerika’da bulunuyorsanız Amerika’dan vizenizi yenilemek için başvuru yapmanız mümkün değildir.
ABD Vizesinin Yenilenebilmesi İçin Gerekli Olan Belgeler
ABD vizenizin yenilenmesini istiyorsanız bunu yapabilmek için büyükelçilik ya da konsoloslukların sizden talep edeceği belgeleri tamamlamanız gerekir.
Vizenizin yenilenebilmesi için hazırlamanızın gerekli olduğu belgeler şunlardır;
- Pasaport (geçerli-en az 6 ay)
- Eski pasaport (Abd vizesi alınmış)
- İki fotoğraf (pasaport standartlarına uygun çekilmiş)
- Vize ücreti ödeme makbuzu
- Başvuru formunun onay sayfası çıktısı
- Yenilemenin yapılması için istenilen belgeler
Bu belgeler yanı sıra Amerika’da sağlık hizmetlerinden sigorta kapsamında yararlanmak isterseniz sağlık sigortası yaptırarak belgelerinizi diğer belgeler arasına koyabilirsiniz.
Vizeyi Yenilemek İçin Başvuru Nasıl Yapılır?
Geçerlilik süresi dolan vizenizi yenilemek istediğinizde yenileme işlemlerini nasıl yapacağınıza dair araştırma yapmaya başlarsınız. ABD vizenizi yenilemek için yapacağınız işlemler vizeyi ilk olarak alırken yapmanız gereken işlemlerle büyük oranda benzerdir.
Vizenizi yenilemek istiyorsanız şu adımları uygulamalısınız;
- DS 160 başvuru formunu doldurun
- Büyükelçilik veya konsolosluktan vize yenileme randevusu alın
- Vize yenilemek için gerekli ücreti ödeyin
- Abd vizesinin yenilenebilmesi için istenilen belgeleri teslim edin
- Vize yenilemek için aldığınız randevuya gidin
Bu işlemleri tamamladığınızda yapmanız gereken tek şey başvurunuzun işleme alınması ve yenileme için onayın verilmesidir.
DS 160 Başvuru Formunu Doldurun
DS 160 başvuru formu vize başvurularında doldurulması zorunlu olan bir formdur. Aynı zamanda bu formun yenileme işlemlerinde de doldurulması gerekir. Formu Konsolosluk Elektronik Başvuru Merkezi adresi üzerinden doldurabilirsiniz.
Ancak bu işlemi gerçekleştirebilmeniz için İngilizce bilginizin olması gerekir. Çünkü bu formu İngilizce olarak doldurmanız gerekir. Bu nedenle kendiniz doğru bir şekilde formu doldurabileceğinizi düşünmezseniz yardım alabilirsiniz.
Formu kendiniz doldurduğunuzda ya da sizin adınıza doldurulduğunda gönderim işlemini tamamlamanız gerekir. Bu işlemi tamamladığınızda onay sayfası ekrana gelir ve sizin bu sayfayı kesinlikle yazdırarak görüşme sırasında yanınızda bulundurmanız lazımdır.
Büyükelçilik veya Konsolosluktan Vize Yenileme Randevusu Alın
Vize başvurularında olduğu gibi vize yenilemelerinde de 14-79 yaş aralığında bulunuyorsanız vize görüşmesi yapma zorunluluğunuz vardır. Bu nedenle ABD konsolosluğundan veya büyükelçiliğinden randevu almanız gerekir.
Bu randevu sayesinde kurum görevlisiyle görüşerek vizenizi yenileme isteğinizi ve bu isteğin altında yatan sebebi anlatırsınız. Böylelikle görevli olan kişi gerekli incelemeleri yaparak ve sizi dinleyerek vizenizin yenilenmesi veya yenilenmemesi gerekliliğine karar verir. Yenileme işlemlerini tamamlamak için randevuyu online, telefonla veya bizzat büyükelçiliğe ya da konsolosluğa giderek alabilirsiniz.
Vize Yenilemek İçin Gerekli Ücreti Ödeyin
ABD’ye girişinizi sağlayacak vizenizi yenilemek istiyorsanız eğer yenileme ücretini ödemeniz gerekir. Bu ücretin tutarı 160 dolardır.
Bu ücreti elektronik başvuru formunu doldurduktan sonra ve görüşme öncesinde ödeyerek makbuzunuzu almanız ve görüşmeye makbuzunuzla birlikte gitmeniz gerekir. Ayrıca bazı durumlarda yenileme ücretinin ödemesini başvuru formunu doldurmadan önce yapmanız gerekebilir. Bu ülkelere göre farklılık gösterir ve sizin başvuru formunu doldurabilmeniz için ödeme makbuzunuza ihtiyacınız ortaya çıkabilir.
Vizenizi yenileyebilmeniz için istenilen ücreti banka kartı, banka veya elçilikte nakit olarak ödeyip ödeme makbuzunuzu alabilirsiniz.
ABD Vizesinin Yenilenebilmesi İçin İstenilen Belgeleri Teslim Edin
Vize başvurularında olduğu gibi yenileme işlemlerinde de başvuru merkezlerine, konsolosluklara ya da büyükelçiliklere bazı belgeleri teslim etmeniz gerekir. Bu belgeler sayesinde vize sahibi olabilirsiniz. ABD vizenizin yenilenmesi için istenilen belgelerin teslimini üç seçenekle gerçekleştirebilirsiniz.
Bunlar;
- Büyükelçilikte yapacağınız görüşmeden günler öncesinden sizden istenilen belgeleri büyükelçiliğe teslim edebilirsiniz. Sonrasında randevu gününde görüşmeye gidersiniz.
- Sizden istenilen belgeleri vize başvuru merkezine teslim eder ve sonrasında ABD büyükelçiliğine giderek görüşmenizi gerçekleştirirsiniz.
- Son olarak ise görüşmeye giderken belgeleri yanınızda götürür ve görüşme öncesinde görevliye teslim edersiniz.
Vize yenilemesi için gerekli olan belgelerin teslimini görüşme gününden ayrı bir günde yapmak isterseniz iki farklı randevu almanız gerekebilir. Bunlar belge teslimi ve görüşme randevusu olabilir.
Bu durumla karşılaşmamak adına belgelerinizi görüşme gününde teslim ederek işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca bazı vize türlerinin yenilenmesi için görüşme yapmanıza gerek olmadığından sadece belge teslimi ile işinizi bitirebilirsiniz.
Vizenizi Yenilemek İçin Aldığınız Randevuya Gidin
ABD vizenizin yenilenmesini talep ediyorsanız randevu alıp görüşme yapmanız gerekir. Bu görüşme ABD büyükelçiliğinde vize işlemleriyle ilgilenen bölüm yetkilileriyle sizin aranızda gerçekleşir. Yetkili olan kişi size vizenizin yenilenmesini neden istediğinizi, ülkeye gidiş sebebinizi, maaşınızı ve diğer bilgilerinizi öğrenmek adına sorular sorar.
Sizin verdiğiniz sorular neticesinde de vizenizin yenilenip yenilenmeyeceğine karar verir. Ayrıca bu görüşme sırasında yanınızda götürmeniz gereken belgeleri incelemek isteyebilir ve bu belgeler sayesinde olumlu ya da olumsuz olacak bir cevap verebilir. Yapacağınız görüşmenin olumlu geçmesini ve vize edinmeyi istiyorsanız görüşme sırasında karşılaşabileceğiniz soruların neler olduğunu araştırarak öğrenebilirsiniz.
Vize Yenileme Görüşmesinden (Randevu) Feragat Etme
Yenileme için başvurduğunuz vize türüne bağlı olarak yapacağınız yenileme işlemlerinde vize görüşmesinden feragat etme hakkı vardır. Görüşme feragat hakkı elde etmek için O, M, J, F, B1, D, B2 ve C1 vizelerinin yenilenmesi için başvuruyor olmanız gerekir.
Yetkili isimlerle görüşme yapmadan vize için gerekli olan belgeleri konsolosluğa veya başvuru merkezlerine teslim ederek yenilemenin gerçekleşmesini bekleyebilirsiniz. Bu sizin randevu alma ve randevu gününün gelmesini bekleme gibi durumları yaşamamanızı sağlar.
Ancak görüşmeden feragat etme hakkınızın bulunup bulunmadığını konsolosluk görevlilerinden öğrenerek görüşme randevusu işlemini gerçekleştirmeyebilirsiniz.
Vizenin Yenilenmesi Ne Kadar Sürer?
Vize yenileme işlemleri ilk defa alınan vize işlemleriyle benzerlik gösterir. Bu nedenle yenileme süreleri de vize işlem süreleriyle benzerlik gösterir. Bu süre birkaç aya kadar uzayabileceği gibi birkaç hafta içinde de tamamlanabilir.
Yenilenme süresinin uzayıp kısalmasında başvuru yapılan konsolosluk veya büyükelçiliğin yoğunluğunun büyük etkisi vardır. Yoğun olan büyükelçilikte işlemler daha uzun sürebileceği gibi iş yükü az olan büyükelçilikte ise vize yenilenmesi daha kısa sürebilir.
Vize yenilemelerinde mülakata girilip girilmediği de önemlidir. Eğer mülakata girildiyse görüşmenin hemen ardından işlemin onaylanıp onaylanmadığı bildirilebilir. Ancak bu her zaman geçerli değildir ve görüşme sonrasında cevap verilmeyerek günlerce beklemeniz gerekebilir.
Yenilenen Vizenin Geçerlilik Süresi Kaç Aydır?
Vize yenilenmesi işlemi yeni bir vize almakla eşdeğer olan bir işlemdir. Bu sebeple yeni alınan aynı türdeki vizenin geçerlilik süresi ne kadarda yenilenen vizede de geçerlilik süresi aynıdır. Örneğin B2 vizesi yenilendiyse ilk alınan vizenin geçerlilik süresi 6 ay olduğu için yenilenen vizenin geçerli olabileceği sürede yine 6 aydır. Bu süre vizenin türüne bağlı olarak değişir.
ABD Vizesi Yenileme Başvurusu Reddedilebilir Mi?
ABD konsolosluğuna yaptığınız ABD vizesi yenileme başvurunuzun reddedilme ihtimali vardır. Başvurunuzun reddedilmesi için çeşitli sebepler bulunabilir.
Bu sebepler konsolosluk görevlisi tarafından size başvurunuzun reddedildiği açıklanırken anlatılır. Başvurunun reddedilmesi genellikle belgelerde bulunan eksiklikler ve vizeye başvurma niyetinin iyi olmadığından şüphelenilmesi gibi nedenlerden dolayı yaşanır.
Geçmişte vize alan ancak yenileme başvurusu reddedilen kişiler kendilerine red sebebi bildirildiğinde bu sebebin ortadan kalkması için hak mahrumiyeti feragatnamesine başvurabilirler. Böylece söz konusu sebepten feragat ederek vizelerini yenileyebilirler.
ABD Vizesi Yenileme S.S.S.
Amerika vize yenileme sürecinde; pasaport, eski pasaport üzerinde bulunan AMERİKA vizesi, 2 tane fotoğraf, özel form olmak zorundadır. Bunların sunulması şarttır. Ancak bu şekilde vize yenileme işlemleri tamamlanır.
Amerika vize yenileme işlemleri DS 160 formu onay sayfası, daha önce alınan vizenin içinde bulunduğu pasaportun aslı, güncel pasaportun aslı, son 6 ay içerisinde gözlüksüz olarak çekilmiş 5 x 5 ebatında ve arkası beyaz fon şeklinde 2 tane biyometrik fotoğraf gerekmektedir.
Amerika vize yenileme işlemlerinde konsoloslukta mülakat söz konusudur ancak mülakat gerçekleşmeden vize yenilemek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları belirlenen şartları yerine getirmelidir. Şartları yerine getiren başvuru sahipleri mülakat gerçekleştirmeden avantajlı bir şekilde vize yenileme işlemlerini tamamlar.