Almanya Çalışma İzni: Kapsamlı Rehber
Almanya vizesi 2023 senesi opsiyonları her zaman çalışma iznini de kapsamaktadır. Almanya çalışma vizesi 2023 başvuru şartları açık bir biçimde belirtilirken Türk vatandaşlarının bilmesi lazım olan birden çok husus söz konusudur. D tipi ya da bir diğer isimle ulusal ve uzun süreli bir izin türü olarak karşımıza çıkar.
Bunun yanı sıra ilgili çalışma iznini elde etmiş olan kişiler daha sonra oturum hakkını da alabilirler. Elbette bunun için aşılması gereken birtakım aşamalar söz konusudur.
En çok merak edilen hususların içinde ise dil şartı gelmektedir. Almancanın resmi dil olduğu bu ülkede Almanca bilmeden bu vizeyi alabilmek hiçbir şekilde mümkün değildir. Ancak alt seviyelerden birisi kabul edileceğinden A1 yeterli olarak kabul edilir. Buna göre hareket edildiği zaman hiçbir problemle karşılaşmamış olursunuz.
Vize Menüsü
Almanya Çalışma Vizesi 2023
Sertifikayı alabilmek için istenilen eğitim ve dil okuluna gidilmesi gibi bir durum yoktur. Buna göre ülkemizde de yer alan Goethe dil enstitüsü tercih edilmelidir. Burası sürekli öğrenci kabul ederken, alınan eğitimin sonrasında bunun resmi evrak üzerinden ifade edilmesi şarttır.
Tüm bunlara ek olarak unutulmaması gereken bir diğer konu ise Almanya’nın bazı mesleklere daha çok ihtiyaç duymasıdır. Buna dair gerekli bildirimler yapılır. İlgili alanda yeterli bilgi, beceresi ve aynı zamanda sertifikası olan kişilerin vizeyi alabilmeleri her daim daha kolay olacaktır. Almanya çalışma vizesi 2023 senesinde işte bu kurallara uygun bir biçimde alınabilir.
Almanya Çalışma İzni Vizesine ülkeye girmeden evvel sahip olmanız gerekmedir. Almanya Çalışma Vizesi müracaatları bu husus ile alakalı tek yetki sahibi kişi olan Almanya Konsolosluklarına ya da Almanya Büyükelçiliğine yapılmaktadır.
Eğer Alman vatandaşlığınız ya da Avrupa Birliğine üye ülkelerde bir vatandaşlığınız yoksa üçüncü ülke vatandaşı sayılırsınız.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kendi imkânlarıyla buldukları işte çalışmak amacıyla oradaki koşulların sağlanmış olması ve buldukları işin Almanya yetki sahibi şahıslarının belirledikleri kıstaslara makul olması gerekmektedir.
Almanya’da bulduğunuz iş amacıyla şayet bölümde o pozisyona makul bir Alman ya da evvelcelik hakkı olan diğer ülke vatandaşı (Avrupa Birliği (European Union) ya da Avrupa Ekonomik Alanı (European Economic Area) ya da İsviçre) yoksa bulduğunuz işe gidebilir ve çalışabilirsiniz.
Eğer üniversite öğreniminizi tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönüş sağladıysanız, Almanya’da iş bulabilmek amacıyla 6 aylık bir vize almaya hak kazanırsınız.
Eğitiminizi vatan dışında tamamladıysanız;
- İcra etmek dilediğiniz iş Alman Çalışma Ajansı’nın güncel pozitif liste ya da beyaz liste olarak nitelendirdiği listede yer almalıdır.
- Başvuru gerçekleştireceğiniz ya da yaptığınız iş ilanı, Alman Çalışma Ajansı’nın iş borsasına verilmiş olmalıdır.
- Üniversitede aldığınız mesleki eğitiminizin Alman meslek eğitimine denkliği belirleme edilmiş olmalıdır. Tespit etme prosedürünü yapıldıktan sonra alacağınız belge Almanya Çalışma İzni Vizesi müracaatı esnasında ibraz edilmelidir.
- Eğer Almanya’da çalışmak dilediğiniz vakit 90 günü aşmıyorsa Almanya Schengen Vize müracaatı yapabilirsiniz.
Almanya Çalışma İzni Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Almanya Çalışma İzni Vizesi müracaatı gerçekleştirmek amacıyla, şayet çalışacağınız vakit 90 günü aşıyorsa uzun vakitli Ulusal Vize (D tipi) müracaatı yapmanız gerekmektedir. Ulusal Vize (D tipi) müracaatnuzda çalışma hedefli gittiğinizi bu vize türünün evraklarına ek olarak hazırlayacağınız evraklarla belirtmeniz gerekmektedir.
Almanya konsolosluğu vize veriyor mu: Almanya vizesi 2023 izin kategorilerine göre başvuru işlemlerinin tamamlanması konusunda hiçbir sorun yoktur. Almanya çalışma vizesini almak isteyen kişilerin şu belgeleri toplaması lazım;
- Formu doldurarak hemen süreci başlatmak mümkündür.
- Pasaport istenen bir evrak olmasının yanı sıra 1 yıllık geçerlilik şartının bulunduğunu unutmamak gerekiyor.
- Almanya çalışma vizesi gerekli evraklar içinde 2 tane vesikalık biyometrik fotoğraf da mevcuttur.
- Nüfus cüzdanı veya bir diğer tabirle kimlik kartının hem arka hem de ön kısmının fotokopisini çekerek bunu en kısa sürede konsolosluğa sunmanız lazım.
- Tam vukuatlı olacak şekilde nüfus kayıt örneği alınmalıdır.
- Evlilik ya da boşanma gibi bir durum söz konusu ise buna dair evrakların temin edilmesi, başvuru dosyasının içine eklenmesi her daim çok büyük bir öneme sahiptir.
- Seyahat sağlık sigortası talebi de söz konusudur.
- Almanya vize ücreti
Bu standart belgelerin yanı sıra aynı zamanda Almanya çalışma vizesi gerekli evraklar olarak tanımlanmış daha farklı dokümanların da olduğunu unutmamak lazım. İş sözleşmesi bunlardan birisidir. Mevcut akit olmaması halinde hiçbir zaman vize alımı gibi bir durum söz konusu olamaz. İşverenin adı ve adresi evraklar içinde sunulmak zorundadır.
Almanya sınırları içinde çalışılacak olan yerin posta kodunu da kesinlikle eklemeniz gerekmekte. Tüm bunların yanı sıra hem görev tanımı hem de iş ilanı konsolosluğun talep etmiş olduğu verilerin içinde bulunmasından dolayı, bunlara özen göstermek temel kurallar olarak karşımıza çıkar.
Çalışma biçiminin nasıl olacağı, Euro üzerinden senelik brüt maaş, yabancı yükseköğrenim diploması, başka bir ülkede edinilmiş olan belgenin denkliği, mesleki eğitim evrakı, ticaret sicili kaydı gibi belgelerin tamamlanmasının ardından bunların tümünün sunulması sonrasında ilgili başvuru aşaması da sona ermiş olacaktır. Sonrasında karar verecek olan tek merci artık Almanya konsolosluğudur.
Ulusal Vize (D tipi) evrak listesi;
Başvuru Formu: Almanya Çalışma İzni Vizesi amacıyla doldurulması gereken müracaat formu müracaat sahibi doğrultusundan ortamında istenilen bulgular kusursuz olacak şekilde Almanca dilinde doldurulmalıdır. Başvuru formunuzda eksik bilgi olması halinde müracaatlarınız geçersiz sayılacaktır. Başvuru formlarındaki imzanın müracaat sahibi doğrultusundan atılması gerekmektedir. Bu form birkaç sayfadan meydana gelen ayrıntılı bilgi isteyen uzun bir formdur. Vize Merkezi Almanya Vizesi temsilcimizle müracaat formunun doldurulmasıyla alakalı iletişime geçtiğiniz takdirde size danışmanlık hizmeti verebilir.
Pasaport: Almanya Çalışma İzni Vizesine müracaat yapar iken lüzumlu olan pasaportunuzun en az 1 yıl vakit ile geçerli olması gerekmektedir. Eğer müracaat sahibinin pasaportu yok ise, pasaport müracaatı amacıyla lüzumlu evrakları temin edip il ya da ilçe Güvenlik Müdürlüklerindeki Pasaport Şube Amirliklerine müracaat yapması gerekmektedir. Pasaport amacıyla müracaatlarınızı internetten yapabilirsiniz.
2 Adet Vesikalık Fotoğraf: İstenilen biyometrik fotoğraflar en çok 6 ay evvelce çektirilmiş güncel fotoğraflar olmakla eş güdümlü, biyometrik bilhassare makul olmalıdır. Başvuruda belirleme edilen bireyin yüzünü kapatacak rastgele bir aksesuar olmayacak ya da önüne saç gelmeyecek şekilde tam karşısından resmi çekilmelidir. Bazı dini gerekçeler amacıyla Almanya Konsolosluğu istisna yapabilmekte olup, bu tip hallerde da dâhil gözlerin önü kapalı olmamalıdır.
Nüfus Cüzdanı Fotokopisi: Başvuruda belirleme edilen bireyin ön ve arka yüzünü net bir şekilde gösteren nüfus cüzdan fotokopisi.
Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Bu belge Almanya Çalışma İzni müracaatında belirleme edilen bireyin nüfus bulgularıni ve nüfus kaydı ile alakalı bütün hadiseleri kusursuz bir şekilde içermelidir. Kişinin nüfus kayıt örneğindeki Düşünceler kısmı kusursuz bir şekilde doldurulmuş olmalıdır.
Bu evrakta eksik olmaması gereken bulguların arasında;
- Daha evvelce yapılmış evlilikler
- Doğan çocuklarınıza ait kimlik verileri
- Boşanmalar
Anne ve baba ile alakalı bulgular: Sahip bulunduğunuz vatandaşlık verileri gibi bulgular yer alabilmektedir. Bu bulguların eksik olması halde müracaatınız geçersiz sayılacaktır. Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt örneğinizde bu bulguların bulunmasıyla eş güdümlü Almanya Konsolosluğu sizden bu bulgularla alakalı ek evrakları isteyebilmektedir. Eğer müracaat sahibi bayan ise, evveldeki soy ismine ait Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği de ibraz edilmelidir. Bu belgeyi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının alabileceği tek yetki sahibi kişi yer Nüfus Müdürlükleridir.
Başvuru sahibinin ikametgah belgesi: Türkiye’de ikamet eden müracaat sahibinin ikametgah belgesi ibraz edilmelidir. Bu belge Almanya Aile Birleşimi müracaat formunu doldururken de gerekmektedir. İkametgah belgesi müracaat sahibi doğrultusundan ikamet adresinin bağlı bulunduğu muhtarlıktan alınmaktadır.
Sağlık Sigortası: Almanya Çalışma İzni Vizesine müracaatken ibraz etmeniz gereken sıhhat sigortası güncel tarihli ve en az 3 ay vakit ile geçerli olmalıdır. Vize Merkezi’yle iletişime geçerseniz size bu husus ile alakalı yardımcı olacaklardır.
- Mesleki gelişimi aktaran özgeçmiş, karneler, diplomalar, iş sözleşmesi vs. (Almanca tercümeleriyle)
- Aşağıda belirti edilen bulguların bulunduğu somut iş öneriyi (örnek: İş sözleşmesi)
- Almanya’daki işveren (adı, adresi)
- Almanya’daki çalışma yeri (posta kodu)
- İş ilanı ve vazife tanımı
- Çalışma biçimi: Tam vakitli ya da yarı vakitli
- Avro olarak yıllik brüt maaş
- Yabancı yükseköğrenim diploması (mümkünse, yukarıda belirti edilen ANABIN çıktısıyla eş güdümlü)
- Yurt dışında alınmış mesleki eğitim belgesi ve denklik tarife belgesi
- Almanya’da alınmış mesleki eğitim belgesi
- Eğer meslek amacıyla zorunluysa: Meslek icrası izninin verilmesi ya da iznin çıkacağına dair verdiği onay yazısı (örnek: Federal Tıp Doktorları Yönetmeliği’nin 10. maddesi uyarınca hekimluk mesleğinin icrası amacıyla verdiği izin)
- Ticaret sicili kaydı ya da Almanya’daki şirket doğrultusundan verilmiş, kıyaslanabilir belge
Almanya Çalışma İzni İçin İçin Dil Şartı Mı?
Almanya Çalışma İzni vizesi Oturum izni almanız amacıyla yapmanız gereken aşamalardan birisidir. Oturma iznine giden yolda Almanya’nın sizden talep ettiği dil civarsi asgari seviye olan A1 dil civarsidir.
Bu seviyede bulunduğunuzu belgelemek amacıyla Almanya’nın yetkilendirdiği dil kurslarına katılıp imtihanlarından başarı elde etmeniz gerekmektedir.
Eğer A1 sertifika imtihanından başarı elde ederseniz kurum size A1 dil yeterlilik sertifikası verir. Bu sertifikayı almanız gereken kurumlar Goethe-Instıtut ve ÖSD‘dir. A1 sertifikasına sahip olmak amacıyla yapmanız gerekenleri, kurs saatlerini ve imtihan tarihlerini öğrenebilmek amacıyla kurumların resmi internet sitelerini ziyaret edebilirsiniz.
Almanya Çalışma İzni İçin Gerekli Olan A1 Sertifikası Nedir?
Almanya Çalışma İzni Vizesi amacıyla gerçekleştireceğiniz müracaatlarda ibraz etmeniz gereken A1 imtihanı sertifikası sizin esas seviyede Almanca bildiğinizi göstermektedir. A1 sertifikasına sahip olacak seviyede Almancanız var ise bu seviye bir işte çalışmak ya da kesintisiz Almanca hususular yerlerde size yarar sağlamayacaktır. Almanya sizden vize müracaatı amacıyla A1 seviye dil sertifikası talep etmektedir ama başvurduğunuz iş yeri sizden B1 ya da C1 seviye dil isteme hakkına sahiptirler.
Bu talep iş yerinin belirleme ettiği kriterlerle alakalıdır. A1 sertifikasına sahip olabilmek amacıyla girdiğiniz imtihan birkaç bölümden meydana gelen, kursa katılım sağladığınız takdirde sizi zorlamayacak kolay bir imtihandır. A1 sertifikası imtihanı 4 bölümden oluşmaktadır. Bunlar okuma (lesen), yazma (schreiben), dinleme (hören), hususşma (sprechen) bölümleridir. A1 sertifikasına sahip olabilmek amacıyla belirti edilen bu bölümlerden yeterli puanları alarak başarı elde etmeniz gerekmektedir.
Almanya Çalışma İzni Amacıyla Lüzumlu A1 Sınavı Sertifikası Nasıl Alınır?
Almanya Çalışma İzni Vizesi müracaatları amacıyla gereken A1 imtihanı esas Almanca bilindiğine dair alınması gereken A1 sertifikasının verildiği Almanca dil imtihanıdır. Bu kurumlar Goethe Institute ve ÖSD olmaktadır. Almanya konsolosluğu bu kurumlar dışında ibraz edilen sertifikaları mutlaka kabul etmemektedir. Alacağınız sertifikanın orijinal durumu müracaat esnasında ibraz edilmelidir.
Almanya Çalışma İzni ve Mavi Kart
Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelerin vatandaşları Almanya’da iş bulduğu takdirde Almanya’ya gelebilmesi amacıyla vize alması gerekiyor. Bu şahıslar, 1 Ağustos 2012 tarihinden itibaren çalışma ve oturma izni gerçekleştiren “Mavi Kart’a müracaatte bulunabilecek.
Mavi Kart’a başvurmak amacıyla aranan bir diğer koşul ise yılde asgarî 44 bin 800 Euro kazanmak. Fakat hekim olarak ya da fen bilimleri ve bilişim bölümünde çalışacak bireylerin yıllik kazançları daha düşük olsa da, Almanya’ya çalışmak amacıyla gelmelerine izin veriliyor.
Bu bireylerin yıllik asgarî kazancının ise 34 bin 944 Euro olması gerekiyor. Mavi Kart alan şahıslare, 33 ay sonra vakitsiz oturma müsaadesi manasına gelen yerleşme izni veriliyor.
İhtiyaç Duyulan Meslekler;
Şimdiki hale göre aslında bilişim teknolojileri bölümünde çalışan nitelikli elemanlar ile uzmanlaşmış bireylerin burada iş bulma talihi son derece yüksek. Çünkü bence Almanya’da mühendislik bölümünde çalışan yeteri kadar kalifiye personel yok.
Aranan Şartlar;
Hangi meslekten olursa olsun, Almanya’da çalışmak isteyen bir Türk vatandaşının ülkeye gelmeden evvelce işini Türkiye’deyken bulması gerekiyor. Bilişim teknolojisi uzmanlığı ya da mühendislik gibi kalifiye personelde aranan koşullar benzerlik gösteriyor. Bu bireylerin Almanya’da çalışabilmesi amacıyla Almanca bilmesi gerekmiyor.
Diğer Meslek Grupları;
Almanya’da çalışmak isteyen hekimların diplomalarını tanıtmalarının yanı sıra alakalı sıhhat dairesinden özel izin alması gerekiyor. Aşçılar da nitelikli personel arasında sayılıyor. Üst seviye yöneticiler ile yüksek nitelikli personelin Almanya’da çalışabilmesi amacıyla Federal İstihdam Dairesi’nin onayı gerekmiyor.
Bilimsel inceleme gerçekleştirmek ve üniversitede ders vermek amacıyla Almanya’ya istikbal olanlar amacıyla de Federal İstihdam Dairesi’nin onayı gerekmiyor. Almanya’da iş bulan bir Türk vatandaşının ülkeye giriş edebilmesi amacıyla ilk evvelce vize alması gerekiyor.
Almanya’ya Gelince Ne Yapmak Gerekiyor?
Yapılan incelemelerin sonrasında şayet gereken koşullar sağlanıyorsa vize alınabiliyor. Federal İstihdam Dairesi’nden Erik Benkendorf, üç ay geçerli olan bu vize ile Almanya’ya gelen bireyin en kısa vakitte oturma izni alabilmek amacıyla alakalı Yabancılar Dairesi’ne gitmesini tavsiye ediyor.
Bu incelemelerin sonrasında da iş sözleşmesinin vakitsine göre oturma izni veriliyor. İlk etapta oturma izni en çok üç yıllığına veriliyor. Hem de çalışma izni alabilmek gerekmiyor. Oturma izninin üstünde çalışabileceğine dair damga bulunuyor. Fakat bu oturma ve çalışma izni, belirli bir meslek, işveren ya da şehir ile sınırlı olabiliyor.
Eşlerin Durumu;
Almanya’ya çalışmak amacıyla gelenler yanlarında eşlerini ve çocuklarını da getirebiliyor. Berlin Eyaleti Göç ve Uyum Dairesi Danışmanı Eckhard von Zengen ama çalışanın vazifeine bağlı olarak, eşlerin ve çocukların gelme koşullarının değişiklik gösterdiğine ilgi çekiyor: ”Üniversite mezunlarının eşlerini yanlarında getirmeleri çok daha kolay. Büyükelçilik, Yabancılar Dairesi’ne sormadan tek başına karar verebiliyor.
Bu hal bilhassa Alman organizasyonları doğrultusundan vazifelendirilen şahıslar amacıyla geçerli. Çocuklar da problemsiz bir şekilde Almanya’ya gelebiliyor.
Almanya İş Arama Vizesi 2023
Almanya iş arama vizesi 2023 yılında çok rahat bir biçimde ve Almanya hükümetinin belirtmiş olduğu kurallara göre yapılmaktadır. Bu tip bir iznin sadece sınırlı sayıdaki ülke tarafından sunulmuş olan bir fırsat olduğunu hemen ifade etmek lazım. Almanya bunlardan birisidir.
Kurala göre Alman vatandaşı olmayan bir kişi, sahip olduğu yetenek ve mesleki yeterliliği kapsamında, bu ülke sınırları içerisinde sadece iş arayabilmek için vize başvurusu yapma hakkına sahiptir. Bunun da 6 aylık olduğunu görmekteyiz. Ancak belli koşullar söz konusudur. Bunların başında 4 yıllık üniversite mezunu olmak ilk sırada gelir.
Ayrıca hem klasik vize evraklarının hem de mesleki durumu gösteren doküman ve sertifikaların mutlaka tamamlanması gerekiyor. Belirtilmiş süre içerisinde iş bulan Türk vatandaşları, bunun ardından Almanya Yabancılar Dairesi üzerinden hemen durumu kanıtlayarak başvurusunu gerçekleştirmek zorundadır.
Bu sayede hem oturum hem de çalışma hakkını elde etmiş olur. Almanya iş arama vizesi 2023 yılında şüphesiz ki en çok ilgi görecek vize türlerinin içinde öne çıkacaktır.
Almanya Çalışma İzni S.S.S.
Çalışma izni 2023 senesinde, davet üzerinden yapılır. Bunun ardından gerekli belgelerin hazırlanması ve sunulması şarttır.
Almanya, ülkesinde çalışacak olan yabancı uyruklu kişilerin gelmesi için çalışma vizesi almasını gerekli kılmıştır. Türkiye’den Almanya’ya çalışmaya gidecek vatandaşlar, çalışma vizesi şartlarını sağlamalı ve vize onayı almalıdır. Almanya çalışma vizesi 2023 başvurularını yapmak için Almanya konsolosluğundan randevu alınması gerekir.
Çalışma vizesi alımında, bir firmanın sizi davet etmesi, süreci kolaylaştırmaktadır.
Almanya çalışma vizesi 2023 yılında göçmenlik yasasıyla yeniden düzenlenmiştir. Düzenlemede mesleki gruplara göre çalışma izni seçenekleri sunulmuştur. Almanya’da çalışmak için düşük vasıflı işçilerin başvurularının kabul görmeyeceği açıkça belirtilmiştir.
Çalışma vizesi almak, 2023 senesinde çıkarılan yeni yasanın ardından daha kolay bir hale gelmiştir. Artık Almanya, AB ülkeleri dışından çalışacak kişileri ülkeye kabul etmektedir.
İş arama vizesi, 6 aylık olarak verilir. Nitelikli meslek sahibi olan kişiler, bu ülkede bahsedilen süre boyunca iş aramalarına izin verilmektedir.
İş arama vizesi sınırlı olarak ve 6 aylık süre için verilir. Bir Türk vatandaşı; pasaport, başvuru formu, 2 tane biyometrik fotoğraf, sertifika, mesleki gelişim belgesi, iş arama hazırlıklarını net şekilde gösteren evraklar, burada kalındığı süre boyunca ihtiyaç olunan parayı göstererek başvuruyu tamamlayabilirler.
Çalışma vizesi alarak Almanya’ya işçi olarak gitmek isteyenlerin vize başvurusu için gerekli olan tüm evraklara ek olarak geçerlilik süresine sahip pasaportu olmalıdır. Ayrıca mesleki geçmişi anlatan ve özgeçmiş belgesi Almanca olarak tercüme ettirilmeli ve noterden onaylatılmalıdır.