Bulgaristan Vizesi Başvuru Rehberi – Vize Nasıl Alınır?
Bulgaristan vize başvurusu için 2022 güncel kılavuzdur. Buradaki tüm bilgiler 2022′ de Bulgaristan vizesi için güncel olan bilgilerdir.
Bu yeni kılavuz’da listedeki tüm detaylar yer almaktadır.
- Bulgaristan vizesi türleri için gerekli evraklar 2022
- Bulgaristan vize ücretleri 2022 güncel fiyat listesi
- Bulgaristan vizesi başvurusu ve çok daha fazlası
- Bulgaristan, resmi adıyla Bulgaristan Cumhuriyeti. Konumu balkanlardadır. Batı sınırında kuzey Makedonya ve Sırbistan, doğu sınırında Karadeniz, Kuzey sınırında Romanya, Güneyinde Yunanistan ve Güneydoğusunda Türkiye yer almaktadır.
Vize Menüsü
Bulgaristan Vizesi Hakkında
Bulgaristan’a seyahat etmek isteyen umuma mahsus(Bordo) pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile Türkiye ikamet izni bulunan üçüncü bir ülke vatandaşları seyahatten önce Bulgar vizesi almak mecburiyetindedirler. Gri(hizmet) ve siyah(siyah) pasaporta sahip Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 30 güne kadar olan ziyaretleri için Bulgaristan vizesinden muaf tutulmaktadır.
Yeşil(hususi) pasaporta sahip vatandaşlardan ise 6 ay süresince 90 günü geçmeyen ziyaretleri için vize istenmemektedir.
Bulgaristan Türkiye’den Vize İstiyor Mu?
- Bulgaristan, ülkeye girebilmeleri için Türkiye vatandaşlarından vize istemektedir. Ülkeye girecek kişileri yakından tanımak için dört vize türü uygulamaktadır. Bu vize türleri; A tipi vize, B tipi vize, C tipi vize ve D tipi vizedir. Vize türlerinin özellikleri, ayrıcalıkları ve başvuru sırasında istenilen belgeler farklılık gösterir. Bu yüzden vize başvurusu yapmadan önce vize çeşidi doğru olarak belirlenmelidir.
- Vize türünü belirlerken amaç gözden geçirilmelidir. A tipi vizesi, transit yani başka ülkeye Bulgaristan üzerinden gitmek isteyen kişiler içindir. B tipi vize ve C tipi vize, gezmek ve eğlenmek yani turistik amaçlı gelmek isteyen kişiler içindir. Uzun süre kalmak isteyen kişiler, D tipi vizeyi almalıdır. Örneğin; eğitim görmek ve çalışmak isteyen kişiler, D tipi vizeyi kullanabilir.
- Umuma Mahsus pasaportu olan kişiler, Bulgaristan vizesini Türkiye’den almak zorundadır. Çünkü Bulgaristan’ın kapıda vize uygulaması bulunmamaktadır. Türkiye’de Bulgaristan Konsolosluğu’nun yetki verdiği vize merkezleri, acenteler ve danışmanlık firmaları vardır. Ankara Büyükelçiliği, Bursa Konsolosluğu, Edirne Başkonsolosluğu ve İstanbul Başkonsolosluğu en sık tercih edilen yerlerdir. Buralardan Bulgaristan vizesi için yardım alınabilir.
Ayrıca yeşil pasaportu olan kişiler, Bulgaristan’da en fazla gün kalacaksa vize almaları gerekmez.
Bulgaristan Vize Türlerinin Özellikleri Nelerdir?
Bulgaristan vize çeşitleri, geliş amacına göre değişkenlik gösterir. A ve B tipi vizelerin katı kuralları olmasa da C ve D tipi vizelerin kesin kuralları bulunmaktadır.
- Bulgaristan C Tipi Vizesi: Üç türü vardır. Çok girişli, tek girişli ve çift girişlidir. Maksimum 90 gün kalma izni vardır. Öğrenciler, Bulgaristan turistik vizesi olanlar, Bulgaristan’da temsilcilik görevi yapanlar, Bulgaristan ticari vizesi olanlar, Bulgaristan’da şirketi olanlar, Bulgaristan’da bulunan bir firmada çalışanlar, sözleşmeli çalışanlar, çocuklar, eşi Bulgaristan’da olanlar, Bulgaristan aile ve arkadaş vizesi sahipleri, özel ya da resmi davetiye alanlar ve Bulgaristan transit vizesi alanlar, C tipi vizeden yararlanabilir.
- Bulgaristan D Tipi Vizesi: Bulgaristan’da uzun süre kalacak olanların kullandığı vize türüdür. 180 gün kalma izni vardır. Oturma izni yerine de geçmektedir. Öğrenciler, anne ve babalar, emekliler, evlenme amacıyla gelenler, firma sahipleri, 1978 yılından önce göç edenler, Erasmus ile gelenler, aile birleşimi amacıyla gelenler bu vize türünü kullanabilir.
Bulgaristan Schengen Ülkelerinden Biri Midir?
Bulgaristan, 2007 yılında Avrupa Birliği üyesi olmuştur. Ancak Schengen ülkelerinden biri değildir. Dolayısıyla Bulgaristan vizesi olan Türk vatandaşları, Schengen ülkelerine gitme şansı yoktur. Bordo pasaportu olan kişiler, Bulgaristan’a gitmek için Bulgaristan vizesi almak zorundadır. Diğer pasaport türlerinden ayrıcalıklar bulunmaktadır.
Türkiye’de Bulgaristan Vizesi Başvuru Bölgeleri Nerededir?
Bulgaristan vizesi almak için Türkiye’nin birçok yerinde Bulgaristan Konsolosluğu’nun yetki verdiği yerler vardır. Bunlar; Kocaeli, İstanbul, Bolu, Silivri, İzmir, Sakarya, Çanakkale ve Gebze illeridir. Diğer illerde yaşayan kişiler, vize almak için en yakın ildeki vize merkezlerine başvuru yapmalıdır.
Yaşadığı ilde Bulgaristan Konsolosluğu bulunduğu halde başka ilden başvuru yapmak isteyen kişilerin başvuruları kabul edilmez.
- Ankara Büyükelçiliği; Erzincan, Burdur, Iğdır, Erzurum, Bartın, Ardahan, Gümüşhane, Eskişehir, Antalya, Denizli, Çankırı, Bayburt, Çorum, Isparta, Karabük, İzmir ve Giresun illerinden de sorumludur.
- Bursa Bulgaristan Konsolosluğu; Aydın, İzmir, Yalova, Balıkesir, Bursa, Denizli, Manisa ve Bilecik illerinde sorumludur.
Edirne Bulgaristan Konsolosluğu, Tekirdağ ve Kırklareli illerinden de sorumludur.
Bulgaristan Vize Başvurusunda Hangi Belgeler İstenmektedir?
Bulgaristan vize başvurusu sırasında birçok belge istenmektedir. Ancak vize türüne göre ek belgeler de istenmektedir. Tüm vize türlerinde istenilen belgeler;
- Biyometrik fotoğraf: Son altı içerisinde çekilmiş güncel bir fotoğraf olması gerekir. 35×45 boyutunda olmalıdır. Başörtüsü olan kadınlar, saçı açık biyometrik fotoğrafı çektirmek zorundadır.
- Pasaport: Bulgaristan seyahatinden sonra en az 3 ay geçerlilik süresi olan, minimum 2 sayfası boş bir pasaport olmalıdır. Belgelerin için eski, geçerliliğini yitirmiş fotoğrafların konulması, başvurun olumlu sonuçlanmasına yardımcı olur. Ayrıca verilecek pasaportun en fazla 10 yıllık olması gerekir.
- Banka Hesap Dökümü: Bulgaristan seyahati boyunca ihtiyaçların karşılanabileceğini gösteren bir banka hesap dökümü olmalıdır. Hesap dökümünde banka yetkilisinin ıslak imzası ve imza sirküleri olmak zorundadır.
- Başvuru Dilekçesi: Bulgaristan Konsolosluğu’na hitap eden, seyahat nedenini ve tarihleri belirten, açıklayıcı bir dilekçe yazılmalıdır.
- Muvafakatname: Reşit olmayan kişiler için geçerlidir. Noterden anne ve babanın birlikte çıkarması gerekir.
- İzin Yazısı: Ticari amaç için gelen kişiler, belgelerin içine bu yazıyı muhakkak eklemelidir. Antetli kâğıda yazılmalıdır. Şirketin ıslak imzası olmak zorundadır.
- Sponsor: Öğrencilerin kaldıkları süre boyunca ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekeceği için bir sponsoru olmak zorundadır. Sponsoru, birinci dereceden bir yakını olmalıdır.
- Rezervasyonlar: Başvuru sırasında otel ve uçak rezervasyonlarını gösteren belgelerin dosyanın içinde olması gerekir.
Bulgaristan Vize Başvurusunda İstenilen Ek Belgeler Nelerdir?
Bulgaristan vize başvurusu sırasında ek belgeler istenmektedir. Bu ek belgeler;
- Bulgaristan turistik vizesi şirket çalışanlarından, öğrencilerden, şirket sahiplerinden ve emeklilerden farklı belgeler istemektedir. Öğrenciler öğrenci belgelerini, çalışanlar son 1 ayın maaş bordrosunu, emekliler emekli belgelerini, şirket sahipleri imza sirkülerini istenilen belgelere eklemek zorundadır. Ayrıca turistik vizesi almak isteyen herkes 30.000 Euro teminatı olan seyahat sağlık sigortasını yaptırmak zorundadır. Kayak yapmak için gelenler, 30.000 Euro teminatı olan Kayak Sigortası’nı yaptırmalıdır.
- Bulgaristan ticari vizesi için istenilen ek belgeler; firmanın banka hesap cüzdanı fotokopisi, ticareti davetiye, işe giriş bildirgesi, sigorta dökümü, Noter imzalı İş Sözleşmesi, varsa gümrük beyannamesi ya da faturadır. Ticari davetiyenin Yabancılar Şubesi’nden onaylanması gerekmektedir. Ayrıca firmanın hesap dökümünde Bulgaristan seyahati süresince masrafları karşılayacak para miktarının olması gerekir.
- Bulgaristan aile ve akraba ziyareti vizesi için belgelere Liçna Karta fotokopisi de eklenmelidir. Varsa yakınlarının da Liçna Karta fotokopilerinin olması gerekir.
Çalışmayanlar Bulgaristan Vizesini Nasıl Alır?
Bulgaristan, vize verirken banka hesap dökümünü gösteren belgenin verilmesini zorunlu kılmaktadır. Dolayısıyla kişi çalışmasa da banka hesabında ihtiyaçlarını karşılayabileceğini gösteren para miktarını gösteren belgeyi, dosyanın içine koyması yeterlidir. Sponsor bulmak zorunlu değildir.
Bulgaristan Vizesi İçin Randevu Almak Gerekli Midir?
Bulgaristan vizesi başvuruları için randevu alınmaz. Bulgaristan turistik vizesini almak için anlaşmalı acente ya da firmalarla çalışılabilir. Çalışılan firmaya istenilen belgelerin gönderilmesi yeterlidir. Ancak D tipi vize kullanacak kişiler, randevu almak zorundadır. Randevuya zamanında gitmeleri de önemlidir. Aksi halde tekrar randevu almaları gerekir.
Bulgaristan Vize Ücretleri Ne Kadar?
Bulgaristan vize ücretleri, vize çeşidine göre değişiklik göstermektedir.
-
- Bulgaristan Turistik Vizesi: 150 Euro
- Bulgaristan Ticari Vizesi: 120 ile 140 Euro arası
- Bulgaristan Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi: 150 Euro
- Bulgaristan Transit Vizesi: 150 Euro’dur.
Duruma göre fiyatlarda değişmeler olabilir.
Bulgaristan Vize Başvurusu Kaç Gün İçerisinde Sonuçlanmaktadır?
Bulgaristan vize başvurusu kısa süre içerisinde sonuçlanabilmektedir. Bu süre genellikle 5 iş günüdür. 2 ya da 3 gün içerisinde de sonuçlanabilmektedir. Ancak yoğunluğa göre başvuruların sonuçlanması, 7 günü bulabilmektedir.
Bulgaristan Vize Ücretleri
Bulgaristan vizesi almak isteyen 0-6 yaş – 06-12 yaş vize ücretleri
- Bulgaristan vizesi isteyen 12 yaş altı çocuklardan ücret tahsil etmiyor. Tamamen ücretsiz.
- 0-6 yaş ve 6-12 yaşına kadar olan çocuklar vize ücreti ödemez.
- 12 yaş üstü başvuru sahiplerinden vize harcı ve koordinasyon hizmeti olarak 110 Euro alınmaktadır.
Bulgaristan vizesine başvururken danışmanlık ücreti
Vize başvurunuzu sizin de yapacağınız gibi bir danışmalık hizmetinden yardım alabilirsiniz. Bu vize başvuru işleminizi doğru adımlar vasıtasıyla hızlandıracaktır. Danışmanlık hizmeti ücreti 30 euro olarak belirlenmiştir.
- Kişilere özel telefon desteği.
- Kişiye özel istenilen evrakların bilgilendirilmesi.
- Başvuru dosyasının eksik bir şekilde hazırlanması.
- Gerekli evrakların doğru bir biçimde çıktı haline getirme hizmeti.
- Bu evrakları dosyalama hizmeti.
- Konsolosluktan randevu, başvuru ve rezervasyon ayarlama hizmeti.
Bu ücrete dahildir.
Bulgaristan Konsolosluklar
Bulgaristan İstanbul Başkonsolosluğu adresi Ahmet Adnan Saygun Caddesi, No: 44, 2. Levent / İSTANBUL
Aşağıda belirlenen saatler içerisinde şahıslar randevu saatlerinde işlemlerini geçekleştirebilirler.
Bulgaristan Konsolosluğu İstanbul Çalışma Saatleri
Pazartesi, Perşembe: 09.00 / 17.30
Bulgar Vatandaşları İçin Çalışma Saatleri:
Pazartesi, Perşembe : 09.00 / 12.00
Bulgaristan Vize Başvurusu İçin Çalışma Saatleri:
Pazartesi -Perşembe : 9.00 / 12.00
Konsolosluğun akredite Turizm Acenteler için vize başvuru Saatleri:
Pazartesi – Perşembe 09:00-12:00
Bulgaristan vizesi için alınan Pasaportların Teslim Saatleri:
Cuma: 09.00 / 13.00
İstanbul Bulgaristan Başkonsolosluğu Görev Bölgeleri
Çanakkale, İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve çevresi.
Edirne Bulgaristan Başkonsolosluğu Görev Bölgeleri
Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve ilçeleri.
Bursa Bulgaristan Konsolosluğu Görev Bölgeleri
Tüm Türkiye
Türkiye Bulgaristan Vize
Türkiye vatandaşlarının uzun süreli ikamet etmek istemeleri durumunda vizeye tabi oldukları belirtilmiştir. Vizeye tabi olan kişilerin tüm bu aşamaları bireysel başvuru üzerinden ya da danışmanlık firmaları aracılığı ile tamamlamasına imkan verilmektedir. Vize talep adımlarında kolaylık sağlanması için iki ülke arasında zaman zaman mütekabiliyet anlaşmaları da yapılmaktadır. Danışmanlık firmaları vize başvuru adımlarının nasıl tamamlanması gerektiği konusunda hangisinin sizin için daha verimli olacağına dair bilgilendirmeyi tarafınıza yapacaktır. Örneğin ülkede oturum alma aşamasının oldukça hızlı şekilde yanıt bulması için aile birleşimi kategorisi dikkat çekici bir verimliliğe sahiptir.
- Aile birleşimi vizesinin talep edilmesi için kişilerin Bulgaristan vatandaşı ile evli olması gerekmektedir. Bulgaristan vatandaşı ile evlenmeniz durumunda aile birleşimi imkanından da istifade edebilirsiniz. Bu durum size direkt olarak vatandaşlık kazandırmasa da aile birliğinin korunması için, oturum izni verme adımlarının daha kolay bir hale gelmesi mümkün kılınmaktadır.
- Aile birleşimi kapsamında evliliğe dair tüm belgelerin noter onaylı bir şekilde Bulgarcaya çevrilmesi gerekmektedir. Bu çevirilerin noter onaylı olmasının asıl sebebi herhangi bir usulsüzlüğün meydana gelmemesidir.
- Aile birleşimi başvuruları yapılırken Bulgaristan vatandaşı olan kişinin ikametgah belgesini eksiksiz bir biçimde bildirmesi ve ıslak imzalı şekilde sunması gerekir. Bu belgenin online olarak sunulmasına imkan verilmeyecektir. Bu nedenle Bulgaristan’dan alınan ıslak imzalı belgenin posta yolu ile gönderilmesi gerekmektedir.
- Aile birleşimi sırasında kişilerin talep ettikleri bir diğer husus da tam tekmil nüfus kayıt örneği olacaktır. Tam tekmil nüfus kayıt örneği kapsamında kişilerin daha öncesinde evlilik yapıp yapmadıklarına ilişkin de bilgilendirme sunulmaktadır. Bu nedenle eğer kayıtlarda daha öncesinde evlilik yaptığınıza ilişkin bir kayıt fark edilirse, bu evliliğin sonlanmış olduğu konusunda bilgi vermeniz gerekmektedir. Ayrıca bu evlilikten olan çocuklar varsa o çocukların da tüm kimlik verileri ve velayetlerinin kimde olduğuna ilişkin de bilgilendirme talep edilecektir.
- Gerek görülürse kişilerin mevcut pasaportlarının yanı sıra daha öncesinde kullandıkları pasaportun da sunulması talep edilir. Herhangi bir deport işleminin ya da kanunsuzluğun olup olmadığını bu şekilde analiz etmenize imkan verilmektedir. Bu durum çocuklardan kaynaklanan bir hak ihlalinin ya da daha sonrasında ortaya çıkacak potansiyel sorunların ortadan kaldırılması için alınan bir tedbir niteliğinedir.
Bu başvuru adımlarının ve taleplerin akabinde ortalama 3 aylık bir zaman diliminde aile birleşimine dair bilgilendirme tarafınıza eksiksiz bir biçimde ulaşacaktır. Diğer vize türlerine göre aile birleşimi koşullarının analiz edilmesinin bir derece daha detaylı olduğunun da ayrıca bildirilmesi gerekiri. Ülkeye giriş gerekçesi ile daha sonrasında ülkede sarf edilen adımların uyum içerisinde olması gerekmektedir. Örneğin ülkede turist vizesi ile giriş yapmak ve daha sonrasında herhangi bir ek izin almadan çalışmak mümkün değilse aile birleşimi ile giriş yaparak bunu sadece bir gerekçe olarak sunmak da mümkün olmayacaktır. Vermiş olduğunuz ikamet adresine belirli aralıklar ile denetimler gelecektir. Bu denetimlerde aile birleşimi detaylarına ilişkin bir ihlal olursa, oturum izninin de vizenin de iptal edilme olasılığı bulunacaktır. Ülkede vize alma işlemleri sırasında vermiş olduğunuz ikamet adresinde bir değişim olursa bunu yerel resmi otoritelere zaman kaybetmeden bildirmeniz gerekecektir.
Bulgaristan Vize Merkezi
Ülkeye çalışma izni alarak ve bir firmada kadroya alınarak da girmenize imkan verilmektedir. Çalışma izni almak isteyen kişilerin dikkate almaları gereken hususlardan bazıları;
- Bulgaristan çalışma izni konusunda bazı öncelikli alanlar belirlemiştir. Bu öncelikli alanlar arasında tıp ve mühendislik bilimleri de yer almaktadır.
- Çalışma izni almak için sahip olduğunuz yüksek öğrenim derecesini diplomalar ile ve ek bilgilerinizi diplomalar ile kanıtlamanız gerekmektedir. Bu belgelerin her birinin daha önce de belirtildiği gibi noter onaylı şekilde Bulgarcaya çevrilmiş olması gerekmektedir.
- Daha öncesinde herhangi bir AB üye ülkesinde çalışma izni almış olmanız sürecin sizin için daha sorunsuz bir şekilde devam etmesini mümkün kılacaktır. AB üye ülkelerin sorunsuz bir şekilde çalışma izni verdiği kişilerin Bulgaristan’da da bu izni alması çok daha kolay bir hal alacaktır.
- Bulgaristan vize merkezinde çalışma deneyiminizin de eksiksiz bildirilmesi ve varsa eğer referans mektuplarının da sunulması talep edilmektedir. Bu çalışma izni alma sürecinde kişilerin hangi alanda yetkinliğe sahip olduğunun daha net anlaşılmasını sağlayacaktır.
- Çalışmak için kadroya alındığınız firmanın kurumsal bir şirket olması ve size davetiye göndermesi de vize alma ve oturum talep etme sürecini daha kolay bir hale getirecektir. Çalışma izni almak isteyen kişilerin bu davetiye mektubunun kendi adlarına gönderildiği, mektupta hangi pozisyonda ve kaç liralık bir ücret karşılığında çalışacağınıza dair de bilgilendirmelerin yer alması gerekmektedir.
- Danışmanlık firmalarından başvuru sırasında sunulacak olan davetiyenin hangi özelliklere haiz olması gerektiği konusunda bilgi alabilirsiniz. Özellikle uluslar arası alanda yetkinliği olan firmalarda yer bulmak kişilerin oturum izni alma aşamasında ret yanıtı ile karşılaşma olasılığını ortadan kaldıracaktır.
Vize merkezinin size sunmuş olduğu bu kurallara dikkat ederek çalışma izni başvurularını yapmanız durumunda sorunsuz şekilde erişim adımlarını yerine getirebilirsiniz.
Bulgaristan Vize Gerekli mi?
Bulgaristan vize var mı; Bulgaristan’a giriş yapmak isteyen kişilerin vize alması gerekmektedir. Yeşil, gri ya da siyah pasaporta sahip olan kişilerin ise 90 günden uzun kalmamak şartı ile ülkeye vizesiz olarak girmesine de imkan verilmektedir. Vize talep adımlarına dair takip edilmesi gereken püf noktalarından bazıları şu biçimde sıralanmaktadır;
- Bulgaristan vize talep adımlarında güncel tarihli pasaportun yanı sıra başvuru formunu 2 nüsha halinde sunmanız istenmektedir. Biyometrik fotoğraf da ayrıca iletilmelidir.
- Tam tekmil nüfus kayıt örneği istenecektir. Adli sicil kaydı da talep edilen belgeler arasında yerini almaktadır. Adli sicil kaydında suç unsuru bulunan kişilerin ülkede uzun süreli kalmalarına ya da vatandaşlık talep etmelerine büyük bir olasılıkla ret yanıtı verileceğinin de belirtilmesi gerekir. Tam vukuatlı nüfus kayıt örneğinin alınması için dairelere direkt olarak gitmeniz gerek olmayacaktır. Dileyen kişilerin E-devlet üzerinden almış oldukları belgeleri de eğer barkodlu ise sorunsuz şekilde sunmalarına ve onay almalarına imkan tanınmaktadır.
- Kişilerin maddi durumlarına ilişkin de bilgilendirme sunmaları gerekmektedir. Maddi duruma ilişkin bilgilendirme talep edilmesinin asıl sebebi kişilerin ülkeye giriş yapmasının sonrasında herhangi bir şekilde kamuya yük olmayacaklarının kanıtlanmasıdır. Bu aşamada hesap özetinizi talep edilebilir. Hesap özetinin yanı sıra maddi durumunuza ilişkin gayrimenkul kaydının sunulmasına da imkan tanınacaktır.
- Turist olarak giriş yapacak olan kişilerin hem otel rezervasyonu hem de uçak biletine ilişkin de bilgi vermeleri beklenmektedir. Bu konuda yanıltıcı bilgi veren ya da olmayan bir rezervasyon hakkında kişilere veri sunan bireylerin başvurularının yanıtsız kalacağının da ayrıca iletilmesi gerekir.
- Kişilerin mesleki durumlarına ilişkin belgeler de istenecektir. Örneğin emekli olan kişilerin emeklilik kartlarını, öğrencilerin ise hali hazırda öğrenciliklerinin devam ettiğine dair belgeyi sunmaları gerekir. 18 yaşından küçük olan kişilerin vize başvuru adımlarında kesinlikle muvafakatname sunması gerekmektedir. Bu belge olmazsa 18 yaşından küçük olan kişilerin vize almasına imkan tanınmayacaktır. Kişiler muvafakatname sunma aşamasının sonrasında, bizzat başvuruda bulunmalıdır. Pandemi önlemleri aktif olsa da işlemlerin biri kısmının yüz yüze tamamlanması talep edilmektedir.
- Bulgaristan vize talep adımlarının son aşamasında başvuru değerlendirmesinin ne noktada olduğunu incelemenize dair size bir referans numarası verilecektir. Bu referans numarası aracılığı ile değerlendirmenin hangi noktada olduğunu inceleme hakkınız da olacaktır. Danışmanlık firmalarından bu konuda yardım alan kişilerin referans numarasına gerek kalmadan gerekli bilgilendirmelere tabi olacağı da ayrıca iletilmelidir. Danışmanlık firmalarından daha öncesinde istifade eden kişilerin hangi yorumları yaptıkları da firma seçiminde önemli bir kıstas olacaktır.
Bulgaristan’a vize gerekiyor mu; ülkeye giriş için umumi kullanıma mahsus pasaportu olan kişilerin kesinlikle vize alması gerekecektir. Yeşil pasaport sahiplerinin ve siyah gri pasaport hamillerinin bu konuda avantajlarının sürdüğü görülmektedir.
Bulgaristan vizesi Schengen mi sorusu da sıklıkla akla gelmektedir. Bulgaristan vizesi Schengen vizesi kategorisinde yer almaktadır. Schengen vizesi bir vize ortaklık sistemi olarak da tanımlanmaktadır.
Bu ülkelerden birinden vize almanız durumunda ortak vize programına dahil olan diğer ülkelere de sorunsuz şekilde ayrıca vize başvurusunda bulunmadan giriş çıkış yapmanıza imkan verilmektedir. Schengen vizesi kısa süreli bir vize olarak tanımlanmaktadır.
Örneğin 180 günlük bir zaman zarfında Schengen vizesinin sadece 90 gün boyunca aktif kullanılmasına imkan verilmektedir. Bu kısa süreli vize sadece kişilerin turistik amaçlar ile alabileceği bir vize türü olarak tanımlanmaktadır. Bu vize ile çalışma ya da kalıcı oturum talep etmenize imkan verilmeyecektir.
Schengen vizesi talep ederek birkaç farklı ülkeye seyahat etmek isteyen kişilerin, en çok hangi ülkede kalacaklarsa, o ülkeden Schengen talep etmelerinin doğru olacağı da ayrıca bildirilmelidir. Örneğin Fransa Bulgaristan ve Almanya’da seyahat planlıyorsunuz. Almanya ve Fransa’da birer hafta Bulgaristan’da ise 15 gün kalmayı düşünüyorsunuz.
Başvurunuzu Bulgaristan üzerinden yapmanız sizin için çok daha verimli olacaktır. Bulgaristan Schengen vize talep adımlarının sonrasında güvenlik sorunu çıkartmanız durumunda bu durumdan diğer ülkelerin de haberdar edileceği ve bu ülkeler arasında sıkı bir haberleşmenin olduğu da bildirilmelidir.
Bir Schengen ülkesinde sorun meydana gelmesi durumunda, kişilerin bu güvenlik ihlali hakkında diğer ülkelere de anında bilgilendirme yapılacaktır. Ortak vize programının olması, güvenliğin ikinci plana atıldığı manasına gelmeyecektir. Hatta ülkeler son güvenlik sorunlarının akabinde adli sicili olan kişilerin Schengen vizesi alması konusunda bazı zorluklar ile karşı karşıya geleceklerini de vurgulamaktadır.
Adli sicil kaydının hangi suçtan dolayı oluştuğunun da ayrıca bildirilmesi gerekmektedir. Suçun türüne göre onay almanız ya da ret yanıtı ile karşılaşmanız söz konusu olabilmektedir.
Bulgaristan Vizesi Sık Sorulan Sorular
Bulgaristan Vizesi Ne Kadar?
Bulgaristan vize ücretleri vize harcı ve koordinasyon bedeli olarak 110 Euro’dur. Ayrıca kargo ve seyahat sağlık sigortası ücreti ek olarak ödenmelidir.
Bulgaristan Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Bulgaristan vizesi 2021 yeni listeye https://www.eraytur.com/bulgaristan-vize-evraklari/ ulaşabilirsiniz. Kısaca özetlemek gerekirse pasaport, 2 adet fotoğraf, şahsi evraklar ve finanasal evraklardır.
Bulgaristan Vizesi ile Romanya’ya Girilir Mi?
Multiple yani çok giriş çıkış hakkı tanıyan ve yeterli süresi bulunan Bulgaristan vizeniz var ise gerekli diğer şartları taşımak kaydı ile Romanya’ya seyahat edebilirsiniz. Ancak durumunuzla ilgili mutlaka teyit almalısınız.