Estonya Vizesi: 2025 Başvuru Ve Gerekenler
Vize Menüsü
Estonya Vize İşlemleri
Estonya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa’da yer alan Baltık Bölgesi’nde bulunan bir ülkedir. Başkenti Tallinn olan ülke Finlandiya, Rusya ve Letonya ile komşudur. Parlamenter temsili demokrasi ile yönetilen ülke 1991’de Sovyetler Birliği’nden ayrılıp bağımsızlığına kavuşmuş, 2002 yılında Avrupa Birliği’ne üye olmuştur.
1.5 milyona yaklaşan nüfusu ile oldukça küçük olan ülke Baltık Denizi ve Finlandiya körfezindeki adaları ve anakaradaki doğal güzellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Gelişmekte olan ülkedeki iş imkanları da ticari seyahatler için cazibe noktası oluşturmaktadır.
Estonya Vize Koşulları
Estonya Avrupa Birliği üyesi olması dolayısıyla Schengen Vize Bölgesi’nde bulunmaktadır. Ülkeye kısa süreli turistik, ticari, aile ziyareti ve eğitim vizesi almak isteyenler Schengen C tipi vize için başvuruda bulunmak zorundadır. Uzun süreli oturum, çalışma, aile birleşimi ve eğitim vizesi almak isteyenler Schengen D tipi vize başvurusunda bulunurlar.
Schengen Estonya vizeleri tek girişli ve çok girişli olarak düzenlenmektedir. Seyahatleri sırasında Schengen bölgesi dışında başka ülkelere gidecek ve tekrar Estonya’ya dönecek kişiler çok girişli vize almak durumundadır. Tek girişli vizelerde sadece Schengen bölgesi ülkelere giriş çıkış yapılabilir. Estonya’dan transit geçiş yapacak çalışanlar ve gezginler transit geçiş vizesine başvurabilirler bu vize türü genellikle 48 saat ülkede bulunmaya imkan tanır ve bu süre bitiminde vize sahibi kişi ülke sınırlarından çıkmak durumundadır.
Estonya Schengen C tipi ve D tipi vize başvuru sahipleri vize başvuru işlemlerini yetkili vize başvuru merkezlerinde ve acentelerde yapabilirler. Estonya Schengen vizesi başvuruları İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bodrum, Edirne, Bursa, Trabzon ve Gaziantep’te bulunan vize başvuru merkezlerinde yapılabilmektedir. Bu merkezlerde uzman danışmanlar vize başvuru işlemlerinin tüm aşamalarında vize başvuru sahiplerine hizmet verir ve vize için gerekli evraklar listelerini müşterilerine sunar. Vize başvuru formunu dolduran ve gerekli evrakları tamamlayan kişiler vize randevusu alarak vize başvuru işlemlerini tamamlar.
Estonya Schengen Vize Türleri
Schengen vizesi Avrupa ülkelerinin çoğunu kapsayan AB pasaportsuz seyahat bölgesini içeren vize çeşididir. Schengen kısa süreli C tipi vizesinde 90 günlük seyahatler serbestçe yapılabilmektedir ve Schengen bölgesi ülkeler arasında giriş çıkışlar yapılabilir. Uzun süreli seyahatlerde gidilecek ülkenin vizesine başvurmak gerekir ve bu genellikle Schengen D tipi olarak adlandırılır.
Estonya Avrupa Birliği olması nedeniyle Schengen bölgesi ülkesidir ve bu bölge dışındaki ülke vatandaşları ülkeye giriş çıkışlarda Schengen vizesi kullanmak durumundadır. Kısa süreli C tipi Schengen vizeleri şu alt kategorilere ayrılır:
- Turistik Vizeler
- Ticari seyahat vizeleri
- Aile-akraba, arkadaş ziyareti vizeleri
- Kısa süreli eğitim vizeleri
- Kültürel, Sportif etkinlik, Konferans Katılım Vizesi
- Transit geçişler
Uzun süreli D tipi vizeler ise şu vize türlerinden oluşur:
- Aile birleşimi vizeleri
- Oturma izni
- Çalışma izni
- Uzun süreli eğitim vizeleri
Vize başvurusunda bulunan kişiler vize başvuru formunda ve vize talep dilekçelerinde seyahat amaçlarını belirterek, istedikleri vize türüne başvuruda bulunurlar.
Vize başvuru merkezlerinde başvurdukları vize türünde gerekli evrak listesini alarak vize başvuru işlemlerini gerçekleştirirler.
Estonya Vize Başvuru Evrakları
Vize Başvuru Evrakları, talep edilen vize türü için istenen ve vize başvurusu yapan kişinin kimlik bilgilerini, seyahat amacı ve tarihlerini, mali durumlarını öğrenmek için düzenlenen belgelerdir. Bu evrakları tamamlayan kişiler vize ücretini de ödedikten sonra başvuru dosyasını oluştururlar ve başvurularının sonuçlanmasını beklerler.
Kısa süreli Schengen C tipi vizeler için istenen genel evraklar şunlardır.
- Pasaportlar- Son on yıl içinde alınan pasaportun 2 sayfası boş olmalıdır. Pasaport seyahat tarihleri içinde geçerli olmalıdır. Yeni pasaportun ve eski pasaportun vizeli sayfalarının renkli fotokopileri başvuru dosyasına eklenir.
- Kimlik belgeleri- Kimlik kartları ve nüfus cüzdanlarının önlü arkalı fotokopileri verilmelidir.
- 2 adet biyometrik fotoğraf- Biyometrik özellikteki 2 fotoğraf 35mmx45mm boyutlarında olmalı, beyaz arka fona sahip olmalıdır. Kişinin yüzü cepheden net olarak görülmelidir.
- Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği– Nüfus Müdürlüklerinden alınan onaylı belge aile bireylerinin bilgilerini ve ikametgahlarını içermelidir.
- Finansal belgeler- Vize başvurusunda bulunan kişinin gelir ve varlık durumunu gösteren belgeler sunulmalıdır. Banka hesap dökümleri banka tarafından onaylanmalıdır, kira-faiz gelirleri bildirilmelidir, tapu, araç ruhsatı fotokopileri verilmelidir. Çalışanlar maaş bordrolarını son 3 ay olmak üzere hazırlamalıdır, şirket banka hesapları belgelendirilmelidir.
- Vize ödendi dekontu– Vize başvuru merkezlerinden ödenebilen vize harç ücreti dekontu dosyaya eklenmelidir.
- Vize başvuru formu-Çıktısı alınarak doldurulan form ıslak imza imzalanmalıdır ve doğru bilgiler içermelidir.
- Vize talep dilekçesi-Seyahat amacını, tarihlerini ve seyahatin masraflarının nasıl karşılanacağını belirten dilekçede talep edilen vize türü belirtilir.
- Uluslararası sağlık sigortası–30.000 Euro bedelli sağlık sigorta poliçesi vize başvuru merkezlerinde düzenlenebilir.
- Otel ve Uçak rezervasyonları-Seyahatin ulaşım ve konaklama rezervasyonları, biletler belgelendirilmelidir.
- Sponsor bilgileri-Seyahat masraflarını bir sponsor karşılayacaksa sponsorun bilgileri ve mali durumunu gösteren belgeler hazırlanmalıdır.
- Muvafakatname- 18 yaşından küçükler için ebeveynlerinin imzaladığı noter onaylı muvafakatname vize başvuru dosyasına eklenmelidir.
Meslek durumlarına göre şu ek belgeler istenir:
- Çalışanlar ve işyeri sahipleri- SGK hizmet dökümleri, işe giriş bildirgesi, maaş bordroları, görev ve izin belgeleri, şirket bilgileri; vergi levhası, faaliyet belgesi, ticari sicil gazete fotokopisi, ticari oda kaydı, imza sirküleri, Estonya’daki davet eden şirketin bilgileri, davet mektubu
- Öğrenciler- Eğitim gördükleri kurumdan onaylı öğrenci belgeleri, transkript, Estonya’daki eğitim kurumundan davet mektubu
- Emekliler- Emekli kimlikleri, banka hesap hareketlerinin onaylı örneği
- Çiftçiler-Ziraat odasından çiftçilik belgeleri
- Şoförler-Şirket ve araç bilgileri
Ayrıca aile ziyareti, arkadaş ziyaretinde bulunacak kişiler Estonya’dan daveti yapan kişinin bilgilerini vermeli ve o kişilerden bir davet mektubu almalıdır.
Estonya Vize Başvuru Formu
Estonya Vize Başvuru formu Macaristan Başkonsolosluğunca hazırlanan ve vize başvurularında bulunan kişilerin kişisel bilgilerini, seyahat amaçları ve tarihlerini, mali durumlarını öğrenmek için düzenlenmiş bir vize başvuru formudur.
İstanbul’da Estonya Başkonsolosluğu bulunmadığından vize başvurusu yapacak kişiler Macaristan Başkonsolosluğu üzerinden işlemlerini gerçekleştirirler. Vize başvuru formu İngilizce, Rusça, Estonca olarak doldurulur, eksiksiz ve vize başvuru evraklarında beyan edilen bilgileri destekler şekilde olmalıdır.
Form Türkçe doldurulmamaktadır, eğer yabancı dil bilginiz yetersizse vize başvuru merkezinde form doldurma hizmetleri verilmektedir. Form tükenmez kalem ile doldurulmalı, ıslak imza ile imzalanmalı ve verilen bilgiler doğru olmalıdır.
Estonya Vize Randevusu
Estonya Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Macaristan Başkonsolosluğu Estonya’ya vize için başvuran kişilere randevu vermektedir. Vize randevuları vize başvuru merkezleri aracılığı ile alınır. İlk kez Schengen vizelerine başvuran kişiler randevuda parmak izlerini vermek zorundadır. Vize başvuruları ikametgah edilen bölgenin başvuru merkezleri üzerinden yapılabilir. Vize randevu tarihleri seyahat tarihinden önce makul bir sürede yapılmalıdır.
Estonya Vize Ücretleri
Estonya Schengen vizesi almak isteyen kişiler konsolosluk harçlarının yanı sıra vize başvuru merkezi ücretleri de öderler. 6 yaşından küçük çocuklar için vize ücreti ödenmez. Vize konsolosluk harçları vize türüne göre değişmektedir.
Kısa süreli Schengen C tipi vize ücretleri şöyledir:
- Turistik vizeler 80 Euro
- Ticari vizeler 80 Euro
- Aile ziyareti vizeleri 80 Euro
- Kısa süreli eğitim vizeleri 80 Euro
- Kültürel, Sportif etkinlik, Konferans Katılım Vizesi 80 Euro
- Transit geçişler 80 Euro
- 6-12 yaş arası çocuklar 40 Euro
Bu vize ücretleri sadece konsolosluk harçlarından oluşur, vize başvuru merkezi ücretleri değişkenlik göstermektedir. Ek hizmetler için ek bedeller talep edilmektedir.