Fildişi Sahili Vizesi: Başvuru Ve Gerekenler
Vize Menüsü
Fildişi Sahili Vize İşlemleri
Fildişi Sahili Cumhuriyeti Afrika kıtasının batısında bulunan bir ülkedir. Sınır komşuları arasında Mali, Gana, Burkina Faso, Liberya ve Gine bulunur. Ülkenin güneyinde Atlas Okyanusu yer almaktadır. Ülkenin başkenti Yamoussoukro’dur.
26 milyon nüfusa sahip ülke Fransız kültürünün etkisi altındadır. 1960 yılında Fransa’dan bağımsızlığını alsa da ülkenin resmi dili Fransızcadır. Ülkenin ismi Fransızca Fildişi Sahili anlamına gelen Côte d’Ivoire olarak söylenmiş, fildişi uzun yıllar ülkenin en önemli ihracat kaynaklarından birini oluşturmuştur. Doğal güzellikleri ve yaban hayatıyla ön plana çıkan Fildişi Sahili, yeraltı madenleri açısından da zengindir. Turistlerin yanı sıra ticari anlamda da seyahat eden iş adamlar için bir cazibe noktasıdır.
Fildişi Sahili’ne seyahat edecek kişiler sağlık açısından tedbirli olmak durumundadır. Uluslararası aşı kartına sahip olunmalı ve sıtma, kolera, sarıhumma, tetanoz, Hepatit A-B gibi aşılar yaptırılmalıdır. Aşılar ücretsiz olarak Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’ne bağlı seyahat sağlığı merkezlerinde yapılabilmektedir.
Fildişi Sahili’ne seyahat etmek isteyenlerin başvuru yapabilecekleri vize türleri şunlardır:
- Turistik seyahat vizeleri
- Ticari seyahat vizeleri
- Özel amaçlı vizeler
Turistik seyahat vizeleri genelde tek girişli ve bir aylık süre ile verilir. Ticari vizeler ve özel amaçlı vizelerin süreleri 3 aya kadar uzayabilmektedir. Diplomatik pasaport, hususi pasaport ve hizmet pasaportu sahipleri 90 güne kadar olan seyahatlerinde vizeden muaftır.
Vize başvuru merkezinde işlem yapacak kişiler vize başvuru formunu doldurmalı, vize talep dilekçesi oluşturmalı ve başvuracakları vize türünde gerekli evrakları tamamlayıp vize başvurularının sonuçlanmasını beklemelidir.
Fildişi Sahili Vizesi İçin İstenen Belgeler
Fildişi Sahili vizesi almak isteyen kişiler başvurdukları vize türünde gerekli olan belgelerin listelerine vize başvuru merkezlerinden ulaşabilirler. Bu belgelerdeki bilgiler doğru olmalı ve tüm detayları içermelidir.
Fildişi Sahili vizesi için istenen belgeler şunlardır:
- Pasaportlar- Kullanılan pasaportlar 2 boş sayfaya sahip olmalı, vizeli sayfalarının renkli fotokopileri başvuru dosyasına eklenmelidir.
- Kimlik Belgeleri- Nüfus cüzdanı ve kimlik kartlarının önlü arkalı fotokopileri renkli olarak çekilmelidir. Öğrenci kimlik kartları, çiftçilik belgeleri, resmi kurum kartları vize başvuru dosyasına eklenmelidir.
- 4 adet biyometrik fotoğraf- 35mmx45mm boyutlarındaki fotoğraflarda vize başvurusu yapılan kişi cepheden net olarak gözükmelidir. Fotoğrafların arka fonu beyaz olmalıdır.
- Fildişi Vize başvuru formu- Vize başvuru formu vize başvuru merkezlerinde doldurulabilir. Fransızca doldurulan formdaki bilgiler doğru ve diğer belgelerle tutarlı olmalıdır.
- Vize ücreti ödendi dekontu- Vize ücretinin dekontu başvuru dosyasına eklenmelidir.
- Vize talep dilekçesi- Seyahat amacı, tarihi ve masrafların nasıl karşılanacağını açıklayan dilekçede kişisel ve mali bilgiler sunulmalıdır. Ticari seyahatler için dilekçeler şirketin antetli kağıdına yazılır, yetkililerce imzalanır ve kaşelenir.
- Konaklama ve Ulaşım rezervasyonları- Fildişi Sahili’ndeki otel rezervasyonları ve uçuş bilgileri rezervasyonları belgelendirilmelidir.
- Banka bilgileri- Kişisel hesaplarda seyahat masraflarını karşılayacak yeterli bakiye bulunmalıdır. Şirket banka hesapları ve kişisel banka hesapları banka yetkililerince onaylanmalıdır.
- Davetiye mektupları- Ticari seyahatlerde veya aile, arkadaş ziyaretlerinde Fildişi Sahili’nde bulunan şirket ya da gerçek kişilerden alınan davetiye mektupları gereklidir.
- Şirket bilgileri- Vergi levhası, faaliyet belgesi, imza sirküleri, ticari oda kaydı, ticari sicil gazetesi fotokopisi gibi şirket bilgileri verilmelidir.
- Aşı Kartı ve aşıların yapıldığına dair belgeler- Uluslararası aşı kartına yapılan tüm aşılar işlenmelidir.
- Uluslararası sağlık sigorta poliçesi- Sağlık sigorta poliçeleri vize başvuru merkezlerinde düzenlenebilir.
- Fildişi Sahili ikametgah bilgileri-Fildişi Sahili’nde konaklama özel bir konutta olacaksa bu konutun ikametgah bilgileri verilmelidir.
E-vize başvurusunda şu belgeler taranmalıdır:
- Nüfus cüzdanı ve kimlik kartının önlü arkalı taralı belgesi
- Pasaportların vizeli sayfalarının taralı belgesi
- Vize ücretinin ödendi dekontunun taralı belgesi
- Biyometrik fotoğrafların taralı dosyası
E-vize onaylandığı takdirde vize başvurusu yapılan kişinin e-mail adresine gönderilir. Ülkeye giriş yaparken vize yetkili gümrük görevlileri tarafından pasaporta işlenir. E-vize başvurusu 3 günde sonuçlanabilir. Vize başvuru merkezlerinden yapılan başvuruların sonuçlanma süresi ise ortalama 7 iş günüdür. Vize başvuru merkezlerinin ekspres hizmetlerinde bu süre 2 iş gününe inebilmektedir.
Fildişi Sahili Vize Başvuru Formu
Fransızca ve İngilizce doldurulabilen Fildişi Sahili Vize Başvuru formu ülkenin Konsolosluğu tarafından hazırlanmıştır. Seyahat yapacak kişilerin bilgilerinin toplandığı formda kimlik bilgilerinin yanı sıra seyahat amaçları ve tarihleri, mali durum bilgilerine yönelik sorular vardır. Bu sorulara mutlaka doğru cevap vermek gerekir, formdaki bilgilerle diğer evraklardaki bilgiler de çelişmemelidir. Vize başvuru formu konsolosluk binasından ve vize başvuru merkezlerinden elde edilebilir. Konsolosluk şahsi başvuruları kabul etse de vize başvuru merkezlerindeki uzman danışmanlık hizmetleri vize başvurularının sağlıklı yapılmasını sağlar ve vize başvurusunun olumlu sonuçlanmasına katkıda bulunur.
Fildişi Vize Randevuları
Konsolosluklardaki işlemler ve vize başvuru merkezlerinden randevu almak gerekir. Böylelikle bütün işlemler koordinasyonlu bir şekilde ilerleyecek ve istenilen sürede vize başvurusu sonuçlanacaktır. Kişiler Fildişi Sahili konsolosluklarına şahsen de başvurabilir, ancak vize departmanının yoğunluğu bekleme sürelerini uzatacaktır. Vize başvuru merkezleri ile alınan randevular hızlı ilerler ve hatasız bir şekilde vize başvurularının yapılmasını sağlar.
Biyometrik verilerini daha önce vermiş kişiler parmak izi vermek zorunda değildir. Ancak ilk kez yurtdışına çıkacak kişilerden parmak izi alınabilir. Konsolosluk yetkilileri gerekli gördükleri takdirde vize başvurusunda bulunan kişiyle mülakat talebinde bulunabilir, ek belgeler isteyebilir. Bu durumda vize başvuru süresi uzayacaktır.
Fildişi Sahili Vize Ücretleri
Fildişi vize türlerinden birine başvuran Bordo pasaportlu Türk vatandaşları vize türüne göre ve seyahat süresine göre farklı ücretler ödemektedir. Konsolosluk harçlarının yanı sıra vize başvuru merkezinde verilen hizmetlerin de ayrı bedelleri bulunur. Uzman danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra, fotoğraf çekilmesi, çıktı ve fotokopi alınması, prime time (erken saat) ve VIP hizmetleri farklı farklı olarak ücretlendirilmektedir.
Vize başvuru merkezlerinde hizmet bedeli dahil Fildişi vize ücretleri şöyledir:
Turistik Vizeler 140 Euro
Turistik Ekspres 170 Euro
Ticari Vizeler 140 Euro
Ticari Ekspres 170 Euro
Vize sürelerini ve giriş çıkış sayılarını konsolosluk yetkililer belirler. Süre uzadıkça ve giriş çıkış sayısı çoğaldıkça ücretler artacaktır. Yukarıdaki ücretlere KDV dahil değildir. Güncel vize fiyatlarını öğrenmek için vize başvuru merkezi ile iletişime geçmek gereklidir. Konsolosluk harçları zaman içerisinde değişebilmektedir, güncel kurlardaki hareket nedeniyle de vize ücretlerinin Türk Lirası karşılıkları sürekli değişiklik göstermektedir.
Hizmet bedelleri ve KDV haricinde kargo ve kurye hizmetlerinin bedelleri de vize başvurusu yapılan kişiden tahsil edilir. Evraklarını kurye veya kargo ile vize başvuru merkezlerine gönderen kişilerin vizeli pasaportları kargo veya kurye aracılığı ile adreslerine teslim edilecektir. Vize başvurularından yapılan Fildişi Sahili vize işlemleri oldukça kolay ve konforludur.
Fildişi Sahili Vizesi S.S.S.