Finlandiya Vize Evrakları: Vize İçin Gerekli Belgeler [2025]
Finlandiya Cumhuriyet Kuzey Avrupa’da Baltık Denizi kıyısında bir Schengen vize bölgesi ülkesidir. 90 günden az Finlandiya seyahatinde bulunacak Bordo, Yeşil, Gri ve Siyah pasaport sahipleri eğer başka bir Schengen bölgesi ülkesinden vize almamışlarsa vize başvuru yapmak zorundadır. Ayrıca Schengen bölgesi ülkelerde dolaşacak kişiler ilk önce Finlandiya’ya giriş yapacaklarsa Finlandiya Schengen vize başvuru formu doldurarak Finlandiya Vize Evrakları denilen belgeleri tamamlayarak vize başvuru merkezlerine başvuruda bulunurlar.
Schengen vize türleri kısa süreli ve uzun süreli olmak üzere genel olarak ikiye ayrılır. Kısa süreli C tipi vize turistik, ticari, aile ziyareti gibi vize türlerini içerir. Uzun süreli vizeler oturma, çalışma izni, aile birleşimi vize türleridir. Kısa süreli vize türlerinde tek girişli ve çok girişli ayrımı bulunmaktadır. Tek girişli Schengen vizeleri ile sadece Schengen vize bölgesi ülkelere ziyaret mümkündür, çok girişli vizelerde Finlandiya’ya birden fazla giriş-çıkış yapılabilir.
Finlandiya Vize Evrakları mesleki duruma, seyahat amacına göre değişebilmektedir. Ticari vizelerde ve aile ziyareti vizelerinde Finlandiya’da bulunan şirketlerden ve aile bireyinden davetiye almak gerekir. Vize evrakları vize türlerine göre değişse de her vize başvurusunda istenen ortak belgeler bulunmaktadır.
Vize Menüsü
Finlandiya Vize Evrakları Her Vize Türünde İstenen Belgeler
Finlandiya vize türü ne olursa olsun verilmesi gereken ortak Finlandiya Vize Evrakları bulunmaktadır. Bu belgeler:
Pasaport- Geçerli pasaport 3 ay geçerli olmalı, 2 sayfası boş olmalıdır.
Pasaport fotokopisi ve Eski Pasaportların, Schengen vizelerinin fotokopileri- Geçerli ve eski pasaportların fotokopileri renkli, A4 boyutunda hazırlanmalıdır, varsa Schengen vizelerinin fotokopileri de dosyaya eklenmelidir.
Vize Başvuru Formu- Vize Başvuru formu konsolosluğun internet sitesinden, vize başvuru merkezlerinden elde edilebilir, eksiksiz ve hatasız doldurulmalıdır.
Konaklama Rezervasyonları- Kalınacak otel ve diğer konaklama tesislerinin rezervasyonları onaylı olarak Finlandiya Vize Evrakları dosyasına eklenir.
Seyahat Sigortası- Sağlık Sigorta Poliçesi en az 30.000 Euro teminatlı olmalıdır.
Meslek belgeleri- Çalışanlar, devlet memurları, işverenler, emekliler, çiftçiler, öğrenciler mesleki durumlarını gösteren belgeleri tamamlarlar.
Mali belgeler- Vize başvurusunda bulunan kişiler banka hesap özetlerini, maaş bordrolarını, ek gelir kaynaklarını resmi olarak belgelerler.
Finlandiya Turistik Vize İşveren Evrakları
Finlandiya’ya gezi amaçlı seyahat eden şirket sahibi işverenler ortak belgeler dışında şu belgeleri verir:
Barkotlu SGK tescil ve hizmet dökümü- İşverenler SGK kayıtlarını onaylı olarak sunmak durumundadır.
Şirket yazısı- Şirket yazısı şirket bilgilerini içerir.
Güncel tarihli şirket evrakları- Son 1 aylık faaliyet belgesinin aslı, son dönem vergi levhası, ticari sicil gazete fotokopisi, imza sirkülerinin fotokopisi, banka hesap özeti
Finlandiya Turistik Vize Kamu Çalışanı Evrakları
Turistik seyahat yapacak Devlet Memurları Finlandiya Vize Evrakları dosyasına şu evrakları eklerler:
SGK Belgeleri- SGK hizmet ve tescil belgesi, işe giriş bildirgesi e-devlet uygulamasından alınır.
Görev kimlik kartı- Çalışanın resmi kurum görev kimlik kartının renkli, önlü arkalı fotokopisi
Maaş belgeleri- Resmi maaş bordrosu imzalı ve mühürlü olmalıdır. E-imza da kabul edilir.
İzin belgesive görev yazısı- Resmi izin belgesi ve resmi görev yazısı imzalı ve onaylı olmalıdır.
Finlandiya Turistik Vize Şirket Çalışanı Evrakları
Finlandiya’ya turla ya da şahsi olarak gidecek şirket çalışanı kişiler ortak belgelerin yanında bazı belgeler vermek durumundadır:
SGK hizmet dökümü ve işe giriş bildirgesi- Şirket çalışanları tescil ve hizmet dökümünü, işe giriş tarihlerini gösteren işe giriş bildirgesini vermelidir.
Şirket evrakları- Güncel şirket evrakları imza sirküleri, oda kaydı, Ticaret faaliyet belgesi, sicil gazetesi, vergi levhasından oluşur.
Şirket banka hesabı- Şirket banka hesabının son üç aylık hareketleri bankaca onaylanmalıdır. Bakiyesi 7.000 TL olmalıdır.
Maaş bordrosu- Son üç aylık maaş bordrosu şirket onaylı, imzalı ve kaşeli olmalıdır.
Finlandiya Turistik Vize Emekli Evrakları
Emekli olmuş kişiler Finlandiya ziyaretleri için hazırlanan Finlandiya Vize Evrakları dosyasında ek olarak durumlarını gösteren belgeleri hazırlarlar:
Emekli kimlik kartı- Emekli kimlik belgesinin renkli fotokopisi
Emeklilik tescili- E-devletten alınan barkotlu emeklilik tescili, SGK tescil ve hizmet dökümü
Emekli aylığı hesap özeti- Emekli aylığının alındığı banka hesap hareketlerinin onaylı dökümü. En az 7.000 TL bakiye olmalıdır.
Finlandiya Turistik Vize Eczacı-Avukat Evrakları
Eczacı, Avukat, Doktor, Mühendis gibi meslek gruplarında çalışan kimseler turistik vize alabilmek için şu ek belgeleri hazırlamalıdır:
SGK tescil ve hizmet dökümü- Çalışan, işveren, devlet memuru konumundakiler SGK belgelerini hazırlamalıdır.
Görev kimlik kartı- Çalışan kişiler ve devlet memurları görev kimlik kartı fotokopilerini vermelidir.
Meslek grubu üyelik belgesi- Meslek odalarının belgeleri sunulmalıdır. Baro, Tabipler Birliği kaydı gibi
Şirket evrakları- Güncel şirket evrakları, faaliyet belgesi, imza sirküleri, vergi levhası verilmelidir.
Maaş bordroları- Son 3 aylık maaş bordrolarını çalışanlar ve devlet memurları onaylı olarak düzenletmelidir.
Görev yazısı ve izin belgesi- Devlet memurları ve çalışanlar görev yazılarını ve resmi izin belgelerini hazırlamalıdır.
Finlandiya Ticari Vize İşveren Evrakları
Finlandiya’ya iş amaçlı seyahatte bulunan İşverenler Finlandiya Vize Evrakları genel belgelere şu evrakları eklemelidir:
Şirket belgeleri- Güncel tarihli imza sirküleri, ticari sicil gazete fotokopisi, vergi levhası, faaliyet belgesi hazırlanmalıdır. Şirket banka hesabı son 3 aylık özeti banka onaylı, kaşeli ve imzalı olmalıdır.
Ticari davetiye- Finlandiya’daki şirketin yetkili tarafından şirket antetli kağıdına yazılmış davetiye verilmelidir.
Vize talep dilekçesi- Şirket antetli kağıdına hazırlanan dilekçede seyahat amacı ve tarihleri net olarak belirtilmelidir.
Fuar katılım belgesi- Fuar biletleri, stant bilgileri verilmelidir. İş toplantıları ayrıntıları yazılmalıdır.
Şirket çalışanları Finlandiya’ya görevli olarak ticari amaçla gideceklerse vize başvuru dosyalarına şu belgeleri eklerler:
Şirket yazısı- Çalışanın görevini ve yetkilerini belirten antetli kağıda yazılmış belge
SGK işe giriş bildirgesi ve hizmet dökümü- SGK belgeleri e-devlet üzerinden alınır.
Vize talep dilekçesi- Şirket antetli kağıdında seyahatin ticari amaçlı yapılacağını belirten, ayrıntılı seyahat ve iş planlarını gösteren dilekçe
Şirket banka hesabı- Şirket hesabının son 3 aylık hareketleri.
Şirket evrakları- Güncel şirket evrakları imza sirküleri, ticari sicil gazetesi, vergi levhası, faaliyet belgesi
Maaş bordrosu- Maaş hareketlerini gösteren maaş bordrosu şirket muhasebesinden onaylı olmalı
Ticari davetiye- Finlandiya’daki şirket tarafından onaylanmış vize başvurusu sahibi çalışan adına yazılmış davetiye
Organizasyon bilgileri- Fuar, seminer ve diğer organizasyonların katılım belgeleri
Finlandiya Vizesi Önemli Notlar 2025
Finlandiya Vizesi
. Aşağıda yer alan sıkça sorulan soruları okuyarak bilgi vize hakkında sahibi olabilirsiniz.
Finlandiya Vizesi İstiyor Mu?
Finlandiya ülkesi diğer ülkeler gibi vize talep eden ülkeler arasına girmektedir. Vize başvuruları ise konsolosluk ve yahut yetkili kişiler tarafından yetki sahipliği verilen vize merkezleri, firmaları aracılığı ile sağlanmaktadır.
Vize merkezi, Finlandiya vize işlemleri adına profesyonelce bir danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Finlandiya vize merkezleri, kişinin ihtiyacı doğrultusunda almak istediği vize türü hakkında yardımcı olarak gerekli hizmeti vermektedir. Vize merkezlerinde, Finlandiya vize bölümü, deneyimli kadrosu ve kişinin vize başvuru dosyasını sonuca odaklı bir biçimde hazırlamak amacı ile danışmanlık hizmeti vermektedir. Finlandiya ülkesinin yetkili taraflarınca belirtilen vize evrak listelerine ve Finlandiya vize hakkındaki danışmanlığa ve güncel bilgilere ulaşılabilmektedir. Yanı sıra vize ücreti de 110 Euro olarak belirlenmiştir.
Finlandiya ülkesine seyahat etmek için, Schengen üyesi olan ülkelerin birisinden seyahat etmiyor iseniz vize alma zorunluluğu bulunmaktadır. Schengen bölgesi üzerinden geçiş ve içerisinde farklı herhangi bir ilkeye seyahat nedeni ile Schengen vizesinin alma zorunluluğu talep edilmektedir.
Bunun akabinde Schengen vizesi dosyasının hazırlanma aşamasında seyahat etme amacını kişi net bir şekilde belirtmeli ve dilekçe içerisinde yer etmelidir. Finlandiya Schengen vizesinin başvuru dilekçesini yazar iken, hangi kategori altında başvuru yapıldığına dair bir dilekçe ile durum anlaşılacaktır. Aile ve arkadaş ziyareti, turist vizesi, iş seyahati, aile üyeleri ve yahut kültürel bir etkinlikten dolayı olduğu kesinlikle belirtilmelidir.
Finlandiya vizesi ile farklı bir Schengen ülkelerine de ziyaret edilecek ise, hangi ülkede daha uzun süre kalınacağını da başvuru dosyasını hazırlar iken belirtilmesinde fayda vardır. Ancak hangi ülkede daha uzun bir süre kalınacak ise vize başvurusunun o ülke adına yapılması gerekmektedir.
Finlandiya vize başvurusu yetkilendirilen merkezler tarafından yapılabilmektedir. Yapılan başvuruları ise Büyükelçilik değerlendirmeye almaktadır. Vize başvurusu sırasında yaşanılacak bir sorunu yaşamamak adına yapılacak başvuruyu seyahat tarihinden en az 1 ay öncesinden yapılması tavsiye edilmektedir.
Başvuru merkezleri kısa sürecek seyahatleri kabul etmektedir. Kısa dönem bir Schengen vizesi için başvuruluyor ise kişinin Finlandiya ülkesindeki kalış süresi, tek girişli ya da çok girişli olmasına dikkat edilerek 180 günlük bir süre zarfı içerisindeki 90 gün boyunca kişi kalış iznine sahip olmaktadır.
Başvuru esnasında talep edilen biyometrik veri, Schengen ülkeleri arasındaki veri transferine izin vermektedir. Alınacak olan bilgiler VIS sistemi içerisinde biriktirilmektedir. Ancak daha önceden alınmış olan VIS bilgileri mevcut ise, başvurunun bizzat yapılması gerekmemektedir. Böylelikle ofise uğramadan posta yolu ile yapılabilmektedir.
Finlandiya Vizesi İçin Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?
Pasaport: Pasaportun geçerlilik tarihi seyahat bitiminden itibaren en az 3 ay süren bir zaman diliminde olmalıdır. Pasaport içerisinde vizenin işlenebilir olması adına en az 2 sayfanın da boş bulunması gerekmektedir. Pasaport üzerinde kimlik bilgilerinin, damga ve vizenin bulunduğu bütün sayfalarının fotokopileri ile daha öncesinde mevcut olan (varsa) Schengen, ABD ve Birleşik Krallığa ait vizelerin fotokopisinin de bulundurulması gerekmektedir.
Finlandiya Vize Başvuru Formu: Başvuru yapan kişi tarafından imzalanmış ve eksiksiz bir şekilde dosya içerisine konmuş olmalıdır.
Nüfus Cüzdanı: Arkalı ve önlü olacak şekilde fotokopisi sunulmalıdır.
Tam Vukuatlı Nüfusun Kayıt Örneği: Kayıt örneği ise aile bilgilerinin yer aldığı tüm bölümleri içermelidir. Ardından dosya içerisine eklenmelidir.
Banka Hesap Dökümü: Son 3 ayı kapsayacak bir banka hesap dökümü, kaşeli ve imzalı bir şekilde, banka sirküleri ile taraflara ibraz edilmelidir.