İngiltere Turistik Vize Başvuru Ve Gerekenler
İngiltere Turistik Vizesi
İngiltere turistik vizesine sahip olmak için doğru bilgilere erişim önem arz etmektedir. Vize alamayan insanlar üzerinde yapılan araştırmaya göre kişiler yönlendirmenin yetersiz ve eksik olması sebebiyle vize alamıyorlar. Bu konudan artık mustarip olunmaması için kılavuz incelemeniz yeterli. Kılavuzdan tüm kapsamıyla yararlanmanız halinde gerekli tüm evrakları sorunsuz şekilde edinebilirsiniz.
Birleşik Krallık devleti Avrupa Birliği mensubu değildir. Bu nedenle İngiltere vizesi, Schengen vizesi kapsamı içinde bulunmuyor. İngiltere seyahatinin sonrasında Schengen Bölgesi ülkelere gidilmesi amaçlanıyor ise ayrıca Schengen vizesine başvuru yapılmalıdır.
İngiltere Turistik Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Vizenin onaylanması için evraklarının doğruluğunun yanı sıra en önemli unsurlardan biri vize türünün doğru belirlenmesidir. Vizenin onaylanması için iş pozisyonunuz, çalışma durumunuz veya öğrenci olunması hazırlanacak evraklarda değişiklikler yaratacaktır. İngiltere turistik vizesi için, pasaport türünüz diplomatik pasaport olmadığı takdirde Genel Ziyaretçi Vizesinin edinilmesi gereklidir. Diplomatların seyahatleri, 180 gün içerisinde 90 günün aşılmadığı durumlarda vize işlemlerine tabi tutulmazlar.
Vize işlemleri için başvuru evraklarının yanı sıra fotokopilerinin de konulması önem teşkil eder. İngiltere vize memurlarınca anlaşılması açısından bazı belgelerin İngilizce tercümeleri ile teslim edilmesi gerekmektedir. Tercümesi yapılmış evraklarda tercümanın ismi, iletişim adresi ve aslı gibidir şerhinin bulunması önem arz eder. Bununla birlikte tercümanın imzası ve tarihi de yer almalıdır. Gerekli evrakların listesi şu şekildedir:
İngiltere Vizesi İçin Ortak Evraklar
- Pasaport (seyahat sonrası 6 ay geçerli)
- Varsa önceki pasaportlar
- Nüfus Cüzdanı fotokopisi
- 2 adet 3,5-4,5 cm boyutunda biyometrik fotoğraf
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (Aile ve adres bilgileri olmalı)
- Konaklama Belgesi
- Araç rezervasyonu
- Vize talep dilekçesi (antetli kâğıda, İngilizce, konsolosluğa hitaben, kaşeli ıslak imzalı)
- Vize ücretinin ödeme dekontu
- 12 yaşını doldurmuş bireyler için biyometrik veri kaydı (parmak izi, yüz fotoğrafı)
İngiltere Genel Ziyaretçi Vize başvurusu için kişisel biyometrik bilgilerin (parmak izi ve yüz fotoğrafı) ibrazı gereklidir. İngiltere Vize Başvuru Merkezinde yapılacak bu işlemde dijital parmak izi ve fotoğraf çekimi işlemler yapılmaktadır.
Ortak hazırlanacak belgelere ek olarak;
Çalışanlar/Şirket Sahiplerince Eklenecek Evraklar
- İngilizce faaliyet belgesi, imza sirküleri, sicil gazete, vergi levhası fotokopileri
- Şirket sahipleri SGK 4B Hizmet dökümü (SGK ıslak imza ya da e-devletten barkodlu)
- Çalışanlar SGK İşe Giriş bildirgesi (SGK ıslak imza ya da e-devletten barkodlu), maaş bordrosu (son 3 ay)
- Vadesiz banka hesap dökümü (son 3 ay içinde alınmış ve en az 7.000 TL bakiyeli, banka yetkili memuru imzalı, kaşeli, banka sirküleri ile verilmelidir.)
Kamu Çalışanlarınca Eklenecek Evraklar
- Çalışma belgesi (bağlı olduğu kurumca kaşeli ıslak imzalı)
- İzin belgesi (bağlı olduğu kurumca kaşeli ıslak imzalı)
- Görev kimlik kartı (onaylı, arkalı önlü fotokopisi)
- Maaş bordrosu (son ay 3, imzalı kaşeli)
- Vize başvuru sahibinin vadesiz banka hesap özeti (son 3 aya ait ve minimum 7.000 TL bakiyesi olan, bankadan imzalı, kaşeli, banka sirküleri ile vize başvuru dosyasına eklenmelidir.)
- Ek gelirler (araç ruhsatı, tapu vs fotokopileri)
Emekliler Tarafından Eklenecek Belgeler
- Emeklilik kartı fotokopisi (emeklilik tescil kaydı fotokopisi e-devletten alınabilir)
- Banka hesap cüzdanları (son 3 ay, imzalı, kaşeli, banka yetkilisinin imza sirkülerinin fotokopisi ile)
- İngiltere vize talebinde bulunan kişinin vadesiz banka hesap özeti (son 3 ayı içermelidir ve en az 7.000 TL bakiye olmalıdır, banka yetkili memuru tarafından imzalı, kaşeli, banka sirküleri ile verilmelidir.)
- Ek gelirler (araç ruhsatı, tapu vs fotokopileri)
- Ev Hanımları Tarafından Eklenecek Belgeler
- Evlilik cüzdanı (evli ise)
- Ek gelirler (araç ruhsatı, tapu vs fotokopileri)
- Sponsor bilgileri (finansal ve mesleki belgeler)
Öğrenciler Tarafından Eklenecek Belgeler
- Öğrenci belgesi
- Muvafakatname (yasal ebeveyn ya da vasi izni)
- Sponsor bilgileri (finansal ve mesleki belgeler)
İngiltere Konsolosluğu’nca gerek görüldüğünde ek belge istemi yapabilirler.
Sponsorlar konsolosluğa hitaben tüm masrafları karşılayacağına dair İngilizce, imzalı, kaşeli yazılmış vize talep dilekçesi yazmalıdır. Çalışma durumlarına göre SGK dökümlerini, çalışılan yerin bilgilerini içeren dilekçe, maaş bordrolarını, faaliyet belgelerini hazırlamaları gerekir. Ayrıca vadesiz banka hesap dökümleri, ek gelirlerini belgelemeleri gerekir.
İngiltere Turistik Vize Ücreti
Fiyatlar yıllar içinde değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak 2020 turistik vize ücretleri şekildedir.
- Vize Başvuru Harç Ücreti (6 aylık) 128- 135 USD
- Vize Başvuru Harç Ücreti (2 yıllık) 486 USD
- Vize Başvuru Harç Ücreti (5 yıllık) 885 USD
- Vize Başvuru Harç Ücreti (10 yıllık) 1110 USD
İngiltere Turistik Vize Kaç Günde Çıkar?
Eğer bilgilerinizde eksiklik veya yanlışlık yok ise başvuru tarihinden itibaren 3 haftayla 12 hafta arasında tamamlanabilmektedir. Öncelikli İngiltere vize hizmeti ile 5 iş günü ve süper öncelikli vize hizmeti ile 24 saat içerisinde ek hizmet bedelleriyle vize sonuçlanabilmektedir. Sadece İstanbul İngiltere Vize Başvuru Merkezi’nde yararlanılabilecek bir hizmet türüdür.
İngiltere Turistik Vize Formu
Bu form İngiltere konsolosluğu tarafından hazırlanmıştır. Online işlemler vasıtasıyla İngilizce doldurulan formun çıktısı diğer vize evraklarına eklenmelidir. Bu formun eksikliği sebebiyle başvurunuz kabul edilmez. Bilgilerin tam ve hatasız şekilde doldurmanız gerekir. Aksi halde başvurunun onaylanma ihtimali düşecektir.
İngiltere Turistik Vize Dilekçe Örneği
Konsolosluğa ithafen yazılan bir yazı olduğundan A4 kâğıda, resmi bir dil ile yazılmalıdır ve ayrıca ıslak imza bulunmalıdır. Okunaklı, özenli bir şekilde el yazısı ya da bilgisayar çıktısı olabilir.
Sunacağınız evraklarınızla dilekçeniz doğru orantılı olmalıdır. Ülkeye ne amaçla gitmek istediğinizi yazmalısınız. Ülkenizden ayrılma ve geri dönme sebeplerinizi de açıkça belirtmeniz gerekir.
Turistik amaçlarla çıkılan yurtdışı seyahatlerinde para amacı güden işlerde çalışamayacağınız için oradaki masraflarınızı nasıl karşılayacağınızı açıklamalısınız. Orada bulunurken neler yapacağınızı belirlemeniz gerekir.