Pasaport Nasıl Alınır? - Eraytur
Eraytur Blog

Pasaport Nasıl Alınır?

Pasaport yurtdışı gezilerinde kullanılan ve seyahat eden kişinin uluslararası kimliği durumundaki bir belgedir. Ülke dışına çıkmak isteyen kişilerin muhakkak pasaport edinmesi gerekir. Gidilen ülkelerin sınır kapılarında pasaport kontrolü yapılarak vizeler kontrol edilir ve seyahat eden kimsenin ülkeye girişine bu kontrollerden sonra izin verilir. Pasaport nasıl alınır, pasaport nasıl çıkarılır, pasaport türleri nelerdir soruları yurtdışına seyahat etmek isteyen kişilerce sıkça sorulan sorulardır.

Pasaport Nasıl Alınır?

Pasaport nasıl alınır ve pasaport harç ücretler konusunda yazımızı okuyarak bilgi edinebilir, yurtdışı seyahati planlıyorsanız vize başvuru merkezlerimizin uzmanlarında gideceğiniz ülkenin vize koşulları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Pasaport Türleri Hakkında Bilgi

Türkiye’de yurtdışına çıkmak isteyen ve pasaport nasıl çıkarılır, pasaport türleri nelerdir sorusunun cevabını arayan kişiler İnternet üzerinde araştırma yapmaktadır. Türkiye vatandaşları 4 tür olarak belirlenen pasaport türlerinden biri için başvuru yapmak durumundadır. Kişilerin durumuna göre bu pasaport türlerinden birini alma hakkı vardır.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kullanabildiği 4 çeşit pasaport bulunmaktadır:

  • Bordo Pasaport- Umuma Mahsus Pasaport olarak bilinen bu pasaporta özel hizmetli olmayan, devlet memurluğu bulunmayan ve diplomatik görevi olmayan her Türk vatandaşı sahip olabilir. Bordo pasaport uzun süreli veya kısa süreli olarak çıkarılabilir, bu pasaporta sahip olan kişiler dünyanın belli başlı ülkeleri için vize ödemek durumundadır. Bordo pasaportlar 6 aydan 10 yıla kadar bir süre işle çıkarılabilir.
  • Yeşil Pasaport- Hususi Pasaport devlet kurumlarında çalışan ve belli niteliklere sahip kişilere ve onların aile bireylerine verilmektedir. TBMM üyeleri, eski bakanlar, belli bir dereceye ulaşmış devlet memurları Yeşil Pasaport alabilir. Schengen vize bölgesi ülkeleri ve belli başlı ülkelere yapılan kısa süreli seyahatlerde vize ödemek durumunda olmayan yeşil pasaport sahipleri 6 aydan 5 yıla kadar bu pasaportlarını alabilirler. Yeşil pasaport hakkında bilgi almak için ve son gelişmeler için Yeşil pasaport vize sayfamızı ziyaret ediniz.
  • Gri Pasaport- Hizmet pasaportu yurtdışında görevli olan vatandaşlara verilir. Milli sporcu ve devlet görevlileri bu pasaportu alabilmektedir. Kısa süreli seyahatler için belli başlı ülkeleri ziyaret ettiklerinde vizeden muaftırlar.
  • Siyah Pasaport-Dışişleri Bakanlığı tarafından sadece diplomatik görevlilere verilen diplomatik pasaportlar birçok ayrıcalığa sahiptir. Harç istenmeyen bu pasaport türünde çoğu zaman vize ücreti ödenmez.

Pasaport Nasıl Alınır? Pasaport Başvuru Yerleri

Bordo pasaportlar ve yeşil-gri pasaportlar eskiden emniyet müdürlüklerinden alınabiliyordu, son düzenlemeler ile diplomatik pasaport dışındaki pasaport türleri artık Nüfus Müdürlüleri aracılığı ile alınmaktadır. Pasaport alabilmek için randevu işlemi yapmak gerekir, gerekli belgeler teslim edilerek pasaport başvurusu yapılır. Pasaport harç ücretleri önceden ödenmiş olmalıdır.

Pasaport randevularını alabilmek için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün İnternet sitesine girilmesi gerekir. ALO 199 Vatandaşlık Etkileşim Merkezinden de telefon ile randevular alınabilmektedir.

Dışişleri Bakanlığı diplomatik siyah pasaport verme yetkisine sahiptir, kişiler ön başvurularını Dışişleri Bakanlığı pasaport bölümüne yapmalıdır.

Pasaport Çıkarma Evrakları

Pasaport başvurusu yapabilmek için gerekli evrakların Nüfus Müdürlüğüne iletilmesi gerekmektedir. Gerekli belgeler pasaport türüne göre değişebilir, kişiler kendilerine uygun pasaport türünü belirledikten sonra istenen farklı belgeleri Nüfus müdürlüklerinden öğrenmelidir.

Pasaport nasıl alınır sorusunu soran kişiler için genel olarak pasaport çıkartmak için şu evraklar gerekir:

  • Nüfus kimlik kartı veya cüzdanı
  • Pasaport harcı ve cüzdan ücretlerinin ödendiğine dair belge
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Eski pasaportlar (varsa)
  • Öğrenci belgesi
  • 18 yaş altındakiler için muvafakatname

Pasaport Harç ve Cüzdan Ücret Bedelleri

Pasaport harç ücretleri talep edilen pasaportun süresine göre değişmektedir. Pasaport cüzdan ücreti ise sabittir. 2021 yılında cüzdan ücret bedelleri 180 lira olarak belirlenmiştir. Toplam pasaport ücretlerinden bu bedel çıkarılmalıdır.

2021 yılında pasaport harç ücreti ve cüzdan ücret bedelleri toplamı şu şekildedir:

  • 6 ay süreli Pasaport 407,20 TL
  • 1 yıl süreli Pasaport 512,10 TL
  • 2 yıl süreli Pasaport 722,20 TL
  • 3 yıl süreli Pasaport 950,20 TL
  • 10 yıl süreli Pasaport 1265,40 TL

Pasaport harç bedelleri ve cüzdan ücretleri PTT şubelerinde ve devlet bankaları ile anlaşmalı özel bankalarda ödenebilmektedir. Belli başlı banka şubeleri üzerinden pasaport ücret bedelleri ödendikten sonra başvurular tamamlanabilir.

Pasaport için başvurular bir haftalık bir sürede değerlendirilmektedir, yurtdışına gidecek kişiler bu durumun göz önünde tutmalıdır. Pasaportlar çıktıktan sonra PTT aracılığı ile adreslere gönderilmektedir.

Pasaport almak isteyenler tüm işlemleri şahsen yapmak durumundadır, prosedür devlet kurumlarında işlediğinden bu zorunludur.

Pasaport nasıl alınır sorusunun cevabını bulan kişiler yurtdışına çıkmak istiyorlarsa vize işlemlerini vize başvuru merkezimizde tamamlayabilir.

Pasaport Nasıl Alınır?

Pasaport bir ülkeden çıkış yaparken yabancı ülkelere giriş aşamasında sunmanız gereken temel belgedir. Hangi ülkenin vatandaşı iseniz pasaportunuzu o ülke üzerinden almanıza imkan verilmektedir. Pasaport talep adımlarında birçok farklı alternatiften istifade etme hakkınız vardır. Ülkemizde temelde Bordo, Yeşil, Siyah ve Gri pasaport verilmektedir. Ülkemizde pasaport işlemleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü üzerinden tamamlanmaktadır. İşlemlerin büyük bir kısmının online şekilde tamamlanmasına imkan verilmektedir. Özellikle pandeminin de etkisi ile beraber işlem akışının büyük çoğunluğunun uzaktan halledilmesi için fırsat verilmektedir. Bazı noktalarda işlemleri yüz yüze yapmanız gerekebilir. Bu tür aşamalarda da randevu alarak işlem akışının tamamlanmasına fırsat verilmektedir. Pasaport alım işlemleri sonrasında seyahatinizi planlamaya ve ülkelere göre vize koşullarını incelemeye başlayabilirsiniz.

Kişilerin vize başvuru adımlarında pasaportunuz sunması gerekmektedir. Pasaport sunmadan vize başvurunuzun geçerli olması mümkün değildir. Vize başvurunuzda sunmuş olduğunuz pasaportunuzun güncel tarihli olması gerekmektedir. Güncel tarihli olmayan pasaport sunan kişilerin başvurularının ret yanıtı alacağının da ayrıca iletilmesi gerekir. Pasaport başvuru adımlarında bir sorun yaşanmaması için gerekli olan tüm adımlar NVİ tarafından iletilmektedir. Bu adımları takip ederek güncellediğiniz pasaportunuz ile dilediğinizi ülkeye vize başvurusunda bulunma fırsatını değerlendirebilirsiniz. Vize başvuru adımlarında istenen belgeler tabi ki sadece pasaport ile sınırlı değildir. Bazı ülkelerde yeşil pasaport ya da gri-siyah pasaport sahiplerinin ülkeye giriş aşamasında vize sunması talep edilmemektedir. Direkt olarak (kısıtlı bir süre ile sınırlı olmak kaidesi ile ) vizesiz giriş adımını da tamamlamanıza imkan verilebilmektedir.

Pasaport Nasıl Çıkarılır?

Pasaport nasıl alınır; pasaport talep adımlarında kişilerin öncelikli olarak pasaportun türüne göre işlemi nerede tamamlayacaklarına ilişkin bilgi almaları gerekir. Hususi kullanıma mahsus olan pasaportların başvurularını Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’nün il merkezlerinde, umumi kullanıma tahsis edilen pasaportların başvurularını ise ile ya da ilçe merkezlerinden tamamlamanıza imkan verilmektedir.

Pasaport nasıl çıkar; pasaport başvurularını yapmak isteyen kişilerin öncelikli olarak randevu lamaları gerekmektedir. Randevusuz işlem yapılması özellikle pandemi döneminde yoğun kalabalıkların bir araya gelmemesi için büyük önem arz etmektedir. https://randevu.nvi.gov.tr/ internet sitesi üzerinden randevu için talepte bulunabilirsiniz. İnternet sayfasının tasarımının ve kullanımının oldukça açık ve anlaşılır olması daha öncesinde hiç online randevu almamış olan kişileri dahi memnun edecektir. Bu sayfaya giriş yaptığınız zaman karşınıza şu alt başlıklar çıkacaktır;

  • Sürücü belgesi, TC kimlik kartı, Pasaport, Vatandaşlık işlemleri
  • Adres kayıt, Yeni doğum, TC kimlik kartına sürücü belgesi ekleme

Pasaport nasıl çıkarılır 2020; pasaport için randevu almak isteyen kişilerin internet sitesinin yanı sıra 199 numaralı telefon hattından da randevu almasına imkan verilmektedir. Bu randevunun gün ve saatinde değişiklik yapmak isterseniz yeniden hattı kullanmanız yeterli olacaktır. Randevuya gerekli olan tüm belgeleri derlemiş bir biçimde gitmeniz istenmektedir. Bu şekilde hem kalabalık ortamlarda virüs yayılım hızı artmayacak hem de tüm işlem akışının sorunsuz şekilde tamamlanması mümkün kılınacaktır. İşlem hızında randevu sistemi ile büyük bir ivme kazanılmıştır.

Pasaport Nereden Alınır?

Pasaport nasıl çıkartılır sorusunun yanıtı NVİ tarafından adım adım verilmiştir. Tüm pasaport ve vatandaşlık işlemleri NVİ üzerinden tamamlanmaktadır. NVİ’nin hem yurt içinde hem de yurt dışında temsilcilikleri bulunmaktadır. Yurt içinde il ve ilçe merkezlerinde yapılan başvurunun ortalama 5 – 7 günde tamamlanması beklenmektedir. Yurt dışı temsilcilikleri üzerinden başvuru yaptığınız zaman da 10 gün içerisinde pasaportunuzu teslim almanız mümkün kılınmaktadır. Pandemi sebebi ile bazı gecikmeler söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle tüm gecikmeleri göz önünde bulundurarak süreci dikkate almanız gerekmektedir.

Nasıl pasaport çıkarılır; pasaport çıkartma adımlarında hangi belgelerin talep edildiği size liste halinde sunulacaktır. Talepte bulunduğunuz pasaport türüne göre iletmeniz gereken belgelerde değişim söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle başvurulan pasaporta göre değişim gösteren belgeleri ve başvuru formunu yakından takip etmelisiniz. Tüm bu başvuru adımlarını gerçekleştirmek için öncesinde pasaport için randevu almayı da unutmamalısınız. Nasıl pasaport alabilirim; bir kişinin en fazla 2 adet pasaporta sahip olmasına imkan tanınmaktadır. Bunun dışında yapılan başvuruların dikkate alınmayacağının da ayrıca bildirilmesi gerekir.

Nasıl Pasaport Alırım?

Pasaport başvurusu için gerekli evraklar arasında ödemelerin yapıldığına pasaport harç bedeli ve pasaport defter bedelinin ödendiğine dair belgeleri de içermektedir. Bu nedenle belgelerin eksiksiz bir biçimde sunulması gerekmektedir. Pasaport çıkarma işlemleri sırasında harçsız umuma mahsus bir diğer deyiş ile harçsız bordo pasaport başvurusunda bulunacak olan kişilerin dikkate alması gereken hususlardan bazıları;

  • Harçsız olarak umuma mahsus pasaport almak isteyen kişilerin 25 yaşını doldurmamış olduklarını ve öğrenci olduklarını belgeler üzerinden kanıtlamaları gerekmektedir.
  • Öğrenim maksadı ile yabancı ülkeye gitmek isteyen kişilerin yabancı ülkede okuldan kabul aldığını belirtmesi durumunda da harçsız pasaport almasına imkan sunulmaktadır.
  • Uçuş ekip personellerinin meslek grupları dolayısıyla harçsız bordo pasaport almasına imkan verilmektedir. Uçuş ekip personeli olarak istihdam edildiğine dair eksiksiz bilgi verilmesi istenmektedir.
  • Yüksek lisans ve doktora öğrenimlerini yurtdışında tamamlamak isteyen kişilerden de pasaport harcı alınmamaktadır. Ayrıca Dekanlıklar tarafından gönderilen kişilerden de harç talep edilmeyecektir.

Bu detaylara dikkat ederek başvurunuzu tamamlamanızın sonrasında belgeniz düzenlenecek ve ortalama 5 gün içerisinde tarafınıza iletilmesi sağlanacaktır. Umuma mahsus olan pasaport ile ülkelere vizesiz giriş yapılması sadece belirli ülkeler ile yapılan ikili vize muafiyet anlaşmalarının sonrasında mümkün kılınmaktadır. Bunun için konsoloslukların bu ikili anlaşmalar hakkında yapmış olduğu duyuruları yakından takip etmelisiniz.

Tüm pasaport işlemleriniz sırasında dilerseniz danışmanlık firmalarından da destek almanıza imkan verilmektedir. Eray Tur bu konuda en profesyonel ekiplerden birini derlemiştir. Tüm başvuru adımlarınızı zaman kaybetmeden tamamlama hakkınız bulunmaktadır. Prosedürleri takip etmenize gerek kalmadan hem pasaport hem de vize başvuru adımlarında uzman kadro sizin için tüm aşamaların halledilmesini sağlayacaktır. Bu aşamaların sonrasında da iletişim numaralarınız üzerinden sürece dair tarafınıza bilgilendirme yapılacaktır. Daha öncesinde bu danışmanlık firmasından hizmet alan kişilerin yapmış oldukları yorumlara bakıldığı zaman memnuniyetin ne derece yüksek seviyede olduğu görülmektedir. Siz de tecrübe kazanmanızın sonrasında memnun kalıp kalmadığınızı iletme hakkına sahipsiniz.

Pasaport Nasıl Çıkarılır Gerekli Evraklar

Pasaport evraklar listesinde yer alan belgeleri eksiksiz bir biçimde derlemeniz gerekmektedir.

  • TC kimlik belgesi sunulmalıdır. Nüfus cüzdanı ya da geçici kimlik belgesi sunan kişilerin de başvuruları kabul edilecektir. Sürücü belgesi bu aşamada kimlik kartı yerine kabul edilmemektedir. Biyometrik fotoğraf sunulmalıdır. Biyometrik fotoğrafınız başvuru adımının tamamlanmasının sonrasında size iade edilecektir.
  • Çalışan kişiler için pasaport talep formunun da doldurulması gerekir. Pasaport talep formu çalışma alanınıza göre değişim arz etmektedir.
  • Talep formunun online şekilde doldurulması talep edilmektedir. Elde doldurulan talep formunun geçerli olmayacağının da ayrıca bildirilmesi gerekir. Talep formunun doldurulması ve onaylanmasının sonrasında geçerliliği 60 gün olarak belirlenmiştir.
  • Emekli olan kişilerin görevden ayrıldıkları durumu belirten belge veya emeklilik belgelerini de sunmaları istenecektir.
  • Öğrencilerin güncel tarihli bir öğrenci belgesini de sunması gerekmektedir. Eğer daha öncesinde aldığınız ve iptal edilen pasaportlarınız varsa bunları da sunmanız gerekecektir. Geçmiş senelerde kullanmış olduğunuz pasaportlarınız bazı durumlarda vize başvurularında da talep edilebilmektedir. Kısıtlı durumda olan kişiler için veli-vasi ya da kayyumun kararı gerekmektedir. 18 yaşını doldurmamış ergin olmamış kişiler için de muvafakatname gerekmektedir.

Pasaport nasıl alırım; başvuru adımınızı NVİ internet sitesi üzerinden, 199 numaralı telefondan randevu alarak ya da direkt olarak müdürlüklere giderek ve sıra numarası alarak da tamamlama hakkınız bulunmaktadır. Randevu alarak tamamlanan işlemlerin daha kısa bir süre zarfından yerine getirildiğinin ayrıca bildirilmesi gerekir.

Yeşil Pasaport Yenilemek İçin Gerekli Evraklar

Yeni pasaport nasıl alınır; pasaport başvuru talep formlarının doldurulması ve yukarıda belirtilen evrakların verilmesi sonrasında sürenin dolması ve pasaportun güncelliğini kaybetmesi halinde yenileme adımlarının da tamamlanması gerekir. Örneğin yeşil pasaportun geçerliliği 5 senedir. Yenileme işlemleri sırasında kullanmış olduğunuz pasaportun türüne göre sizden talep edilecek olan belgeler de değişim arz etmektedir. Örneğin yeşil pasaport sahibi olan bir kişinin pasaportunun yenilenmesi için yeşil pasaportu hak ettiğini belirten memuriyet derecesine sahip olduğunu eksiksiz belirtmesi gerekmektedir.

Emekli olan kişiler için de aynı durum geçerliliğini korumaktadır. Belgelerin eksik ya da yanlış olması durumunda pasaport geçerliliğinde sorun yaşanabilmektedir. Pasaport çıkarmak ne kadar; pasaport çıkartmak için hem defter bedeli hem de harç bedelinin eksiksiz bir biçimde ödenmesi gerekmektedir. Ödemenin yapıldığına dair makbuzun da saklanması istenmektedir. Pasaport için ne gerekli; pasaport yenileme adımında defter bedelinin yeniden ödenmesi de gerekmektedir.

Yeşil Pasaport Cüzdan Bedeli

Pasaport için gerekli evraklar arasında yeşil pasaportun defter bedelinin ödendiğine dair belgenin de yer alması gerekmektedir. Yeşil pasaport almaya hak kazanan kişilerin harç ödemesi zorunlu değildir. Pasaport nasıl alınır gerekli evraklar arasında bu nedenle sadece defter bedelini ödediğinize dair belgenin sunulması talep edilmektedir.

Pasaport nedir; hangi ülkenin vatandaşı iseniz o ülkenin pasaportunu almaya hak kazanırsınız. Ülkenizden çıkış yaparak yeni bir ülkeye seyahat ederken de pasaportunuzu sunmanız gerekecektir. NVİ üzerinden sorunsuz şekilde başvurularınızı yaparak pasaportunuzu çıkartabilirsiniz. İşlemlerin büyük bir kısmının online şekilde tamamlanmasına ve hatta randevunun da online alınmasına imkan tanınmaktadır.

Pasaport Nedir Nasıl Alınır?

Yeşil pasaport harcı mevcut değildir. Sadece defter ücretini ödemeniz yeterli olacaktır. Yeşil pasaport ile alakalı olarak bilinmesi gereken temel detaylar;

  • Yeşil pasaport almak isteyen kişilerin memuriyetlerinin birinci, ikinci, üçüncü sicil döneminde olmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra kişilerin eski bakan olması durumunda ya da eski milletvekilleri olma durumunda da yeşil pasaport almasına imkan tanınmaktadır.
  • Belediye başkanlarının da görev süreleri boyunca yeşil pasaport başvurusu yapmasına imkan verilmektedir. Görev süreleri dolan kişilerin yeşil pasaporttan istifade etme hakkı olmayacaktır. Yeşil pasaporttan yakınlarınızın da istifade etmesine izin verilir. Kişilerin eşinin ve çocuklarının da yeşil pasaport almasına imkan verilmektedir. Çocukların bu hakkı 25 yaşına kadar kullanması uygun görülmüştür. 25 yaşından sonra da yeşil pasaport alma imkanını kullanmak için çocukların engelli olması ve bu durumun doktor raporları ile de bildirilmesi gerekmektedir.
  • Yeşil pasaport hak sahibinin başvuru adımını tamamlarken aynı zamanda bu hamil üzerinden başvuru sağlayacak olan aile üyelerine dair bilgilerin de eksiksiz biçimde sunulması gerekir. ad, soyadı, TC kimlik numarasının eksiksiz iletilmesi gerekmektedir. Başvuru yapacak olan kişilerin biyometrik fotoğraflarını da eklemeleri gerekecektir.
  • Yeşil pasaport sahibi olmak için hak sahibinin memuriyet sicil belgelerini hizmet numaralarını başvuruda sunmaları gerekir. Birinci ikinci ya da üçüncü derecedeyken emekli olan kişilerin de bu derecelerden emekli olduklarına dair bilginin sorunsuz şekilde aktarılması gerekmektedir.

Yeşil pasaport nasıl çıkartılır; başvurularınızı bu kıstaslara dikkat ederek NVİ üzerinden yapmanız durumunda yeşil pasaportunuzu sorunsuz şekilde alabilirsiniz. Pasaportunuzun en geç 7 gün içerisinde tarafınıza sunulması sağlanır. Yurt dışı temsilcilikleri aracılığı ile işlem gerçekleştiren kişilerin ise işlem akışının ortalama 10 günde tamamlanması mümkün kılınmaktadır. Pasaportun teslim süresinde bir gecikme olduğu zaman başvuruda bulunmuş olduğunuz NVİ üzerinden talebinizi bilahare iletme hakkınız da mevcuttur. Gecikmelerin nedeni hakkında tarafınıza eksiksiz biçimde bilgi verilecektir.

Yeşil pasaport hakkı ihracat ile uğraşan kişilere de sunulmuştur. Bu kişilerin bazı ihracat ithalat seviyelerini tutturmaları gerekmektedir. Yeşil pasaport almak isteyen girişimcilerin tutturmaları gereken rakamlardan bazıları,

  • 500 bin dolar ile 10 milyon dolar arasında ihracat yapan firmanın 1 yetkilisine yeşil pasaport verilir. 10 milyon dolar ile 25 milyon dolar arasında ihracat yapan firmanın 2 yetkilisine yeşil pasaport alma hakkı verilmektedir.
  • 25 milyon dolar ile 50 milyon dolar arasında ihracat kalemini tutturan firmaların 3 adet yetkilisi yeşil pasaporttan istifade edebilmektedir.
  • 50 milyon dolar ile 100 milyon dolar aralığında ihracat yapan firmaların 4 yetkilisi yeşil pasaport alma hakkını elde edecektir. 100 milyon dolar üzerinde olan ihracat rakamında ise firmanın 5 yetkilisinin yeşil pasaport almasına imkan verilmektedir.

Bu seviyeleri tutturan girişimcilerin yeşil pasaport alması önünde herhangi bir engel olmayacaktır. Bu rakamlarda herhangi bir güncelleme meydana geldiği zaman danışmanlık hizmeti aldığınız firmanın yetkilileri tarafından anında bilgilendirileceksiniz.

Kırmızı Pasaport Nasıl Alınır?

Kırmızı pasaport olarak tanımlansa da asıl ismi bordo pasaport olan umumi kullanıma mahsus olan bu pasaport herhangi bir önceliği olmayan vatandaşların başvuruları sonucunda kişilere tahsis edilmektedir. Başvuru adımına dair sorun yaşanmaması için talep edilen belgeleri eksiksiz şekilde derlemeniz gerekmektedir. Bordo pasaportun geçerliliği 10 seneye kadar uzayabilmektedir. 10 senelik bir pasaport almanız durumunda bu pasaportun kaybolması ya da yıpranması gibi hususlar söz konusu olursa kişilerin yenileme başvurusunda bulunmasına da imkan verilmektedir.

Bordo pasaportun başvurularını ilçe temsilcilikleri üzerinden yapmanıza imkan verilmektedir. Normal koşullarda 1 haftalık bir süre içerisinde pasaportunuzun hazırlanarak tarafınıza sunulmasına imkan verilmektedir. Kişilerin pandemi koşullarını ve çalışma düzeninde meydana gelebilecek olan değişiklikleri de göz önünde bulundurarak pasaport başvurusunu tamamlaması talep edilmektedir.

10 Yıllık Pasaport Nasıl Alınır?

10 yıllık pasaport başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin bordo pasaport üzerinden başvuru adımlarını tamamlamanıza imkan verilmektedir. Kişilerin 10 sene geçerliliği olan bordo pasaportu alması için yatırması gereken defter tutarı 174 lira olarak belirlenmiştir. Harç ücreti ise 1265 olarak tanımlanmıştır. Ödeme adımlarınızı pandemi sebebi ile online şekilde ödemenize de imkan verilmektedir. Online ödeme adımlarının hemen sonrasında pasaport talep adımlarınızı tamamlayabilirsiniz. Bu aşamada danışmanlık firmalarından destek alan kişilerin ayrıca danışmanlık firmasına bir ücret ödemeleri gerekecektir.

Hususi Pasaport Harçları

Hususi pasaport yani yeşil pasaport başvurusunda bulunacak olan kişilerin sadece defter bedelini ödemesi yeterli olacaktır. Bunun için ayrıca bir harç ödemesi gerekli görülmemiştir. Yeşil pasaport talep etmek isteyen kişilerin doldurmaları gereken talep formunda şu bilgilerin doldurulması talep edilmektedir.

  • Hak sahibinin TC kimlik numarasını ve adını soyadını girmesi gerekmektedir. Daha sonrasında eğer eşi ve çocukları da yeşil pasaport talep ediyor ise onların da TC kimlik numaralarını, adlarını soyadlarını girmeleri gerekmektedir.
  • Hak sahibi olan kişinin görev unvanı açık şekilde yazılmalıdır. Kurum sicil numarası da eksiksiz bir biçimde eklenmelidir. Kurumda kadrolu ya da sözleşmeli olduğunuza dair de bilgilendirme verilmelidir. Hak sahibinin imzası bulunmalıdır. Yetkili amirin adı, soyadı, imzası ve mührü de yer almalıdır.
  • Hak sahibinin ergin çocukları için bir de taahhütname doldurulması talep edilmektedir. Eğer çocukların bu pasaportu hak etmesi ile alakalı niteliklerde bir değişim olursa hak sahibi olarak bu durumu yetkililere bildirme sorumluluğunun hak sahibine ait olduğunun da bildirilmesi gerekir.

NVİ sitesinden bu formun Word formatındaki haline anında erişim sağlayabilirsiniz. Kişilerin işlemlerin büyük bir çoğunluğunu online şekilde halledebilmesi için işlem akışına yeni bir boyut kazandırılmıştır. NVİ internet sitesi üzerinden hem belgelerin talep edilmesi hem de doldurulması ve randevu alınmasına dair tüm aşamaların tamamlanmasına olanak tanınmaktadır.

Normal Pasaport Nedir?

Bordo pasaport başvurusu NVİ üzerinden tamamlanmaktadır. NVİ başvuru randevu adımlarının sonrasında gerekli evrakları derleyerek ve talep formunu da doldurarak başvuru adımınızı tamamlamanız gerekmektedir. Pasaport yenileme evrakları 2016 senesinden bu yana güncellemelere uğramıştır. Verdiğimiz listede yer alan tüm evrakları derleyerek sunmanız durumunda gerekli olan incelemelerin yapılması sonrasında 1 haftalık bir zaman zarfında pasaportunuzu almanız mümkün kılınacaktır. Normal pasaport olarak anılan ve herhangi bir öncelik titrine sahip olmayan ya da görevlendirme ile yurt dışına çıkmayan kişilerin başvuru yapacakları pasaport bordo pasaport – umumi kullanıma açık olan pasaport olarak da tanımlanabilmektedir.

Yeşil Pasaport Matbu Talep Formu

Yeşil pasaport başvuru talep formunun NVİ üzerinden bizzat gelerek alınmasına gerek olmayacaktır. Kişilerin direkt olarak internet sitesi üzerinden de talep formlarını edinmesine imkan verilmektedir. İlgili olan formlar kısmını kontrol etmenizin hemen sonrasında matbu talep formunu edinme ve doldurma imkanını elde edeceksiniz. Bu alanda danışmanlık firmalarından istifade etmeniz durumunda direkt olarak tüm işlemler bu firmaların konusunda uzman olan yetkilileri tarafından yerine getirilecektir. Eray Tur sayesinde hem standart danışmanlık paketlerinden hem de VIP paketlerden istifade edebilirsiniz. Seyahat sürecinin sizin için daha sorunsuz bir hal alması adına firma tarafından gerekli olan tüm önlemler alınmış durumdadır. İletişim numaraları üzerinden yetkililer ile iletişim kurarak başvuru adımında nelere dikkat edilmesi gerektiği, ya da yetkilendirmenin nasıl yapılması gerektiğine dairi de bilgi alabilirsiniz.

Hangi Pasaportu Alabilirim

Pasaport türünüze göre vize başvuru adımlarında tabi olacağınız prosedürler değişim arz edebilmektedir. Pasaport türleri arasında bordo en avantajsızı iken yeşil, siyah ve gri pasaportlara özel olarak farklı avantajların geçerli olduğu görülmektedir. Yeşil pasaport sahibi olan kişilerin birçok ülkeye vize muafiyetinden istifade ederek giriş yapmasına imkan tanınmaktadır. Vize muafiyetinin sadece belirli biri süre ile sınırlı tutulduğunun da ayrıca bildirilmesi gerekir. Örneğin Rusya’ya vizesi giriş yapacak olan kişilerin 30 günü geçmemek koşulu ile vizesiz giriş yapmasına imkan verilmektedir. Yeşil pasaportu olan kişilerin giriş sürecinde pasaportlarının güncel konumda olmasına dikkat edilmektedir. Pasaport başvurusunun bir başkası adına yapılıp yapılamadığı da sıklıkla merak edilen hususlardandır. Kişilerin biyometrik verileri kullanıldığı için vekaletname olsa dahi bir farklı kişinin başvurularını yapmanıza imkan tanınmayacaktır.

Yeşil pasaport talep eden kişilerin pasaport başvurusu sırasında sunmuş olduğu fotoğrafın şu standartlara uygun olması gerekmektedir;

  • Fotoğrafların son 6 aya ait olmaları gerekmektedir. daha eski olan fotoğrafların kimlik tespiti konusunda sorun çıkarma olasılığı olması sebebi ile başvuruda ret yanıtı almasının söz konusu olabileceği belirtilmelidir.
  • 50mmx60mm ölçüsünde olması gerekir. Yüzün tam olarak görünür vaziyette olması talep edilmiştir. Gözler tam olarak açık olmalıdır. Kimliğin kesin olarak tanımlanması için gözlük ile fotoğraf çektirilmemesi istenmektedir. Bu gibi aksesuarların kullanılması kimliğin tespit edilmesini giriş çıkış adımlarında zorlaştırabilmektedir.
  • Bilgisayarda çoğaltılarak yetkili makamlara sunulan fotoğrafların bir geçerliliği olmadığının a eklenmesi gerekir.

Bu standartlara uygun olmayan fotoğrafların kullanılmasına imkan verilmemektedir. Danışmanlık firmanız sağlamış olduğunuz fotoğrafın standartlara uygun olup olmadığı konusunda da size gerekli olan bilgilendirmeleri eksiksiz biri biçimde sunacaktır.

Almış olduğunuz bir pasaportun süresinin uzatılması gibi bir uygulama söz konusu değildir. Kişilerin başvurusunu iletmesi durumunda sürenin uzatılması değil yeni bir pasaportun düzenlenmesi işlemine başlanacaktır. Pasaportun basılma adımının sonrasında ikamet ettiğiniz alana göre ne kadar sürede teslim edileceğine ilişkin süre farklılıkları söz konusu olabilmektedir. Tüm olasılıkları göz önünde bulundurarak pasaport başvurusunun tamamlanması gerekmektedir.

Bordo Pasaport Nasıl Alınır?

Hususi pasaport nasıl alınır; yeşil pasaport hususi pasaport olarak tanımlanmaktadır. Birinci ikinci ve üçüncü memuriyet sicil derecelerinde olan kişilerin, eski bakanların ve vekillerin bu pasaportu almasına imkan tanınmaktadır. Birçok ülkeye vizesiz giriş hakkını vermektedir. Bordo pasaport nedir; umumi kullanıma açık olan pasaport olarak da tanımlanmaktadır. Bordo pasaport kullanarak ülkelere giriş yaparken büyük bir olasılık ise sizden vize talep edilecektir. Vize başvuru adımlarında kişilerin tüm adımlarını tamamlamalarının hemen sonrasında bir referans numarası verilecektir. Bu referans numarası aracılığı ile kişilerin başvuru değerlendirmelerinin hangi aşamada olduğuna dair bilgilendirme alması da mümkün kılınmıştır. Vize talep adımlarında dikkate alınması gereken en temel hususlar;

  • Vize başvuru aşamasında başvuru formunun eksiksiz şekilde doldurulması gerekir. Kişilerin doldurmaları gereken başvuru formunun içeriği ve talep edilen belgeler talep ettiğiniz vize türüne göre değişim arz edebilmektedir. Konsoloslukların internet siteleri üzerinden başvuru formlarına erişebilirsiniz. Bu formun 2 nüsha halinde sunulması talep edilmektedir.
  • Başvuru aşamasında pasaportunuzu da sunmanız gerekmektedir. Sunmuş olduğunuz pasaportun kesinlikle güncel olması gerekir. Ülkelere göre değişen bir boş sayfa adet sınırlaması da mevcuttur. Hatta gerekli görülmesi durumunda kişilerin daha öncesinde kullanmış oldukları pasaportları da iletmesi istenebilmektedir.
  • 2 adet biyometrik fotoğraf talep edilecektir. Turist vizesi almak isteyen kişilerin otel rezervasyon belgelerini ve bunun yanı sıra uçak bilet belgelerini de sunması istenebilmektedir. Bu belgelerde bir yanlışlık ya da yanlış yönlendirme tespit edilmesi durumunda vize başvuru adımının ret yanıtı ile karşılaşacağı da eklenmelidir.
  • Ülkeye giriş adımını kolaylaştıran biri diğer unsur da davetiyedir. Kişilerin yabancı ülkedeki yakınlarından ay da iş teklifi aldıkları firmadan davetiye mektubu almaları durumunda kabul aşamaları çok daha kolay olacaktır.
  • Vize başvurunuzun geçerli olması için vize harcını da yatırmalısınız. Aynı pasaport defter bedelinde olduğu gibi ödeme yaptığınıza ilişkin tarafınıza verilen makbuzu da muhafaza etmeniz gerekmektedir.
  • Sabıka kaydı da talep edilebilmektedir. Özellikle oturum izni talep eden ya da süresiz oturum isteyen kişilerin sabıka kaydının olup olmadığının da detaylı şekilde incelenmesi gerekmektedir. sabıka kaydının türüne göre kişilerin vize alma ya da vatandaşlık talep durumlarının kısıtlanabileceği de görülmektedir.

Vize talep adımları sırasında Schengen kavramına da hakim olmalısınız. Bazı ülkeler Schengen ortak vize programına dahildir. Bu ülkelerden birinden Schengen vizesi almanız durumunda diğer ülkelerden ayrı ayrı vize almanıza gerek kalmadan işlemlerinizi tamamlamanıza izin verilmektedir. Giriş adımlarında birçok farklı ülkeyi kısa süreli ziyaret etmek isteyen kişiler için büyük bir işlem kolaylığı sağladığının da ayrıca bildirilmesi gerekmektedir. Birkaç ülkeyi birden ziyaret edecekseniz hangi ülkede daha fazla kalacaksanız o ülkeden Schengen vizesi talep etmeniz istenmektedir. Bu ülkelere giriş çıkış adımlarında bir güvenlik sorunu yarattığınızın tespit edilmesi durumunda, diğer Schengen ülkelerine de anında durumun bildirileceğini bilmelisiniz. Bu nedenle ortak bir vize akışı oluşturulsa da ülkelerin güvenlikten taviz vermediği fark edilmektedir. Schengen vizesi kısa süreli bir vize seçeneğidir. 180 günlük zaman diliminde bu vizenin 90 gün boyunca aktif kullanılmasına izin verilecektir. Kişilerin Schengen vize talep adımlarında daha öncesinde herhangi bir ülkeden hangi sebep ile deport edilip edilmediklerine ilişkin de bilgilendirme yer alacaktır. Bir Avrupa ülkesinde ülkenin güvenliğinin riske atılmasından kaynaklanan sebepler ile sınır dışı edilen kişilerin Schengen vizesi almasına imkan tanınmayacaktır.

Vize başvuru adımlarında kişilerin aile birleşimi seçeneğinden istifade etmesine de imkan verilmektedir. Aile birleşimi başvurusunda bulunmanız için yabancı bir ülkenin vatandaşı ile evli olmanız gerekir. Bu evlilik aracılığı ile oturum izni almak, vize talep etmek ve onay almak sizin tahmin ettiğinizden çok daha kolay bir biçimde tamamlanacaktır. Bu iznin alınması için evliliğin resmi şekilde yapıldığına dair tüm bilgilerin eksiksiz biri biçimde iletilmesi gerekmektedir. Aile birleşimi belgeleri arasında tam tekmil nüfus kayıt örneği de bulunmaktadır. Bu belgede daha öncesinde evlenip boşanma durumunuzun olup olmadığı da görülebilmektedir. Bu tür bir eski evliliği olan kişilerin evliliğin nihayete erdiği ile alakalı boşanma evraklarını da sunması istenecektir. Sadece evliliğin sonuçlanması değil, aynı zamanda bu evlilikten olan çocuklarınıza dair de bilgilendirme yapılacaktır. Özellikle çocukların velayet durumlarına ilişkin detaylı bilgiler talep edilebilmektedir.

Yeşil Pasaport Süre Uzatma Ücreti

Pasaport nereden alınıyor; pasaportunuzun yenileme işlemleri için de NVİ üzerinden adımların tamamlanması gerekmektedir. Yeşil pasaport almaya hak kazanan kişilerin herhangi bir harç ödemesine gerek olmayacaktır. Kişilerin işlem akışını, sadece defter tutarını ödeyerek tamamlaması mümkün kılınmıştır. Defter bedeli de yapılan son değişimler ile beraber 174 lira olarak belirlenmiştir. Ödeme adımının yapılmasının sonrasında istenen diğer belgelerin de temin edilmesi ile beraber pasaportunuzu yenileme imkanını elde edebilirsiniz.

Pasaport almak ne kadar; defter bedeli ve harç tutarının ödenmesinin hemen sonrasında makbuzunuz tarafınıza iletilecektir. Bu ücretler seneli olarak belirlenmektedir. Her sene yapılacak olan zam  tutarı da Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanmaktadır. Yenilenen fiyat listelerini yakından takip etmeyi unutmamanız gerekir. Bu şekilde ödeme adımlarında zorluk yaşamadan ve eksik tutar yatırmadan işlemlerinizi tamamlayabilirisiniz. Ödeme adımlarını PTT üzerinden yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra anlaşmalı bankalar ile de ödemenizi gerçekleştirme hakkınız vardır. Gelir İdaresi aracılığı ile de ödeme yapılmaktadır. 3D Secure sistemi ile güvence altına alınan online ödeme adımlarını da tamamlamanız imkan verilmektedir.

Pasaport Yenileme İçin Gerekli Evraklar

Pasaport yenileme adımlarında yeşil pasaport kullanan kişilerin memuriyetleri üzerinden bu pasaportu almaya hak kazandıklarına dair güncel tarihli belge sunmaları gerekmektedir. Pasaport yenileme adımlarında 1. 2. 3. Derecede memur olan ya da bu derecelerden emekli olan kişilerin kurumlarından aldıkları belgeleri eksiksiz biçimde sunmaları gerekmektedir. Eğer ek bir bilgiye ya da belgeye ihtiyaç duyulursa derinlemesine inceleme yapılması da talep edilebilmektedir.

Hatta bu konuda kurumlar ile birebiri iletişim kurulmasına da imkan tanınmaktadır. Pasaport yenileme aşamasını sadece pasaportun süresi dolduğunda değil aynı zamanda pasaportun yıpranmış olması ya da vize başvurusu yaparken hedef ülkenin talep ettiği boş yaprak sayısına sahip olmaması durumunda da talep etme hakkınız bulunmaktadır. Pasaportun yıpranmış halde olması, yeterli boş sayfanın bulunmaması yapmış olduğunuz vize başvurusunun ret yanıtı almasına neden olabilmektedir. Eray Tur vasıtası ile başvuru adımlarının tamamlanması durumunda kişilerin bu tür güncelleme süreleri ile uğraşması gerekmeyecektir. Tüm yenileme adımları ve başvuru safhasının direkt olarak konunun uzmanı olan ekip tarafından tamamlanması yeterli olacaktır. Sunulan hizmetlerin makul ücret seviyesi de her bütçeden kişinin bu profesyonel hizmetten istifade etmesini mümkün kılmaktadır.

Umumi Pasaport Nedir?

Umuma mahsus pasaport ne demek; umumi pasaport bordo pasaport olarak da anılmaktadır. Herhangi bir önceliğe sahip olmayan kişilerin başvurularını umumi pasaport üzerinden tamamlaması gerekmektedir. Umumi pasaport başvuru adımlarında harç ödemek istemeyen kişilerin öğrenci olduklarına dair bilgilendirme yapmaları durumunda ücret ödemekten muaf olacaklarının da ayrıca iletilmesi gerekmektedir. Bordo pasaport belgeleri kapsamında ödeme yapıldığına dair makbuzun da sunulması istenmektedir. Pasaport başvurusu için yatırılmış olan tutarın, başvurudan vazgeçilmesi halinde tarafınıza iade edileceğinin de ayrıca iletilmesi gerekmektedir. Umumi kullanıma açık olan pasaportun başvuru aşamasında biyometrik fotoğraf sunmanız gerekmektedir. Biyometrik fotoğrafın bir yaş sınırı yoktur. Başvuru yapacak olan kişinin yaşı kaç olursa olsun başvurunun biyometrik fotoğraf ile tamamlanması gerekmektedir. Standartlara uygun olmayan fotoğraflar da ret yanıtı alacaktır.

Pasaport Harcı Geçerlilik Süresi

Bordo pasaport ne kadar; bordo pasaport için yatırılması gereken tutar 1265 olarak belirlenmiştir. Kişilerin talep ettikleri pasaportun geçerlilik süresi ne kadar uzun olursa ödemeniz gereken tutar da o kadar yüksek olacaktır. Harç bedelinin yanı sıra bir de pasaport defter bedelinin ödenmesi gerekecektir. Defter bedeli 174 lira olarak belirlenmiştir. Kişilerin tüm bedelleri ödemesinin sonrasında pasaport almaktan vazgeçmesi durumunda, yatırmış oldukları tüm tutarın iade edileceği de belirtilmelidir. Harç ve cüzdan bedeli makbuzu ödemenin yapılmasının sonrasında saklanmalıdır. Vize başvuru adımlarında da bu belgenin sunulması gerekmektedir. Ödeme adımları dijital olarak da kayıt altına alınıyor olsa da kişilerin makbuzunu muhafaza etmesi talep edilmektedir.

Pasaport harcının ödenmesinin yanı sıra ülkelere göre değişim gösteren bir de vize harcı bulunmaktadır. Vize başvurunuzun geçerli kılınması için vize harcını yatırmış olmanız gerekir. Bu harcın yatırıldığına ilişkin makbuzunuzu da saklamanız gerekmektedir. Vize başvurunuzun ret yanıtı alması durumunda yatırmış olduğunuz vize harç tutarı yanmış sayılacaktır. Pasaport başvurusunda olduğu gibi harcın ya da defter bedelinin tarafınıza iade edilmesine imkan tanınmayacaktır. Bu durum neredeyse bütün ülkelerde aynı şekilde geçerliliğini sürdürmektedir.

Umuma Mahsus Pasaport Öğrenci

Diplomatik pasaport nedir; diplomatik görev ile yurtdışına gönderilen kişilerin alacakları pasaport siyah pasaport ya da diplomatik pasaport olarak tanımlanmaktadır. Umuma mahsus pasaportlar ise herhangi bir önceliği olmayan vatandaşların alabilecekleri belgedir. Öğrencilerin bu pasaporta başvurmaları durumunda harç ücreti ödemeden pasaport sahibi olmalarına imkan verilecektir. Pasaport matbu talep formu artık pandemi koşullarının de etkisi ile olabildiğince online işlem kademeleri üzerinden temin edilmektedir. Konsolosluk aracılığı ile başvuru adımlarının tamamlanmasına imkan verilmektedir.

TC Pasaport Türleri

Ülkemizde verilen pasaport türleri 4 başlık altında değerlendirilmektedir. Hususi pasaport; Yeşil, Umumi pasaport, Bordo, Diplomatik pasaport; siyah, Hizmete özel olarak sunulan pasaport Gri olarak tanımlanmaktadır. Her pasaport türü için sizden talep edilecek olan belgeler değişim göstermektedir. Ayrıca yenileme sürelerine ilişkin de farklılıklar mevcuttur. Örneğin bordo pasaport 10 yıla kadar geçerlilik kazanabilirken, yeşil pasaportun geçerliliği en fazla 5 sene olarak belirlenmiştir. Kişilerin pasaportlarının güncelliğini takip etme sorumlulukları kendilerine aittir. Vize başvuru adımlarında güncelliği sonlanmış olan biri pasaport ile başvuru yapmanız durumunda ret yanıtı alacağınızı da ayrıca belirtmek gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
whatsapp

Sizi Arayalım

Telefon numaranızı bu sayfa aracılığı ile bizlere ulaştırın.
Bilgi & Randevu için hemen sizleri arayalım.

  • ×