Polonya Çalışma İzni: 2023 Çalışma Belgesi Nasıl Çıkartılır?
Polonya Çalışma İzni – Polonya Çalışma Vizesi
Yurtdışına yapacak olduğunuz seyahatleri kendi ülkenizden başka bir ülkeye bir amaç doğrultusunda gerçekleştirirken; içinde bulunmuş olduğunuz ekonomik süreci daha iyi hale getirebilmek ya da eğitim, sağlık sebepleriyle aile birleşimi yapabilmek için Polonya’ya olacak olan çeşitli vize türleri bulunur.
Polonya çalışma izni alabilmek için belirli aşamaları gerçekleştirmeniz ve gerekli görüldüğü zaman evrakları temin etmeniz, istenen şartları karşılamanız gerekir.
Polonya Avrupa Birliği Devletleri içerisinde üyeliği bulunmayan bir ülkedir. Buraya gelerek yasal olarak Polonya topraklarına yerleşip burada çalışmak isteyen kişilerin çalışma izni belgesinin olması gerekir. Çalışma izni belgesi için öncelikle bir başvuru evrağı doldurulmalıdır.
Tüm bu başvuru süreci ve evrak doldurma aşamalarını firmalar kişi adına üstlenmekte ve gerekli görülürse bulunulan bölgedeki makamları ya da konsoloslukları ziyaret ederek vize tamamlama sürecine gidilir.
Polonya Çalışma Vizesi Amacıyla Gerekli Evraklar
- Vize müracaat formu. Doğru, tam ve okunaklı bir şekilde doldurulmuş, tarih makalelmış ve imzalanmış ulusal vize formu.
- Pasaport. Daha eskiden alınan pasaportlar ve emniyetten alıncak pasaport protokolü. Pasaportta bulguların bulunduğu sayfanın ve son 3 senede verdiği Polonya ve diğer Schengen ülkelerine ait vize fotokopileri.
- Fotoğraf. Kriterlere makul 2 sayı biyometrik fotoğraf.
- Sıhhat sigortası. Schengen bölgesinde geçerli, en az 1 ay kalış zamanını amacıyla alan sıhhat sigortası.
- Çalışma izni. Polonya çalışma izninin orijinalini ve fotokopisi.
- Şirket makalesı. Polonya’da tespit edilen firmadan bireyin işe alınma niyetini bildiren, antetli kağıda makalelmış imzalı ve kaşeli şirket makalesı. Yazıda imzası tespit edilen bireyin adı, soyadı ve unvanının bulunması lüzumludir.
- Diploma. Meslek diploması ya da mesleki eğitim ve vasıflarını gösteren belge ve sertifikalar.
8.Finansal Kaynaklar. Uzun barkotlu, ıslak imzalı, kaşeli SGK hizmet dökümü yanında son işyerine ait SGK işe giriş bildirgesi verilmelidir.
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Sabıka kaydı. Adli Sicil Kaydı.
- Askerlik Durum Belgesi.
- Oturum kartı. Türk vatandaşı olmayanlar amacıyla Türkiye’den plan edilen çıkış tarihine kadar geçerli ikamet tezkeresi.
Evrak Açıklamaları;
Vize müracaat formu
Başvuru formunun kusursuz ve tam bir şekilde doldurulmuş ve imzalanmış olması gerekir.
Reşit olmayan çocukların imzalı form ile müracaatını her iki velisi yapabilir. Polonya vize müracaat formunda beyan edilen bulgular vize türünün dışında olmamalıdır. Polonya Schengen vizesi müracaatında vize müracaat formunun doğru bir şekilde doldurulması mühimdir. Polonya vize müracaat formu Polonya Konsolosluğu doğrultusundan hazırlanan, Polonya’ya seyahat edecek bireylerin vize çeşitlerine istinaden doldurması mecburi olan resmi bir belgedir.
Pasaporta İlişkin Kriterler
Polonya seans izni müracaatı amacıyla kullanılacak pasaportun ilk sayfasının fotokopisi ve seyahat ardından amacıyla en az 3 ay geçerli olması gerekmektedir. Pasaportta vizenin basılabilmesi amacıyla en az 2 boş sayfa olmalıdır. Başvuru sahininin şayet diğer pasaportu varsa müracaatya eklenmesi gerekir.
Fotoğraf Özellikleri
Başvuru esnasında kullanılacak olan fotoğrafın 3,5 x 4,5 cm ölçülerinde, güncel, son 6 ay ortamında çekilmiş, arka fonu beyaz olması lüzumludir. Başvuru sahibinin gözlüksüz, gözlerinin aleni ve karşıya bakması, saçlarının yüzü kapatmaması, yüzünün ifadesinin natural olması lüzumludur.
Vize Harcı
Polonya seans izni müracaatı amacıyla Polonya Konsolosluğu doğrultusundan tespit edilen vize harcının ödenmesi gerekmektedir.
Sağlık Sigortası
Öğrenim, Erasmus, bilimsel çalışma, kurs ve gönüllü hizmeti vizesi müracaatlarında sigorta poliçesinin kalış zamanını kapsaması gerekir. Çalışma vizesi müracaatında sıhhat poliçenin kalış zamanının en az ilk ayını kapsaması gerekir.
Reşit Olmayanlar
Reşit olmayan şahıslar kendi başına ya da anne-babalerden biri ile seyahat etmesi halunda diğer anne-babain muvafakati aranmaktadır. Muvafakatın alınamaması halunda namacıyla alınamadığını aktaran makale, reşit olmayanın tek başına seyahat etmesi halunda anne-babalerden ya da vasiden yurtdışına çıkabileceğine dair noter onaylı muvafakat beyan edilmesi mecburidur. Vize müracaatını veli imzalamalıdır.
Başvuru belgeleri arasında anne-babalere ya da vasiye ait pasaportun şahsi verileri sahibi olan fotoğraflı sayfasının fotokopisi de yer almalıdır, bunun dışında anne-baba ya da vasinin Schengen ya da ulusal vizeye sahip olması halunda bunların fotokopisi.
Reşit olmayanların, sponsorluk makalesı ile eş güdümlü anne-babain finansal kaynaklara sahip bulunduğunu teyit eden belge ibraz etmeleri gerekir.
Polonya’ya gidiş ve burada plan edilen kalış amacını teyit eden belgeler. Kalış amacıyla gereken finansal kaynaklara sahip olunduğunu teyit eden bulgular.
Polonya’ya Çalışma İzni Olmadan Nasıl Gidebilirim?
Ülkeler arası yapılan anlaşmalar gereğince Avrupa Birliği üyesi olan Polonya, Norveç, İsveç, İzlanda gibi ülkelerden herhangi bir vatandaşlığa sahip ise Polonya’ya geçiş sırasında çalışma iznine ihtiyaç duymazlar.
Polonya kendi prosedürleri içerisinde vize alım süreçlerinde çalışma izni alacak olan kişilerin bu izni almadan da buraya seyahatini gerçekleştirebilmelerini sağlayacak bazı şartları bulunur. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
- Yukarıda da bahsettiğimiz gibi eğer Avrupa birliğine ait olan herhangi bir ülkenin üyeliğinde yer alıyorsanız çalışma iznine gerek yoktur.
- Mülteci olarak Polonya’da bulunmuş iseniz çalışma iznine gerek yoktur.
- Polonya’da bulunan resmi ve yetkili makamlar aracılığı ile herhangi bir iletişiminiz bulunuyorsa, özel bir durumunuz söz konusuysa bunun içinde çalışma izni gerekmez.
- Polonya’da yaşayabilmek için almış olduğunuz bir oturma izni bulunuyorsa bunun için de bir başvuruda bulunmanız gerekmez.
- Eğitim almak amacıyla önceden çıkılmış olan Polonya seyahatlerinde oturma iznine sahip bulunuyorsanız geçici olarak da olsa tekrar çalışma izni almanız gerekmez
- Polonya’da yaşıyor olan ve Polonya vatandaşlığı bulunan herhangi biriyle evlilik durumunuz söz konusu olmuşsa, çalışma iznine ihtiyaç duymazsınız. Burada yüksek kalitede bir eğitim süreci geçirmişseniz üniversite ya da yüksek lisans olabilir. Çalışma iznine ihtiyaç duymazsınız.
Polonya Çalışma İzni
Yurt dışına çıkışlarda her bir vize türü kendi içerisinde belirli evrak temini sürecinden geçer. Bu süreç oldukça titizlikle izlenmesi gereken ve evrakları doldururken de doğru bilgi ve beyanlar ile hareket edilmesi gereken bir süreçtir.
Polonya’ya çalışma izni için gidecek olan kişiler için ise bu durum biraz daha farklıdır. Çünkü kişi işvereni tarafından bu belgeler hazırlanır. Belgeler hazırlanırken bile yine de resmi yükümlülükleri bulunmaktadır. Bu aşamada çok dikkatli olmalısınız. Ve işvereninizin yazacağı belgede kişisel bilgilerini verdiğinden emin olmalısınız.
Polonya Çalışma Vizesi İçin Oturma Vizesi Gerekir mi?
Polonya’ya vize alarak çıkışını gerçekleştirecek olan kişilerin akıllarında kalan sorulardan birisi de budur. Çalışmak için Polonya’ya gidilecekse eğer bunun için Polonya’dan oturum izni almanıza gerek yoktur. İlerleyen süreçler için kendi adınıza yetkili birimlere başvurarak oturun izninizi alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Polonya Çalışma İzni için Yapılması Gereken İşlemler Nelerdir?
Türkiye vatandaşı olan ve Polonya’ya bir seyahat düzenlemek isteyen kişilerin çalışma izni başvurusu yapmaları gerekir. Her ülkenin çalışma izni başvurusu birbirinden farklı bir süreci oluşturur.
- Polonya çalışma izni için Türkiye üzerinden başvuruda bulunmak isteyen kişilerin evrakları başvuru sürecinde takip etmesi gerekir.
Bu maddeyi daha da detaylandıracak olursak; eğer kişi Polonya’dan bir iş daveti alabilirse, almış olduğu bu iş davetine niyet mektubu adı verilmektedir. Bu mektup ile birlikte vize aşamalarında istenen evraklar da vize dosyasının yanına konur. Elde edilmiş olan tüm bu evraklar belgelerle beraber onay süreçlerini tamamladıktan sonra yetkili firmalar aracılığı ile posta verilerek sizlere gönderilir ve süreç tamamlanmış olur.
Polonya Çalışma Vizesi Süresi Ne Kadar Olur?
Eğer davet yolu ile Polonya’ya gitmiş bulunuyorsanız davet eden kişi tarafından yazılmış niyet mektubu içerisinde belirli bir tarih yer alıyorsa buna göre muamele yapılabilir.
Polonya Üzerinden Başvuru Yapmak
Böyle bir başvuru sürecine giriş yapan kişiler Polonya’dan oturma izni alacaklarını da belirtmektedirler.
Polonya Çalışma İzni Almak için Neler Gereklidir?
Polonya çalışma vizesi diğer vize türlerinden farklı olarak sizi çalıştıran şirketin yani işverenin yapması gereken bir başvurudur.
- İşveren konumunda bulunan kişi ile beraber iş sözleşmesi adı verilen bir belge hazırlanarak imzalanmalıdır.
- Çalışma vize izni alırken özellikle kişisel anlamda bir ara yazısı oluşturmanız gerekir. Bunun içeriğinde, çalışma izni verildiğinde hangi mesleği orada yapacağınız ve yapacağınız meslekten ne gibi bir ücret alacağınıza dair detaylı bilgileri yazı içinde belirtmek zorundasınız.
- İşveren konumunda bulunan şirket ya da kişinin sizin adınıza Polonya için sosyal güvenlik kurumuna sigorta güvencesi amacı ile bir miktar prim yatırması gerekir.
Şunu unutmamak gerekir ki; almış olduğunuz Polonya çalışma izni o ülkeye geçiş yaptığınızda birkaç gün sonrasında iptal edilme durumu söz konusu olan işlerde fark edilir. Bu fark edildiği anda tüm çalışma izni aşamalarını ve belgelerinize son verilir. Çalışma izni alıpta Polonya’ya gidildiğinde çalışmayan kişiler tespit edildiğinde ülkeden çıkışınızı yaparlar.
Polonya Çalışma İzin Belgesi Çeşitleri
Polonya’ya çalışmak amacı ile yapacağınız seyahatlerde çalışma izni almanız gerekir. Alacak olduğunuz bu çalışma izni belgeleri kendi içerisinde 5 farklı gruba ayrılmaktadır. Siz de size uygun olan çalışma izni tipini seçerek diğer istenen belgeleri ayarlayıp Polonya’ya çıkışınızı gerçekleştirebilirsiniz.
- A Tipi Polonya Çalışma İzni
Türkiye ikamet eden vatandaşların Polonya’ya çalışmak amacı ile gittiklerinde işçi olarak yerleşecekleri Polonya yerel firmasında çalışabilmek amacı ile alınan bir vize tipidir. Bu vize tipi o ülkenin vatandaşı olmadığınız halde yine de o ülkedeki bir işyerinde çalışmanızı sağlayacaktır.
- B Tipi Polonya Çalışma İzni
B tipi çalışma izni almak isteyen kişiler ise Polonya’ya gittiklerinde burada yer alan firmanın yönetim kadrosunda bulunabilmek için almaları gerekir. Polonya vatandaşı olmadığı halde Polonya’daki bir şirketin kadrosunda yönetim aşamasında bulunmasını sağlayan bir vizedir.
- C Tipi Polonya Çalışma İzni
C tipi Polonya çalışma izni ise çok fazla tercih edilmeyen fakat böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız almanız gereken çalışma iznidir. Polonya’ya gittiğinizde çalışmak istediğiniz kurum Polonya’daki şubesi dışında farklı bir bölgede bulunuyorsa siz Polonya’da o şirketin açmış olduğu pozisyonda çalışabilmek için C tipi Polonya çalışma iznine sahip olmanız gerekir.
- D Tipi Polonya Çalışma İzni
Bu çalışma izni türü genellikle geçici süreli çalışanlar için oluşturulmuştur. İşçi transferi dediğimiz bir bölgeden farklı bir bölgeye alınıp bir süreliğine çalışma imkanı sağlanan ve sonra tekrar yapılan sözleşmenin bitiminde görevden ayrılacak olan kişilerin alması gereken çalışma iznine denir.
- E Tipi Polonya Çalışma İzni
Polonya içerisinde bulunan bir firmada çalışmak isteyen yabancı bir işçinin firmanın ana bölgesi Polonya dışında farklı bir yer olduğu halde gidip çalışılacak olan yer, Polonya içinde bir firma ise ve bu firma bu işçiyi uzun süreli olarak çalıştırmak istiyorsa kişi E tipi Polonya çalışma iznine sahip olmalıdır.
Polonya Çalışma Vizesi Nedir?
Polonya’da çalışabilmek için başvurulan vize tipine denir. Özellikle farklı ülke vatandaşlarının daha iyi bir konumda olacağını düşünerek Polonya’ya yapacakları vize başvurularında belirli evrakları temin etmeleri gerekir.
Vize evraklarının temini sürecinde tüm bu başvuru aşamalarına vize danışmanları sizlerle beraber ortak bir şekilde hem hızlı hem de güvenilir pozisyonda yürütmektedir.
Polonya çalışma vizesi dendiğinde akla Polonya çalışma izni gelir. Bu iki kavram birbiriyle aynı mıdır, farklı mıdır? diye düşünebilirsiniz.
Aralarındaki fark şudur; öncelikle kişi Polonya’ya gitmek istiyor ve burada kanunlar çerçevesinde bir çalışma sürecine giriş yapmak istiyor ise vizeden önce burada çalışabilmek için çalışma iznine sahip olması gerekir.
Çalışma izni Polonya’da sizi bekleyen iş veren firmanın sizin adınıza düzenlemiş olduğu bir belgedir.
Çalışma vizesi ise alınan bu izin sonucunda kişinin bireysel olarak yurtdışına çıkmaya ehil olduğunu gösteren bir başvuru sürecidir.
Polonya çalışma vizesi için gerekli olan evraklar şunlardır:
- Kişinin öncelikle internet üzerinden vize başvuru formu doldurması gerekir. Vize başvuru formu doldururken doğru ve gerçekçi bilgiler verildiğine dikkat edilmelidir.
- Son 3 aylık geçerliliği bulunan bir pasaport
- 2 adet kurallara uygun bir şekilde çekilmiş olan biyometrik fotoğraf
- Polonya’da kalacağınız süre içerisinde en az bir yılı kapsayan sigorta başvurunuzun bulunması gerekir. Yapacağınız sağlık sigortası sonrasında belgelerinizi diğer evraklar içerisine ekleyebilirsiniz.
- Polonya çalışma izni
- Polonya’ya çıkış yapıldığında burada bulunan şirketin sizin adınıza yazmış olduğu niyet mektubu bulunmaldır. Bu mektup antetli kağıda imzalı ve kaşeli bir şekilde yazılmak zorundadır. Mektup içerisinde işverene dair bazı kişisel bilgiler de yer alır.
- Maliye kaynaklar yani kişinin içinde bulunduğu çalışma koşullarını SGK dökümünü ispat edecek olan evraklar
- Herhangi bir okul mezunu iseniz okuduğunuza ya da mezun olduğunuza dair bir diplomanız, dökümanlar içerisinde bulunmak zorundadır.
- Tam teşekküllü vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Kişisel sabıka kaydı bilgileri
- Eğer Polonya’ya seyahat yapacak olan kişi erkekse askerlik durumunun beyan edici bir belge
- Var ise oturum kartı
Polonya Çalışma Vizesi Red Sebebi
Bazı durumlarda vize alım süreçlerinde bizlerin ufak olarak görebileceği noktalardan dolayı vize başvurusu red cevabını görebilir. Polonya Konsolosluğuna başvuru yaptığınızda sizden istenen evrakları eksiksiz bir şekilde götürdüğünüze emin olmanıza rağmen bazen başvuru sonucunuz olumlu değerlendirilmez. Bunun belirli sebepleri bulunur.
- Öncelikle tüm başvuru sürecinde bilgilerin birbiriyle çakışmaması gerekmektedir.
- Hem doğru hem de güvenilir biri olduğunuzu yaptığınız başvuru evrakından tespit etmektedirler.
- Güncel olarak sunulması gereken olan belgelerin güncelliğinin bulunmuyor oluşu
- Orjinal halleri istenen belgelerin sadece fotokopileri belgeler arasına yerleştirilmişse eğer yine ret cevabı alabilirsiniz.
- Tüm bu süreçte otel rezervasyonu uçak bileti rezervasyonu gibi seyahat aşamalarıyla beraber Polonya’ya gittiğinizde kalacağınız yerleşkeye dair bilgilerin birbiriyle çakışması, tarihlerinin birbiriyle orantılı olmaması ve verilen bilgilerde sahtecilik ya da eksiklik görülmesi dahilinde red cevabı alınabilir.
- Ekonomik durumunuza dair istenen ve kesinlik ifade edici bazı noktalarında konsolosluğu tam tatmin edemiyor oluşunuz da bu noktada vize alımınızı red sürecine götürebilir.
- Tüm vize alım süreçlerinde olduğu gibi Polonya çalışma vizesi alım süreçlerinde red cevabı aldığınızda tekrar yeniden bir başvuru yapmanız gerekir.
- Başvuru yaptığınızda yeniden yeni bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Bu yüzden Polonya çalışma vizesi başvurularını daha deneyimli ve alanında uzman bir ekip eşliğinde gerçekleştirmeniz sizin için çalışma vizesi alım sürecini daha kolay hale getirecektir.
Polonya Çalışma İzni İle Oturum
Yabancı uyruklu bireylerin Polonya’da 3 ay ya da daha uzun vakit ile bu ülkede ikamet edebilmeleri amacıyla oturma iznine sahip olmaları gerekmektedir.
Polonya seans izni amacıyla müracaat sahibinin şahsen müracaat yapması lüzumludur.
Aynı vakitte çocukların da şahsen müracaat esnasında hazır bulunmaları mecburidir. 18 yaşın altındaki, reşit olmayan bireylerin müracaat işlemlerini anne-babalarından biri yapabilir.
Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Topluluğu Konseyi’nin yabancılar yasasına istinaden, Schengen vizesi alabilmek amacıyla müracaatın organize edilen seyahat tarihinden en az 15 gün evvelce yapılması ehemmiyet arz etmektedir.
Uzun dönem Polonya’da kalmayı planlayan T.C. vatandaşları belgeleri ile D tipi vizeye başvurur ve ortalama 30 güne kadar sonucu öğrenir.
Ulusal vize formunun eksiksiz olarak doldurulması ve pasaport ile kimlik belgeleri şeklinde her bir evrakın hazır bulundurulması önem arz eder.
Finansal durum vize adına önem arz eder ve bunun üzerine en az 5000 TL ve üzerine yer verilmesi uygun görülür.
1.Yol – Türkiye’den müracaat yapanlar
Eğer Türkiye’de iseniz ve Polonya’da tespit edilen iş müracaatı yaptığınız firma sizi işe almaya karar verirse, Türkiye’deki adresinize bir Niyet Mektubu gönderirler. Siz de bu Niyet Mektubu ile beraber, lüzumlu diğer evrakları da hazırlayarak firmaya geri yollarsınız.
Daha ardından ise Çalışma izni çıktığına dair belge, firma doğrultusundan size posta yolu ile ulaştırılır. Bundan sonra tek yapmanız gereken ise, VFS Global şirketi vasıtasıyla ya da direkt olarak Polonya konsolosluğuna giderek D-07 Çalışma Vizesi müracaatta bulunmaktır.
Çalışma vizesi zamanı, firma doğrultusundan size gönderilen Niyet Mektubunda yer alan vakit kadar olabileceği gibi, daha kısa da olabilir… D-07 tarzı çalışma vizesi ile Polonya‘da hem çalışabilir, hem de seans hakkı elde edersiniz.
2.Yol – Polonya’dan müracaat yapanlar
Eğer Polonya‘da iseniz, yukarıda aleniladığım 1.Yol yerine 2. yolu izlemelisiniz. Çünkü bu halde Çalışma vizesine başvurmak yerine, direkt olarak Oturum iznine başvurmak halundasınız.
Dolayısıyla Polonya’da tespit edilen iş müracaatı yaptığınız firmadan alacağınız Çalışma izni belgesi ile beraber, Polonya’da ikamet ettiğiniz bölgedeki valilik, yani Lehçe ismi ile Urząd Miasta (Okunuşu: Urjont Miasta) yabancılar ofisine gitmeli ve Oturum izni müracaatında bulunmalısınız.
Polonya Çalışma İzni Alma Şartları
Polonya çalışma izni müracaatı, çalışan doğrultusundan değil işverenin yapılmalıdır.
Polonya’da tespit edilen ve iş müracaatı yaptığınız şirketten çalışma izni alabilmeniz amacıyla, ilk evvelce işveren ile şahsınız arasında bir İş Sözleşmesi imzalamak mecburiyetindesiniz.
Bu arada belirtmekte fayda var; Gerçekleştireceğiniz iş sözleşmesinin tarihleri, alabilmek mecburiyetinde bulunduğunuz Polonya Oturum izni ya da Polonya çalışma vizesi tarihleriyle aynı olmak mecburiyetindedır.
Polonya‘da meşru olarak kalabilmeniz amacıyla, Polonya çalışma izninizi yetkililere sunmanız ve Polonya Oturum izni amacıyla bunun dışında başvurmanız gerekiyor.
İlk defa Polonya çalışma izni amacıyla müracaat yapılıyorsa, verdiği çalışma izni 12 ay’dan uzun olmayacaktır.
Bazı Polonya çalışma izni tiplerinde ilgi etmeniz gereken mühim bir nokta var. İşveren doğrultusundan Polonya’daki iş ve işçi bulma kurumuna, müracaatta bulunduğunuz iş pozisyonu amacıyla ilan vermelidir.
Yaklaşık 2 hafta zamanınca ilan yayımlanır ve şayet sizin müracaat yaptığınız pozisyon amacıyla rastgele bir Polonya vatandaşı müracaatta bulunmadıysa, iş ve işçi kurumu bu iş pozisyonu amacıyla belge düzenler ve siz de bu belgeyi çalışma izni müracaatınızda yetkililere göstermek mecburiyetindesiniz.
İşveren ile şahsınız arasında gerçekleştireceğiniz iş sözleşmesinin ardından, işvereniniz doğrultusundan Polonya Sosyal Emniyet Kurumuna sizin adınıza prim yatırmak mucurluğu vardır.
Eğer var olan işinizden çıkar ya da çıkarılır iseniz, işvereniniz sizin Polonya çalışma izninizi 15 gün içerisinde iptal edecektir. Dolayısıyla siz de 30 gün ortamında yeni bir iş bulamazsanız, Polonya‘yı terk etmeniz gerekecektir.
Polonya çalışma izni uzatma işlemlerinde tekrar aynı işlem geçerlidir.
A Tipi Polonya Çalışma İzni : Polonya içerisindeki rastgele bir ulusal firmada yabancı biri olarak çalışabilmeniz amacıyla almanız gereken Polonya çalışma izni tarzıdır.
B Tipi Polonya Çalışma İzni : Polonya içerisindeki rastgele bir ulusal firmanın idare kurulunda yabancı biri olarak tespit edilenlar amacıyla alınması lüzumlu olan Polonya çalışma izni tarzidir.
C Tipi Polonya Çalışma İzni : Merkezi Polonya dış bölgesinde olan bir firmanın ve Polonya ortamında açmış olduğu şubede vazifelendirmek amacıyla atadığı yabancı bir çalışanın alması gereken Polonya çalışma izni tarzidir.
D Tipi Polonya Çalışma İzni : Hizmet ya da işçi aktarması denilen çalışma izni tarzıdir. Merkezi Polonya dışında olan bir firmanın, Polonya ortamında etkinlik gösteren bir firma ile yaptığı sözleşme kapsamında, sözleşme zamanı zamanınce Polonya‘da vaziflendirmek amacıyla alacağı yabancı kökenli geçici işçi ya da çalışanların alması gereken Polonya çalışma izni tarzidir.
E Tipi Polonya Çalışma İzni : Merkezi Polonya dış bölgesinde olan bir firmanın, Polonya ortamında faliyet gösteren bir firma ile yaptığı anlaşma kapsamında, sözleşme zamanı zamanınce Polonya‘da vaziflendirmek amacıyla alacağı yabancı kökenli sıksık çalışanların alması gereken Polonya çalışma izni tarzidir.
Yukarıdaki makalelarımda da aleniladığım gibi, Polonya çalışma izni ile Polonya çalışma vizesi arasında az da olsa fark vardır. Polonya çalışma vizesi, sizlerin Polonya sınırları ortamında meşru olarak çalışabilmeniz amacıyla, Türkiye’den başvurmanız gereken bir vize tarzıdir. Dolayısıyla işveren doğrultusundan sizin amacıyla hazırlanan Polonya çalışma izni olmadan alabilmeniz olası değil.
Polonya Öğrenim, Kurs Araştırma Vizesi
- Vize müracaat formu.
- Geçerli Pasaport. Önceden alınmış pasaportlar yanında emniyetten alınacak pasaport protokolü sunulmalıdır. Pasaportta bulguların bulunduğu sayfanın ve son 3 yılda verilen Polonya ve diğer Schengen ülkelerine ait vizelerin fotokopileri.
- Fotoğraf. Kriterlere makul 2 sayı 35x45mm ölçülerinde güncel, arka fonu beyaz biyometrik fotoğraf.
- Sıhhat sigortası. İkamet edilecek vakit içerisinde her günü amacıylae alan sıhhat sigortası.
- Davet mektubu. Polonya’daki üniversite, kurum ya da dil okulundan çağrı mektubu.
- Dekont. Eğitim ücretinin ödendiği gösteren okul makalesı beya banka dekontu.
- Mali kaynaklar. Polonya’da ikamet zamanınce masraflarını karşılamaya yeterli, son 3 aya ve müracaat sahibine ait bankadan alınmış ıslak imzalı, kaşeli güncel hesap dökümü.
- Masrafların aile ya da sponsor olan bir şahıs doğrultusundan karşılanması halunda; Masrafları karşılayan şahıs adına hazırlanmış noter tasdikli Taahhütname Mektubu ve Polonya’da kalış zamanınce masraflarını karşılamaya yetecek son 3 aya ait bankadan alınan kaşeli, ıslak imzalı ve güncel hesap dökümü ya da hibe makalesı.
- Diploma. En son mezun bulunduğu okulun diploması.
- Başvuru sahibi daha evvelce hazırlık ya da dil kursu amacıyla yurtdışında bulunduysa, okulu bitirdiğine dair belge.
- Sabıka kaydı. Adli Sicil Kaydı.
- Askerlik hal delgesi.
- Oturum kartı. Türk vatandaşı olmayanlar amacıyla Türkiye’den plan edilen çıkış tarihine kadar geçerli ikamet tezkeresi.
Polonya Erasmus Vizesi
- Vize müracaat formu
2.Vize başvuru sahibinin pasaportu. Daha önceden alınmış pasaportlar ve emniyetten alınmış pasaport protokolü verilmelidir. Pasaportta bulguların olduğu sayfanın ve son 3 yıl içinde alınan Polonya ve diğer Schengen ülkelerinin vize fotokopileri.
- Fotoğraf. Kriterlere makul 2 sayı, 35x45mm ebatlarında arka fonu beyaz biyometrik fotoğraf.
- Sıhhat sigortası. İkamet edilecek vakit içerisinde her günü amacıylae alan sıhhat sigortası.
- Davetiye. Polonya’daki üniversiteden çağrı mektubu.
- Hibe. Türkiye’deki üniversiteden alınan kaşeli, kaşeli orijinal hibe teyit mektubu. Hibesiz olarak gönderilen müracaat sahibi adın adına Türkiye’deki okul doğrultusundan hazırlanmış katılım teyit makalesına ek olarak finansal halini gösteren belgeler:
- Polonya’da ikamet zamanı kadar masraflarını karşılamaya yetecek son 3 aya ait bankadan alınmış ıslak imzalı, kaşeli güncel hesap dökümü.
- Masrafların aile ya da sponsor olan şahıs doğrultusundan karşılanması halunda. Son üç aya ait bankadan alınmış ıslak imzalı, kaşeli güncel hesap dökümü.
- Öğrenci belgesi. Başvuran şahsa ait güncel, imzalı, kaşeli orijinal öğrenci belgesi.
- Oturum kartı. Türk vatandaşı olmayanlar amacıyla Türkiye’den plan edilen çıkış tarihine kadar geçerli İkamet Tezkeresi.
Polonya Gönüllü Hizmet Vizesi
- Vize müracaat formu.
- Pasaport. Daha evvelce alınmış pasaportlar ve emniyetten alıncak pasaport protokolü. Pasaportta bulguların bulunduğu sayfanın ve son 3 senede verdiği Polonya ve diğer Schengen ülkelerine ait vize fotokopileri.
- Fotoğraf. Kriterlere makul 2 sayı biyometrik fotoğraf.
- Sıhhat sigortası. İkamet edilecek vakit içerisinde her günü amacıylae alan sıhhat sigortası. Programa katılanlara sağlanan kıstaslara makul sıhhat sigortası.
- Davetiye. Polonya’daki kurumdan çağrı mektubu.
- Öğrenci belgesi. Başvuran şahsa ait güncel, imzalı, kaşeli orijinal öğrenci belgesi.
- Teyit makalesı. Türkiye’de tespit edilen, programa gönderen kurumdan teyit makalesı.
- Hibe. Hibe makalesı ya da Polonya’da ikamet zamanınce masraflarını karşılamaya yeterli, son 3 aya ve şahsa ait bankadan alınmış ıslak imzalı, kaşeli güncel hesap dökümü.
- Masrafların aile ya da sponsor olan şahıs doğrultusundan karşılanması halunda. Masrafları
10.Oturum kart. Türk vatandaşı olmayanlar amacıyla Türkiye’den plan edilen çıkış tarihine kadar geçerli ikamet tezkeresi.
POLONYA OTURUM VE ÇALIŞMA İZNİ S.S.S
NEDİR?
Polonya’da uzun süreli çalışma ve oturma izni almak isteyen kişiler Polonya oturum ve çalışma izni almak üzere gerekli evraklarını hazırlayarak başvurularını yapmalıdır. Başvuru yapıldıktan sonra kısa süre içinde çalışma ve oturma vizesi verilecektir.
KAÇ GÜNLÜK ALINABİLİR?
Polonya çalışma ve oturma vizesi en çok 6 aylık ve bir yıllık olarak verilir. Bu izin süresi daha sonra çalışama durumuna ve Polonya’daki yaşam koşullarına göre yeniden uzatılabilir. Fakat dış temsilcilik yetkilileri bu süreyi uzatmak adına oturum ve çalışma izninizi nasıl kullandığınıza bakacaktır.
NEREYE BAŞVURULUR?
Başvuru yapılacak tek yer Polonya Konsolosluğu’dur.
GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?
Polonya Çalışma Vizesi için Gerekli Evraklar
- Vize başvuru formu
- Pasaport
- Fotoğraf
- Sağlık sigortası
- Çalışma izni. Polonya çalışma izninin orijinalini ve fotokopisi.
- Firma yazısı. Polonya’da bulunan şirketten kişinin işe alınma niyetini belirten, şirketin antetli kağıdına yazılmış imzalı ve kaşeli firma yazısı. Şirket yazısında imzası bulunan kişinin adı, soyadı ve unvanının bulunması zorunludur.
- Diploma. Meslek diploması veya mesleki eğitim ve vasıflarını gösteren belge ve sertifikalar.
- SGK belgeleri. Barkotlu, ıslak imzalı, kaşeli SGK hizmet dökümü ve son çalışılan işyerine ait SGK işe giriş bildirgesi.
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Sabıka kaydı. Adli Sicil Kaydı.
- Askerlik Durum Belgesi.
- Oturum kartı
NE ZAMAN BAŞVURMAK GEREKİR?
Seyahat edilecek tarihten 3 ay önce başvuru yapmak gerekmektedir.
RANDEVU NASIL ALINIR?
Vize merkezleri randevu işlemlerini yürütmektedir.