Romanya Vizesi: 2025 Kimler Vize Çıkartabilir?
Romanya Konsolosluğu, orta Avrupa’nın Güneydoğusunda yer alan bir ülkedir. Ülkenin doğu tarafında Karadeniz’e kıyısı vardır. Başkenti Bükreş olup resmi dili Rumence’dir. Yönetim biçimi Uniter’dir. Yani yarı başkanlık Cumhuriyeti olarak yönetiliyor.
Mutfağı özellikle Türkiye mutfağından ve Macar, Alman ve Avusturya mutfaklarından etkilenmiştir. Ülkenin konumu dolasıyla çok derin bir etnik kültüre sahiptir.
Vize Menüsü
Romanya Turistik Vizesi
Romanya ya yapacağınız seyahatleriniz için gerekli olan vize türüdür. Bununla birlikte Romanya bir Schengen Ülkesi olmamasına rağmen kısa süreli girişlerinizde eğer Schengen vizeniz varsa giriş için değerlendirebilirsiniz. Vize işlemleri Başkonsolosluk tarafından yürütülmektedir. Dosyanızın Uluslararası standartlara göre uygunluğunu kontrol eden tek eldir.
Romanya Turistik Vizesi İçin Gerekli Evraklar
- Pasaport: Pasaport en az 10 yıl içinde çıkarılmış olup yıpranmış olmayan temiz bir şekilde korunmuş olmalıdır. Seyahat sürenizden sonra en az 3 ay daha pasaport bitimine süre kalmasını isteniyor. Alınan vizenin de işlenebilmesi için pasaportunuzda 2 sayfa boş olması gerekli.
- Pasaport sayfalarının fotokopisi: Pasaportunuz da bulunan daha önceki verilerin görülmesi ve ona göre değerlendirilmesi için isteniliyor. Bu istenilen evraklar daha önceki deneyimlerinizi görmek için isteniliyor. Eğer pasaportunuz yeni ve daha önce kullanmadıysanız bu durumda zorunluluğu yoktur.
- Biyometrik fotoğraf: Romanya Başkonsolosluğunun belirlemiş olduğu fotoğraf boyutu 35mm*45mm ebatlarındadır. Fotoğraf çekilirken arka fonu beyaz olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Fotoğraf kusursuz olup yüz hatları ve diğer önemli ayrıntılar iyice anlaşılmalıdır. Fotoğraflar yeni çekilmiş olmalıdır. Minimum altı ay önce vs. Vize işlemleri dahilinde 2 adet biyometrik fotoğrafınız yeterli olacaktır.
- Vize başvuru formu: Romanya Başkonsolosluğu tarafından sağlayacağınız bu form gerçek bilgileri yansıtacak şekilde sizin tarafınızdan doldurulmalıdır. Form içinde ıslak imzanız ve 1 adet fotoğrafınız bulunmalıdır. Aksi takdirde geçersiz sayılacaktır.
- Nüfus cüzdanı fotokopisi: Üzerinde güncel resim bulunan ve TC kimlik numaranızın yazılı olduğu arkalı önlü olmak üzere kimlik fotokopisi istenilmektedir.
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği: Nüfus müdürlüğünden alınmış olup kardeş, aile ve ikamet bilgilerini içeren yeni tarihli onaylı bir belge.
- Vize başvuru dilekçesi: Romanya Başkonsolosluğuna yazılmış seyahat amacınızı anlatan ve tarihleri hakkında bilgi veren öz dilekçeniz. Dilekçe onaylı çevirmen tarafından İngilizceye çevrilmeli ve orijinaliyle birlikte başvuru dosyasına konulmalıdır.
- Seyahat masraflarına dair belgeler: Seyahat süresince kullanacağınız paranın banka hesabınızda olduğuna dair taahhüt belgesi. Romanya vize evrakları toplanırken hesapta görülmesi istenilen miktar 5.000 Türk lirasıdır.
- Uçak bileti ve otel rezervasyonu: Seyahat tarihlerinde kalacağınız ve gidiş dönüşü sağlayacağınız uçağın bilet dökümleri istenilmektedir.
- Mesleki bilgiler: Bu bilgileri veren belgelerin istenmesinin nedeni göçmenlik politikasıdır. Seyahatinizden sonra ülkenize döneceğinizi beyan eden belge gözüyle bakılmalıdır. Titizlikle hazırlanmalıdır.
- Seyahat sağlık sigortası poliçesi: Seyahatiniz boyunca süresi olan Seyahat sağlık sigortası yaptırmanız zorunludur. Yaptırdıktan sonra poliçenizi gerekli evrak dosyası içine koyabilirsiniz.
Romanya Turistik Vizesi Ücreti
Romanya 6 yaş altı grubu için bir ücret kesinlikle talep etmemektedir. 6 yaş üstü ziyaretçiler için Başkonsolosluk tarafından belirlenen harç 60 euro.
Romanya Turistik Vize Kaç Günde Çıkar
Başkonsolosluğuna vermiş olduğunuz evrakların incelenmesi ve onaylanması 4-15 iş günü sürebilmektedir. Vize başvurunuzu sürecin aksamaması için seyahat sürenizden 1 ay gibi bir süre önce yapmanız rica olunur.
Romanya Turistik Vize Başvuru Formu
Romanya Başkonsolosluğunun vermiş olduğu bu form sizden gerekli bilgileri örenmek dahilinde eksiksiz doldurulmak zorunludur. Gerçek ve istenilen diğer evrakların düzeniyle örtüşmelidir. Çelişkili bilgiler yer almamalıdır. Formun en üst kısmında 1 adet biyometrik fotoğrafınızı gerekli alana yapıştırmalısınız. Formu doldurduktan sonra formun alt kısmındaki ilgili yere ıslak imzanızı atmalısınız.
Romanya Başvuru Dilekçesi
Başvuru dilekçesi Romanya Başkonsolosluğuna hitaben yazılmalıdır. Kişisel bilgilerinize yer verip seyahat amacınızı anlatmalısınız. Seyahatinizi hangi tarihler arasında yapacağınıza ve hangi şehirlerde bulunup kalacağınız yere değinmelisiniz. Dilekçe temiz ve iyi durumdaki A4 kağıdına yazılmalıdır. Yazarken sade ve gayet açık bir şekilde anlaşılır bir dil seçmelisiniz. Kendi el yazınızla veya bilgisayar ortamında yazılmış olmalıdır.
Romanya Ticari Vize
Romanya’ya yapacağınız iş seyahati için ticari vizeye başvurmalıdır.
Romanya Ticari Vize İçin Gerekli Evraklar
- Pasaport: Pasaportunuz son 10 yıl içerisinde çıkarılmış olmalıdır. En az 2 sayfa boş olmalıdır. Seyahatinizden sonra bitimine en az 6 ay kalmalıdır.
- Biyometrik fotoğraf: 35mm eninde ve 45mm boyutunda beyaz arka fona sahip 2 adet resim. Resim güncel olup en fazla 6 ay içinde çekindiğiniz resim olmalı.
- Ticari davetiye: İş birliği yapacağınız şirket tarafından sizin tarafınıza gönderilmiş davetiye. Sizin tarafınıza davetiye gönderen kişinin kendi bilgilerini de içermelidir ve bu davetiye seyahat süresince yanınızda bulunmalıdır.
- Şirket evraklarınız: Türkiye de bulunan şirketinize dair vergi levhası, imza sirküleri gibi evrakları bulundurmanız gerekmektedir.
- SGK veya BAĞ-KUR dökümleri.
- Şirketin banka dökümleri: Son 3 aylık olmalıdır. En az 2.500 Türk lirası bakiye bulunmalı ve bankadan imzalı kaşeli olmalıdır.
- Gelir belgeleri: Evi kirası, varsa ev tapu, varsa araç ruhsatı fotokopileri gereklidir.
- Ticari vize başvuru formu: Islak imzanızın ve fotoğrafınızın olduğu gerçek bilgiler dahilinde eksiksiz doldurulmuş başvuru formu.
- Ticari vize başvuru dilekçesi: Sizin tarafınızdan Romanya Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış ve İngilizce diline onaylanmış çevirisinin orijinali ile birlikte evrakların içinde koyulması gereklidir.
- Nüfus cüzdanı fotokopisi: Arkalı önlü ve TC kimlik numaranızı içeren belge.
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği: Aile ve ikamet bilgilerini eksiksiz içeren onaylı ve imzalı güncel tarihli tam vukuatlı nüfus kayıt örneği.
- Seyahat sigortası poliçesi: Seyahat sigortası yaptırmak zorunludur.
Romanya Ticari Vize Başvuru Ücreti
Romanya Başkonsolosluğunun belirlemiş olduğunu ticari vize harç bedeli 80 euro. Vazgeçme ve başvuru reddinde para iadesi yapılmamaktadır.
Romanya Ticari Vize Kaç Günde Çıkar
Gerekli bütün evrakları eksiksiz teslim etmeniz dahilinde vizenin Başkonsolosluk tarafından onaylanma süresi yaklaşık 5-15 iş günü arasındadır. Yoğunluktan dolayı bu onay süresi uzayabilmektedir.
Romanya Ticari Vize Başvuru Formu
Romanya Başkonsolosluğu tarafından alacağınız bu form sizden istenilen bilgiler doğrultusunda doldurulmalıdır. Formda 1 adet fotoğrafınız ve ıslak imzanız bulunmalıdır.
Romanya Ticari Vize Başvuru Dilekçesi
Romanya Başkonsolosluğuna hitaben yazılmalıdır. Sizin bilgilerinizi, şirketiniz ve Romanya tarafındaki şirket bilgilerini de içermelidir. Açık, anlaşılır ve sade bir dil ile temiz A4 kağıdına yazılmalıdır.
Romanya Aile Ziyareti Vizesi
Bu ziyaretinizi Schengen vizesi dahilinde de gerçekleştirebilirsiniz. Bununla birlikte aile ziyareti vizesi için Romanya tarafından size davetiye sunulmalıdır. Romanya aile birleşimi davetiyesinde, davette bulunan kişinin açık bilgileri yer almalıdır.
Romanya Aile Vizesi İçin Gerekli Evraklar
- Pasaport: Son 10 yıl içerisinde çıkarılan temiz be yıpranmamış pasaport gereklidir. Pasaportlar seyahat bitimi sonrası en az 6 ay daha geçerli olmalıdır. Vize bilgileri işlenebilmesi adına en az 2 sayfa boş bulunmalıdır.
- Davetiye: Romanya da ki aile bireylerinizden yada akraba ve arkadaşlarınızdan tarafınıza bir davetiye gönderilmesi gereklidir. Bu davetiye gerekli evraklar içinde bulunmalıdır.
- Biyometrik fotoğraf: 35 mm eninde ve 45 mm boyutunda, arka fonu beyaz olan 2 adet resim isteniyor. Resim güncel olup daha önce vize işleminde kullanılmamış olması gerekli olup yüz hatlarının iyi bir şekilde belli olması isteniyor.
- Nüfus cüzdanı fotokopisi: Kimliğinizin arkalı önlü ve TC kimlik numaranızı içeren temiz anlaşılır bir kopyası evraklar içinde yer almalıdır.
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği: Nüfus müdürlüğünden alınmış olup aile bilgisinin ve adres bilgilerini eksiksiz içeren onaylı ve imzalı vukuatlı nüfus kayıt örneği. Bu belge güncel durumda olmalıdır.
- Banka hesap taahhütnamesi: Bu belge seyahatiniz boyunca kullanacağınız paranın olduğu hesabın banka onaylı bir dökümüdür. Hesabınızda en az 5.000 Türk lirası olmalıdır.
- Seyahat sağlık sigortası poliçesi: Bu zorunlu olan seyahat sağlık sigortası yaptığınıza dair onay belgesidir. Bulunması zorunludur.
- Başvuru formu: Romanya Başkonsolosluğu tarafından aldığınız bu formu eksiksiz bir şekilde doldurup evrakların arasına koymalısınız. Gerçek bilgilerle doldurulmuş olması ve bir adet resminiz le ıslak imzanızı içermelidir.
- Başvuru dilekçesi: Başkonsolosluğa hitaben yazdığınız ve seyahat bilgilerinizi içeren dilekçenizin İngilizce diline onaylanmış çevirisinin ve orijinal dilekçeniz evraklar arasında istenilmektedir.
Romanya Aile Ziyareti Vizesi Ücreti
Romanya Başkonsolosluğunun belirlemiş olduğu harç bedeli 60 euro.
Romanya Aile Ziyareti Vizesi Kaç Günde Çıkar
Romanya Başkonsolosluğu tarafına göndermiş olduğunuz evraklar doğrultusunda , vizenizin onay süresi 5 ile 15 gün arasındadır.
Romanya Aile Ziyareti Başvuru Formu
Romanya Başkonsolosluğu tarafından aldığınız bu formu eksiksiz olarak gerçek bilgilerle doldurmanız gereklidir. Sizin ve size davetiye yapan yani ziyaret edeceğiniz kişi hakkında bilgiler isteniyor. Formun üzerinde istenilen kutucuğa fotoğraf yapıştırmalısınız. Formu doldurduktan sonra en alt bölümde istenilen yere ıslak imzanızı atmalısınız. Formu doldurduğunuz bilgiler verdiğiniz evrakları desteklemelidir. Aralarında çelişki olmamalıdır.
Romanya Aile Ziyareti Vize Başvuru Dilekçesi
Romanya Başkonsolosluğuna hitaben yazılmalıdır. Temiz A4 sayfasına elle veya bilgisayar ortamında yazılmış olması gereklidir. Dilekçe bütünlüğünde sizin kendi hakkınızda bilgiler vermeniz gerekmektedir.
Daha sonra seyahatiniz hakkında ve nereye ziyaret edeceğiniz hakkında bilgilere değinmelisiniz. Yazmış olduğunuz bu başvuru dilekçesini onaylı bir tercüman tarafından daha iyi anlaşılması adına İngilizce diline çevirmelisiniz. Gerekli evraklar içerisinde hem çevirisi olarak hem de orijinali olarak 2 nüsha halinde bulunmalıdır.
Romanya Aile Ziyareti Davetiye Örneği
Romanya aile ziyareti vizesi alırken Romanya’da yaşayan kişinin gelecek olan kişiye davet atması gerekmektedir. Türkiye’den gelecek olan kişinin tüm masraflarını karşılamak için garanti vermesi ve noter onaylı bir şekilde bu belgenin evraklarda yer alması gerekmektedir. Davetiye gönderen kişinin Kimlik Cüzdanı fotokopisi ile davet edilen kişinin Romanya’da kaldığı evin tapu senedi fotokopisi veya kira sözleşmesi gibi evrakların davetiye ile birlikte ibrazı gerekmektedir.
Romanya Aile Birleşimi
Romanya’dan eş ile aile birleşimi yapabilmek adına alınan vizeye aile birleşimi vizesi denmektedir. Aile bireyleri ile birlikte yaşayabilmek adına alınması gereken bu vizenin en doğru ve güncel kılavuzu bu sayfada yer alıyor.
Romanya Aile Birleşimi İçin Gerekli Evraklar
Bu evraklar hem eş hem de Türkiye’de ki eş tarafından hazırlanması gereken evraklar olarak iki dosyada birleştirilmelidir.
Türkiye’de ki eşin hazırlaması gereken evraklar:
- Kişinin pasaportu.
- İki adet yeni çekilmiş biyometrik fotoğraf.
- Pasaportunuzda işlenmiş olan bütün sayfaların fotokopisi.
- Romanya Aile Birleşimi Vize Başvuru formu. Bu form Felemenkçe olarak doğru ve eksiksiz doldurulmalıdır.
- Formül-A belgesi. (Bu belgeyi kişiler Nüfus Müdürlüklerinden alabilir.)
- Kişinin tam vukuatlı nüfus kayıt örneği.
- Sabıka kaydı. (1 aydan daha eski olmamalı.)
- Formül-B belgesi. (Nüfus Müdürlüklerinden alınabilir.)
- Adli Sicil Belgesi
- Emniyet Müdürlüğü’nden alınmış olan protokol belgesi.
- Evlilik Cüzdanı
Romanya’da ki Eşin Hazırlaması Gereken Evraklar:
- Eşin pasaport fotokopisi.
- Eşin vatandaşlık belgesi.
- Eşin evi kira ise kira kontrat belgesi ya da ev sahibi ise tapu fotokopisi.
- Eşin son 3 aylık maaş bordrosu.
- Romanya’da doğum belgesi.
- Eşin Romanya’da yer alan adres bilgileri.
- Eşin Romanya ikametgah belgesi.
Romanya Aile Birleşimi Vize Ücreti
Romanya’da aile birleşimi yapmak isteyen bireyler vize ücretlerini merak etmekte. Kişiler Romanya aile birleşimi vizesini 6 aylık için 180 euro alabilmekte.
Romanya Aile Birleşimi Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Romanya’da aile birleşimi yapmak isteyen bireyler Türkiye’den vize alırken vizenin kaç günde sonuçlanacağını merak etmektedir. Genel olarak Romanya aile birleşimi vizesi 2 hafta içerisinde sonuçlanmaktadır.
Romanya Konsolosluğu ise vizenin net sonuçlanma tarihi olarak 5 ila 15 (iş) günü içerisinde tamamlandığını açıklamıştır.
Romanya Aile Birleşimi Vize Formu
Bireyler Romanya’da görüştüğü birisi ile gerçek bir evlilik gerçekleştirmek sebebiyle Romanya aile vizesi alabilmektedir. 3.dereceden yakın olan bir akrabanız ile de birlikte yaşayabilmek adına aile birleşimi vizesi alınabilir.
Romanya aile birleşimi vizesi alabilmek adına kişiler, en önemli evraklar arasında bu formu doldurmaları gerekmektedir. Bu form genelde Romanya Konsoloslukları tarafından da sağlanmaktadır.
Romanya Aile Birleşimi Dilekçe Örneği
Kişiler Romanya’ya vize alabilmek adına evrak hazırlamaktadırlar. Evrak hazırlarken en önemli belgeler arasında şüphesiz başvuru formu ve Romanya vize talep dilekçesi yer almaktadır. Bu belgeler hazırlanırken oldukça dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır.
- Romanya seyahat tarihleri
- Romanya’da yaşayan eşinizin ikametgah bilgileri
- Evlilik belgeleri
- Finansal belgeler
Dilekçeler genel olarak Romanya Konsolosluğu sitesinde yer almakta ve kişiler talep dilekçesi oluştururken çok dikkat etmelidir.
Romanya Aile Birleşimi Dil Şartı Var Mıdır?
Romanya’da aile birleşimi yapmak isteyen bireyler dil şartının olup olmadığını merak etmekte. Romanya ülkesine ait kullanılan resmi dili öğrenip, öğrenmeyeceği ile ilgili kafasında soru işareti olan kişiler bu süreçte rahat nefes alabilir. Romanya aile birleşimi vizesi alabilmek adına dil şartı bulunmamaktadır.
Romanya Vize Ücretleri
Romanya ülkesine gitmek adına birçok vize çeşitleri bulunmaktadırlar. Romanya vize ücretleri de bu hususlar doğrultusunda değişkenlik gösterebilmektedir. Kişiler zaman zaman vize ücret rakamlarının güncel olup olmadığını merak etmekte. En doğru kılavuz bu sayfada yer almaktadır.
- Romanya turistik vize ücreti 80 euro.
- Ticari vize ücreti 80 euro.
- Aile ziyareti vize ücreti 80 euro.
- Romanya öğrenci vize ücreti 80 euro.
- Romanya çalışma vize ücreti 120
Romanya Vize Danışmanlık Ücretleri
Romanya ülkesine vize danışmanlık ücretleri kapsamında ödenecek tutarlar danışmanlık merkezlerine göre değişkenlik göstermektedir.
Danışmanlık merkezlerinin bu süreçte genel olarak aldıkları ücret ise 30 euro olmaktadır.
Romanya Aracı Kurum Ödemeleri
Kişiler Romanya’ya vize alabilmek adına çeşitli aracı kurumlarla muhatap olmak zorundadırlar. Bu süreçte aracı kurumlarda çeşitli ücretler alabilmektedir. Romanya aracı kurum ödemeleri ise yapılacak işlemler ile birlikte farklı fiyatlara ulaşabilmektedir. Genel olarak çoğu işlemlerinizi kolaylaştıran aracı kurum ödemeleri bu işlemler için ise 150-300TL arası bir tutar almaktadır.
Romanya 0-6 yaş ve 6-12 yaş vize ücretleri
Romanya’ya alınacak vizelerde çocuklar için ödenecek tutarlar araştırılmakta. 0-6 ve 6-12 yaş için vize ücretleri en doğru kılavuz eşliğinde aşağıda yer almaktadır.
- 0-6 yaş arası çocuklar için konsolosluk ücretlerinden muaf tutulmaktadırlar.
- Kısa süreli 6 yaş üstü vize başvurusunda konsolosluk tam ücret almaktadır.
- Kişinin bordo pasaportu var ise 6 yaş üstü kişilerde konsolosluk 60 euro ücret almaktadır.
Romanya Konsolosluklar
- İstanbul Başkonsolosluğu
- Romanya Ankara Büyükelçiliği
- İzmir Başkonsolosluğu
- Antalya Fahri Konsoloslugu
- Edirne Fahri Konsoloslugu
- Eskişehir Fahri Konsolosluğu
- Hatay Fahri Konsolosluğu
- Trabzon Fahri Konsolosluğu
Romanya Vize Başvurusu
Vize merkezleri, Romanya vize bölümü için yapılan başvurularda uzman kadrosu ile vize alma sürecine kişiye gerekli desteği ve hizmeti sağlamaktadır. Romanya Schengen vizesi adına gereken güncel evrak talepleri için vakit kaybetmeden kişi vize merkezini arayarak detaylı bilgi ye sahip olabilmektedir.
Romanya vizesi hakkında karar verme yetkisi sadece büyükelçilik ve konsolosluk tarafından sağlanmaktadır bu nedenden dolayı yetkilendirilmiş olan vize merkezleri ya da firmaları karar verme aşamasında etkisizdir. Vize merkezleri ya da firmalarının kişilerİn seyahat nedenine göre hizmet ve destek sağlamaktadırlar. Bunun akabinde karar verme yetkisi Sadece konsolosluk ve büyükelçiliklerin aittir.
Kişinin Romanya için yapacak olduğu vize başvuruları hakkında, şahsı uzman kadrosu ile bilgilendirme ve bu süreç içerisinde değerlendirme aşamaları takibini yaparak gerekli bilgileri kişiye aktarmalıdırlar. Kişinin ihtiyacı olan her türlü yardımı ve desteği, makamlar tarafından yetki sahibi olan vize merkezleri ya da firmaları gerçekleştirmektedir.
Kişi, vize merkezini deneyimli müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek randevu istemektedir. Daha sonrasında ise evrak listesi hakkında bilgilendirilecek, gerekli tüm evrakları hazırlayarak randevu tarihinde ve saatinde bizzat başvuru merkezinde olmaları gerekmektedir. Büyükelçilerin ya da konsolosluğun yapılacak olan başvuruları bize merkezi takip ederek kişiyi bu süreçte bilgilendirmektedir.
Kişi, makamlar tarafından talep edilmiş olan başvuru formunu hatasız bir şekilde doldurmalıdır. Eksik ya da hatalı bilgilerin yetkilendirilmiş makamlara beyan edilmesinin akabinde, kişi ve vize başvuru merkezlerinin aracılığı olmasından dolayı hakkında cezai işlemler uygulanabilmektedir.
İstisnai durumların dışında kişi başvurusunu direkt olarak vize başvuru merkezine yapılan eksik evrakların ibraz edilmesi halinde makamlar tarafından bu belgeler tespit edilirse ya da kişinin yapmış olduğu başvuru hatalı bilgiler içeriyor ise olumsuz sonuçlanmaktadır. Yetkili merci kişiyle iletişime geçerek evrak talebinde bulunabilmektedir.
Romanya Vizesi Başvuru İşlemleri
Romanya vizesi başvuru işlemleri burada pasaport sahipleri Romanya yapacak oldukları turistik, ticari, arkadaş ziyareti, eğitim ve araştırma amacı doğrultusunda kısa süreli seyahatler için Romanya vizesi başvuru işlemlerine tabi tutulmaktadırlar. Romanya Schengen vizesi 180 günlük bir süre zarfı içerisinde bulunan 90 günlük bazda gerçekleştirilecek olan seyahatler için Romanya ve Schengen bölgesinde seyahat edebilme hakkına sahiptirler.
Romanya’nın ise başvuruların için, Romanya Konsolosluğu ya da Büyükelçiliği taraflarınca kabul edilmektedir. Vatandaşların ikamet ettikleri bölgenin görev alanı dahilinde bulunan Romanya vize başvurusu için evrakların Romanya dış temsilcilerine teslim edilmesi gerekmektedir.
Romanya vizesi alınması ülkeye giriş garantisini kişiye vermemektedir. Romanya temsilcilerinin gereğince vermiş olduğu karar doğrultusunda, vize başvuru sahibinin Schengen vize kurallarına dair uygun davranmalarını talep etmektedir. Bu şartlara uyum sağlamayan kişiler ise Romanya vizesi alınmış olsa dahi ülkeye girememektedirler.
Romanya Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Romanya vizesi için gerekli evraklar içerisinde kişinin pasaportunun on yıl için geçerli olması gerekmektedir. Bunun akabinde pasaportun içerisinde vizenin işlenebilir olması amacı ile iki adet sayfanın boş bulundurulması gerekmektedir.
Ayrıca pasaport Yırtık ya da deforme olmuş ise başvuru işlemleri kabul görmemektedir. Romanya vizesi talep dilekçesinin ise seyahat amacı doğrultusunda, seyahat gidiş ve dönüş tarihlerini kapsaması ile masraflarını kimin yapılacağına dair bilgilerin yer alması muhakkak gerekmektedir.
Seyahat sonunda ise ülkeye geri dönüşün garantisi niteliğindeki bir banka hesap dökümünde bulunması gerekmektedir. Tapu, kira sözleşmesi tarzındaki belgelerin Romanya vize müracaat evrakları içerisinde bulunması gerekmektedir.
Roma’ya aile ya da arkadaş ziyareti ile seyahat edecek olan kişiler Kesinlikle davetiyenin de başvuru dosyasını eklemeleri gerekmelerine kesinlikle davet başvuru dosyasını unutmamalıdırlar. Davetiyeyi gönderen kişi ise roman Vatandaşı değilse oturma izni belgesinin fotokopilerini de gerekli evrak dosyasının içerisinde bulundurulması gerekmektedir.
Konsolosluğa ibraz edilmesi halinde Romanya birisin çıkış süresi beş ila on iş günü arasında sonuç bulmaktadır. Bu ise Romanya Konsolosluğu ya da Büyükelçiliğinin yoğunluğu durumuna göre değişim göstermektedir. Romanya ülkesine gerçekleştirilecek olan uzun süreli oturum vizesi amacı için müracaatlar geçişleri bakanlığı tarafından yürütülmektedir.
Romanya uzun süreli oturum vizesi çerçevesi içerisinde sunulmuş olan ikamet hakkının uzatılmasını mümkün kılmaktadır. Geçici bir oturum hakkının uzatılması için başvurular ise kişinin tarafından yapılır ve bu başvurular, onaylanan oturum süresinin sonra 30 gün içerisinde ikamet adresi bölgesindeki ofislere gidilerek tamamlanmaktadır.
Vize uygulamalarının amacı ise, yabancı ülke vatandaşlarının ülkeye giriş ve çıkışlarını kontrol edilebilmesi amacıyla uygulanmaktadır. Evrakların talep edilen düzene göre organize edilmesi ve konsolosluğun onayı ile kişi vizesini rahat bir şekilde alabilmektedir.
Romanya Vizesi Ücreti
Vize başvurusu yapacak bordo pasaport sahibi kişi 6 yaş üstünde ise konsolosluk vize harç bedeli olarak 60 Euro ödeme almaktadır. Romanya vizesi başvurusu yapacak olan kişi 6 yaş altında ise konsolosluk ücretlerinden muaf olduğu için harç ücreti ödememektedir.
Romanya vizesi nasıl alınır?
Romanya e-vize varmıdır?
Romanya vizesi için gerekli evraklar?
Romanya vizesi ile Almanya’ya gidilir mi?