Yemen Vizesi: 2025 Vize Nasıl Alınır?
Ziyaret sebebi farketmeksizin Yemen’e gitmek için vize almak gerekmektedir. Yazımızda Yemen vizeleri hakkında bilgilere yer vereceğiz.
Vize Menüsü
Yemen’e Vize Almak
Yemen, Arabistan yarımadasında yer alan bir ülkedir. Kuzey ve güney olarak ikiye ayrılmış daha sonra tekrar birleşmiştir.
1990 yılında Yemen’in başkenti olan Sana’da Türk Büyükelçiliği açılmıştır. Bununla birlikte ülkemizden çok sayıda kişi çeşitli sebepler ile Yemen’e gitmeye başlamıştır. Çoğunlukla ziyaret amacıyla gidilen bu ülkeye Yemen aile ziyareti vizesi almış olanların sayısı hayli fazladır.
Yemen’e vize almak için birkaç aşamayı yerine getirmek gerekir. Başvurunun doğru zamanda ve doğru kuruma yapılması gerekir.
Size özel olarak ayarlanan zamanda randevunuza hazır olmanız gerekir. Evrak dosyanızı teslim edersiniz. Sizden talep edilen ücretleri yatırarak vize harcını ödedikten sonra Yemen vize başvurusu yapmış olursunuz.
Ülkemizin başkenti olan Ankara’da bulunan büyükelçilik binası hafta içi günlerde hizmet vermektedir. Hizmet saati olarak sabah 10.00 ila öğlen 15.00 saatleri arasında kalan zaman dilimi uygun görülmüştür.
Yemen’e Vize Talep Formu ve Başvuru Dilekçesi
Yemen konsolosluğu, vize başvurusunda teslim edilmek üzere bir form hazırlamıştır. Hazırlanan bu formda Yemen’e gitmek isteyen kişilerin kimlik bilgileri yer almaktadır.
Ayrıca formun sağ üst köşesi de fotoğraf yapıştırmak için boş bırakılmıştır. Bu formda kişisel bilgilerin yanında Yemen’e gidiş maksadı da yazılmalıdır.
Maksadın anlaşılması için size çeşitli sorular sorulacaktır. Cevap verirken dürüstlükten ayrılmamanız istenir.
Yemen’e hangi amaçla seyahat ettiğiniz bu formda yer alan sorularla anlaşılır. Bu formun eksik olması durumunda başvuru dilekçesi kabul edilmez.
Yemen’e giderken alınması gereken vize türü oldukça önemlidir. Ticari, turistik ya da aile ziyareti türlerinde vize başvurusu yapmak mümkündür. Hangi türden vize istenildiğini anlatmak için başvuru dilekçesi yazmak gerekir.
Bu dilekçe:
- Resmî bir üslup kullanılarak oluşturulmalıdır.
- Dünyada kabul gören dilekçe şekline uygun yazılmalıdır.
- Kısa ya da çok uzun olması doğru değildir.
- Türkçe olarak yazılabilir ancak İngilizce yazılması daha uygundur.
- Büyükelçiliğe hitap edilerek başlanmalıdır.
- Dilekçe sonunda başvuru sahibinin bizzat attığı ıslak imza olmalıdır.
- Vize süresi bittiğiniz ülkeden ayrılmanın garantisi yine bu dilekçede yer almalıdır.
Bütün bu noktalara dikkat edilmeden yazılan dikelseler kabul edilmez. Yemen vize başvuru dilekçesi yazarken zorlanırsanız firmamızdan ya da seyahat acentesinden yardım kabul edebilirsiniz.
Çok düşük ücretler karşılığında vize başvuru dilekçesini sizin adınıza yazdırmanız mümkündür.
Yemen’e Ticari Vize Almak İçin Ne Yapılır?
İş yemeği, toplantı, iş için düzenlenen seminer ya da konferansa katılmak için Yemen’e davet edilirseniz Yemen ticari vize almanız gerekir.
Bu vize olmadan Yemen’de herhangi bir ticari faaliyet yürütmeniz imkansızdır.
Yemen’de ticari bir işlem yapabilmek için ihtiyacınız olan evraklar şunlardır:
- Yemen’de varlığına devam eden firmadan gelecek davetiye mektubu,
- Geçerlilik süresi altı aydan daha uzun olan pasaport,
- Başvuru yapan kişinin kimlik fotokopisi,
- Yemen’e gidecek olan kişinin iş yerinden aldığı izin dilekçesi,
- Yüzün net olarak belli olduğu fotoğraf,
- Herhangi bir sağlık sorunu meydana gelirse tüm giderleri karşılayacak bir sigorta,
- Hizmet döküm belgeleri,
- İş yerine ait ticari belgeler,
- Maaş bordrosu ve son üç aya ait hesap dökümü.
Bu belgelerin yanında konsolosluk gerekli görürse başka belgeler de talep edebilir. Ayrıca başvuru esnasında çalışmaya devam ettiğinizi gösteren belgeler de istenebilir.
Bu vize türü sadece SGK çalışanlarına ve iş veren yetkililere ait çıkartılır. Aktif olarak çalışma hayatı bulunmayan kişilere ticari vize verilmez.
Yemen’e Turistik Vize
Yemen, kültür farklılığı ve tarihi olarak görülmesi gereken yerler arasıNdadır. Burayı keşfetmek için tura katılanlar ya da bireysel olarak gezmek isteyenler vardır.
Bu kişilerin Yemen turistik vize başvurusu yapması gerekir. Bu başvuru esnasında çeşitli evraklar gereklidir.
Genel vize başvurusunun haricinde turizm amaçlı olduğu için şu evrakları da büyükelçiliğe teslim etmeniz gerekir:
- Güncel ikametgâh belgesi,
- Sağlık raporu,
- Bu geziye sponsor olan kişi varsa onun dilekçesi,
- Turizm masraflarınızı karşılayacak güçte olduğunuzu gösteren ve içerisinde belli bir miktar para bulunan hesap cüzdanı,
- Konaklanacak otel hakkında yeterli bilgi.
Gerekli belgeleri verdikten sonra vize süreciniz başlar. Genellikle bir hafta içerisinde vizeniz hakkında bir sonuç çıkar.
Olumsuz sonuçlanan bir Yemen vizesi ardından en az üç ay geçmesi beklenir. Bu süre dolmadan yeni başvuru kabul edilmez.
Bu unsur göz önüne alınarak dikkatli bir şekilde başvuru yapmak gerekir. Ayrıca hem ülkemizdeki hem de Yemen’deki resmî tatillerde büyükelçilik kapalı olacaktır. Herhangi bir işlem yapılmaz. Bu nedenle vize başvuru tarihini iyi ayarlamak gerekir.
Yemen’e Alınan Vize Ücret Bedeli
Yemen’e vize alırken birkaç ödeme yapmak gerekir. Bunlardan ilki başvuru harcıdır. Daha sonra Yemen vize ücreti yatırılır.
Yatırılan bu paralar başvuru yapan kişiye hiçbir koşulda iade edilmez. Ayrıca başvuru yapan kişi mülakat yerine uzak bir yerleşim yerindeyse ulaşım masrafı yapacaktır.
Vize için gerekli evrakların çıktı alınması ve çoğaltılması da ayrı bir maliyet kalemidir.
Kişisel durumlara göre değişen vize ücreti 30 ila 100 dolar arasındadır. Diğer masrafların da kişisel tercihlere göre artacağı bilinmektedir.
Ülkemiz vatandaşlarından yeşil, gri ve siyah renkte pasaporta sahip olanlar herhangi bir vize işlemime gerek duymadan Yemen’e giderler. Ancak klasik bordo renk pasaport sahiplerinin bu bedeli ödemesi gerekir.
Yemen’e verilen vizeler bir sene içerisinde üç aydan daha uzun olamaz. Bu durum bilinmesi gereken konuların başında yer alır. Çünkü uçak tarihinden çok önce alınan vizelerde boş yere süre işlemeye başlar.
Ancak çok geç alınan vizelerde de yetişmeme ihtimali söz konusu olur. Biz Yemen’e gidecek misafirlerin genellikle seyahat tarihinden üç hafta öncesinde vize almasını tavsiye ediyoruz.
Yemen’e Yönelik Vize Hakkında Notlar
Yemen vizesi alırken işinize yarayacak faydalı bilgileri size sunmak istiyoruz. Bu bilgiler şunlardır:
- Yemen büyükelçiliği ülkemiz ile Yemen arasındaki ilişkileri düzenleyen en resmî kurumdur. Vize başvurusu yaparken bu resmiyeti kaybetmemek gerekir.
- Ankara’da yer alan büyükelçilik vize işlemleri hakkında yetkindir.
- Yemen’e vize başvurusu yapmak için Yemen konsolosluğuna da başvuru yapabilirsiniz.
- Çeşitli seyahat acenteleri de Yemen Vizesi alırken size yardımcı olabilir.
Vize almak için tek başına emek vermek yerine profesyonel kişilerden destek almak doğru bir karar olur.
Özellikle ilk kez Yemen’e gitmek için vize talebinde bulunacaksanız hata yapabilirsiniz. Yapılan küçük bir hatada dahi vizeniz olumsuz sonuçlanabilir.
Bu durum size hem vakit hem de nakit kaybettirir. Çünkü vize başvurusu esnasında ödenen harç ücreti hiçbir şekilde ödeyene geri dönmez. Yenilenen her başvuruda bu ücret yeniden talep edilir.
Yemen’e vize başvurusu yaparken hayatınızdaki hemen tüm ayrıntıyı belgelemenizde fayda vardır.
Resmî kurumlarda sözden daha değerli olan şey evraktır. Örneğin herhangi bir taşınmaz maldan elde ettiğiniz geliriniz varsa bunu kira sözleşmenizi göstererek sunmanız gerekir.
Bu belge sizin Yemen’de yapacağınız masrafları karşılamaya gücünüzün yettiğini gösterir. Ayrıca toplanan belgelerin güncel olması gerekir.
Yemen’e Alınan Aile Birleşimi Vizesi ve Fotoğraf Boyutları
Yemen vatandaşı olan ya da uzun zamandır Yemen’de ikamet eden bir kişiyle evlenilmesi durumunda Yemen aile birleşimi vizesi gerekir.
Bunu yapabilmek için bazı şartları yerine getirme şartı vardır. İlk şart 10 yıldan eski olmayan pasaport sahibi olmaktır. Ayrıca Yemen’de oturum izni olan kişiyle evlenildiğini belgelemek gerekir.
Yemen vizesi fotoğraf ölçüsü 35*45 mm ebatlarında olması gerekir. Bu fotoğrafın başka ebatlarda olması konsolosluk tarafından eksik belge olarak değerlendirilir. Yüz mimiği olmayan ve beyaz fonda çekilmiş biyometrik fotoğraf olması gerekir.
Yemen Vizesi S.S.S.